• Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

    Kontaktlencséből is nagy a választék

    Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék képesek „láthatatlanul” is tökéletes látást biztosítani. Ráadásul mivel közvetlenül a szemünk felszínén helyezkednek el, nagyobb látóteret biztosítanak, nem torzítnak, mint a szemüveg széle és nem törnek el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál követik a dinamikus szemmozgást, így egyfajta biztonságérzetet adnak.

    Aki tehát a látásélessége javítására kontaktlencsét szeretne választani, keressen fel egy szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legalkalmasabb típust.

    Hirdetések

    Rövid- vagy távollátás esetén

    Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy lencsével. Erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig magasabb lesz a dioptriaérték. Ha a két szem között  három dioptriánál nagyobb  a különbség, akkor ez szemüveggel már általában nem korrigálható, kontaktlencsével azonban kiválóan.

    Ha közelre és távolra sem lát élesen

    Meddig használható egy kontaktlencse?


    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik. Ezen lencstípusoknál mind a viselési idő (éves, féléves, negyedéves csereritmusú), mind az alapanyag elavultnak számít már. Minél gyakrabban cseréli valaki kontaktlencséjét, annál kevésbé fordulhat elő valamilyen szemészeti szövődmény kialakulása. Merjünk kontaktlencsét váltani!>>

    Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívái az új fejlesztésű lágy, multifokális lencsék, amelyek biztosítják az egyidejű távoli és közeli látást és még a monitort is látja a páciens! Ezt a lencsefajtát hosszabb ideig tart megszokni, de a 40 éven felülieknek érdemes kipróbálni.

    Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén

    A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő lencsék viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy nagy  asztigmiánál ez indokolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűbben tisztíthatók,  éves kihordási idejűek, jól korrigálják az asztigmiát, általában UV-szűrősek és ami a legfontosabb, hogy szövődményeket sokkal ritkábban okoznak mint a lágy társaik.

    Érzékeny szem esetén

    Az érzékenyebb szeműek is bátran viselhetnek lágy lencsét, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy lencsék új generációja magas oxigén áteresztéssel rendelkezik, kényelmes, rugalmas. Szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.

    Alkalomszerűen vagy tartósan

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Alkalomszerű viselésnél az egynapos lencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer, este egyszerűen eldobjuk. Mindig friss, tiszta lencse kerül a szembe. Uszodában és természetes vizekben kizárólag ez használható, ugyanis így elkerülhető  a fertőzés, a szemgyulladás – ismerteti dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa. Nyaraláshoz „tartalék” lencsének érdemes vinni belőle pár darabot.  

    A mai kontaktlencsék- típustól függően- kényelmesen viselhetők napi 12–24 órán át. Nagyon fontos azonban a mindennapos ápolószerrel való tisztításuk, fertőtlenítésük! A lágy kontaktlencséknél fokozott figyelmet kell fordítani az ápolásra, mert a felületükön kialakul egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók könnyebb megtelepedését okozhatják.

    A multifunkcionális tárolószerek alkalmasak a tisztításra és a tárolásra is. Minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz soha ne érje a lencséket, mert ez nem steril, gyulladás alakulhat ki.

    Bizonyos szembetegségek esetén nem ajánlott a lencseviselés, például kötőhártya-, szaruhártya-gyulladásnál, herpes utáni érzéketlen szaruhártyánál, illetve súlyos szemszárazság esetén.  

    (healzz.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mennyit tud a kontaktlencséről? Tesztelje tudását!

    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival. Töltse ki tudástesztünket!

    Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

    Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

    Astigmia: a szemtengelyferdülés

    Sokan ezt az állapotot is szemtengelyferdülésnek nevezik, de pontosabb a harmadik jellemző fénytörési hibaként számon tartani a rövidlátás és a távollátás mellett.

    Mit jelent a cilinderes szem?

    Az astigmatizmus (astigmia) – a rövidlátás és a távollátás mellett – a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van.

    A szaruhártya betegségei: a keratoconus

    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. Viszonylag gyakori, fokozatosan előrehaladó rendellenesség, melynek végeredményeként a korábbi félgömb alakú szaruhártya szabálytalan kúp alakot vesz fel.

    5+1 indok, amiért eldobtam a szemüveget és a kontaktlencsét

    A hétköznapok a szemüveg és a kontaktlencse ellen beszélnek. Szemüveges, kontaktlencsés sorstársam, árulj el nekem valamit! Álmodtál már arról, hogy az éjszakai pihenésedből felébredve éles vonalak fogadnak a homályba burkolózó szoba helyett? Hogy egyszer szemüveg nélkül is megtalálod a lakáskulcsot? Hogy megihatsz egy forró teát párás tekintet nélkül? Hogy eltelhet egy hét szemirritáció nélkül? Hidd el, ez nem csak álom, és mi megsúgjuk a megoldást is!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA