Mire utalhatnak a tünetek? - Látászavar, fülzúgás...

szerző: Dr. Kullmann Tamás - SpringMed
megjelent:

A fülzúgás és a fülfájás leggyakoribb oka a külső hallójárat eltömeszelődése fülzsírral. A panasz általában csak egyoldali.

Az alábbi látászavarok azonnali orvosi ellátást igényelnek:

  • a kettős látás,
  • a szikralátás,
  • a látótér kiesés
  • és a fél szemre való vakság.

Gyakran halogatják az ilyen panaszoktól szenvedők az orvoshoz fordulást, azt remélve, hogy magától elmúlik a baj. Ha a kezelés késlekedik, akkor sokkal rosszabb esélyű lesz a gyógyulás és a látás teljes elvesztését kockáztatják.

A panaszok súlyosságának szemléltetésére az elváltozásokról csak annyit mondok, hogy a kettős látást a szemizmokat mozgató idegek bénulása, a szikralátást a látóhártya (retina) leválása, a látótér kiesést agydaganat, a féloldali vakságot a szem vérellátását biztosító ér elzáródása okozza leggyakrabban.

Piros szem

A szemfehérje kipirulás legismertebb oka a kötőhártya-gyulladás. Szúró érzést okoz a szemben, mintha homok ment volna bele.

Naponta többszöri kamillás vagy enyhén sós vizes öblítéstől egy-két nap alatt rendbe jön.

Ha mindez tavaszi, nyári időszakban, évente jelentkezik és a fenti kezelésre nem múlik el, pollenallergia gyanúja merül fel. Forduljon háziorvosához a kivizsgálás megszervezésére.

  • Ha a szem kipirulását sűrű váladékozás is kíséri, akkor a kötőhártya bakteriális gyulladása valószínű, és antibiotikumos szemcsepp adása szükséges. Ezért is orvoshoz kell fordulni.
  • A szemfehérje kipirulását zöldhályog (glaukóma) és a szem belső részeinek gyulladása is okozhatja. Ha a szem pirosságához fejfájás is társul, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

Fülzúgás és fülfájás

  • A fültisztításról
    Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. A fültisztító azonban gátolja a hámsejtvándorlást, így fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Hogyan tisztítsa helyesen a fülét?
    A fülzúgás és a fülfájás leggyakoribb oka a külső hallójárat eltömeszelődése fülzsírral. A panasz általában csak egyoldali. Legtöbbször napok alatt lassan fokozódva alakul ki. Mégis olykor néhány óra alatt is nagyon kellemetlenné válhat, sőt olyannal is találkoztam, aki éjszaka hirtelen ébredt fel rá. Otthon is ellátható egy egyszerű módszerrel. Egy kis paraffin olajat cseppentsünk kétszer-háromszor a fülbe , és kis várakozás után folyassuk ki. Ha ezután nem szűnik meg a fülzúgás, akkor kivizsgálás céljából forduljon orvoshoz.
  • Ha a fülfájáshoz láz is társul, akkor forduljon sürgősen orvoshoz, mert középfülgyulladás gyanúja merül fel.

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz?

Betegségek tünetei könyvborítóA kiadvány fülszövege: "Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosítában a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei –
Mikor forduljunk orvoshoz? ©
Dr. Kullmann Tamás ©
SpringMed Kiadó Kft., 2006
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(SpringMed)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.