• Kötőhártya-bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

    Kötőhártya-bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határú, élénk- vagy sötétpiros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

    Közepes kiterjedésű vérzés, véraláfutás
    Közepes kiterjedésű vérzés,
    véraláfutás (suffusio)

    A kötőhártya védi a szemgolyót, beborítja a szemhéj belső felszínét. A szemgolyóhoz csak bizonyos helyeken tapad szorosan, egyébként a kapcsolat laza. Ez teszi lehetővé például az úgynevezett kötőhártya alá adott injekciók beadását: a gyógyszer így felhalmozódik a kötőhártya alatt és könnyebben juthat el a szem mélyebb részeibe, ugyanakkor a szervezetben kevesebb mellékhatást okoz.

    A kötőhártya-bevérzés során a vér is ide a kötőhártya alatti rétegbe kerül. A vérzés mennyiségétől, kiterjedésétől függően különböző kifejezéseket használunk a betegség leírására.

    Hirdetések

    Nagy kiterjedésű vérzés
    Nagy kiterjedésű vérzés

    A bevérzés felszívódása során a vér eloszlik, szétterül a kötőhártya alatt, így látszólag nő a területe. A rávérzés látszatát keltve nagy riadalmat okoz a betegnek és hozzátartozóinak! A vér lebomlása során az oxigénszállításáért felelős hemoglobin fokozatosan átalakul – vörösből barnás, sárgás stb. színű lesz. Ki ne találkozott volna már a gyógyuló „monokli” színváltozásaival?

    Leggyakoribb kötőhártya bevérzési okok

    Kötőhártya és szemhéj
    bevérzés sérülés miatt

    Spontán kialakuló bevérzésnek nincs szemészeti vagy általános betegség a háttérben és sérülés sem történt (pl. menses idején kialakuló kötőhártya-bevérzés).

    Ép kötőhártya erek megrepedése sérülés, vagy erőlködés miatt. (Előfordulhat a szem és környékének tompa vagy éles sérülése miatt). Erőlködés folytán is bevérezhet a kötőhártya pl. hányás, köhögés, székrekedés, szülés (kitolási szak), Valsava effektus során. Árulkodó jel lehet fojtogatás - a nyaki erek hirtelen strangulatioja - után a kötőhártyán látható számtalan pontszerű bevérzés.

    A szemet ért ütés hatására gyakran alakul ki kötőhártyavérzés, de a szemhéjak és a szem mélyebb részei is bevérezhetnek (csarnokvíz és az üvegtestbe is vér kerülhet).

    Krónikus kötőhártya gyulladás
    Krónikus kötőhártyagyulladás

    Szemészeti krónikus gyulladásokat kísérő bevérzések során a kötőhártya erei tágultak, kanyargósak, sérülékenyebbek lesznek. Akut gyulladásokat is kísérheti a jellegzetes tünetek mellett a bevérzés. A gyulladás kialakulhat vírus- vagy baktériumfertőzés, allergia, egyéb irritáló anyag (különböző vegyszer, por, homok) vagy a szem dörzsölése, sőt akár napfényártalom, UV-sugárzás miatt is.

    Vírusos kötőhártya-gyulladás
    Vírusos kötőhártyagyulladás

    Jellegzetes a szem bevérzése vírusos (pl. adenovírus okozta) kötőhártya-gyulladás, vagy a gyakran emlegetett pneumococcus baktérium okozta fertőzés következtében. A betegség jéárhat enyhébb, rózsaszínes elszíneződéssel járó elváltozással is, amit a szem könnyezése, váladékozása, viszketése kísér.

    Általános érrendszeri betegség eredményeként a szervezet ereinek fala meggyengült, kevésbé tud ellenállni a  nyomásváltozásoknak. Előfordulhat pl. érelmeszesedés (arteriosclerosis), vagy magasvérnyomás betegség esetén. Sok esetben a szemfenéki bevérzés a magas vérnyomás első jele.

    Vírusos influenzát kísérő
    pontszerű bevérzések sora 
    a szaruhártya körül

    Véralvadási zavarok okozta vérzések, pl. csökkent vérlemezke szám vagy egyéb hematológiai betegségek miatti vérzékenység.

    Általános betegségek okozta bevérzések. Ide tartoznak a lázas betegségek, vérmérgezés (sepsis), szívbelhártya gyulladás (subacut endocarditis), vírusos influenza, skarlát, szamárköhögés, stb. A kötőhártyán rendszerint apró pontszerű bevérzések jelentkeznek.

    Különleges okok: A kötőhártya jó és rosszindulatú daganatai, valamint az áttétek is jelentős vérzéssel járhatnak. Ezek az elváltozások általában bőven el vannak látva erekkel, melyek fala sérülékenyebb, mint az egészséges érhálózat. Telt, tágult, kanyargós ér fut az elváltozáshoz.

     

    Jóindulatú nyirokér daganat 
    - Lymphangioma
    Jóindulatú nyirokér daganat 
    - Lymphangioma

     

    Kaposi sarcoma – rosszindulatú
    daganat
    Kötőhártya jóindulatú daganata
     - papilloma

     

     
    Daganatok kötőhártya áttétei

    Javasolt vizsgálatok

    Az ártalmatlannak tűnő bevérzések hátterében állhatnak súlyos betegségek is, ezért is fontos a megfelelő kivizsgálás.

    • Belgyógyászat – vérnyomás ellenőrzés, véralvadási paraméterek, immunológiai kivizsgálás.
    • Labor – vérkép, alvadási faktorok, kórokozók elleni antitestek.
    • Szemészeti vizsgálat – főleg ha kiterjedt sérülésről van szó, mert a vérzés elfedheti a súlyos áthatoló sérülést. Daganatok és áttétek kizárása!

    A bevérzések kezelése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben nincs fertőzés vagy jelentős trauma, akkor nem igényel teendőt! A beteget meg kell nyugtatni, hogy kb. 2-3 hét alatt kezelés nélkül is feltisztul, a vér felszívódik.

    Ha a kivizsgálás során fény derül a kiváltó okra, természetesen ennek megfelelően kell a beteget kezelni: gyulladást megszüntetni, ha száraz a szem, műkönny készítményeket használni, vérnyomást beállítani, stb. Daganatok esetén a műtéti eltávolítás, kemoterápia vagy besugarazás is szóba jön a szövettani eredménytől függően.

    Megelőzésként fontos a megfelelő vitamin bevitel (főleg C-vitamin) és az érfalak erősítése.

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori puffadás

    WEBBeteg

    A kólika kínzó tünetei enyhíthetőek! Tekintse meg infografikánkat!

    Innováció hajhullás ellen

    WEBBeteg

    Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

    Szemviszketés - Milyen betegség tünete...

    Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mi állhat a háttérben? Mikor forduljunk orvoshoz?

    Mit lehet tenni a szem bevérzése esetén?

    A szememen sérülés miatt keletkezett sebet és bevérző ereket el lehet valahogy tüntetni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

    Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)

    Ha Önnek kötőhártya-gyulladása van, úgy érezheti, hogy szemében van valami, amit nem tud eltávolítani. Ébredéskor a szemek...

    Elsősegélynyújtás szemsérülések...

    Sok szemészeti betegség esetén jelentős az időfaktor, fontos a sürgős ellátás: minél koraibb a beavatkozás, annál nagyobb esély van a...

    A szárazszeműség - Ilyen betegség is van

    Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség...

    Az ideghártya-leválás

    Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA