Új véralvadásgátló segíthet a stroke megelőzésében

MTI
megjelent:

A véralvadásgátló medicinák sorában újabb és újabb hatásos készítmények jelennek meg. A hatásos kezelés nagymértékben csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.

Amerikai Kardiológiai Kollégium legutóbbi tudományos ülésén bemutatott vizsgálati adatok szerint főként a pitvarfibrilláló, a szívritmuszavar e fajtájával küzdő betegek esetében jelent jó lehetőséget egy új gyógyszer. Ugyanis a korábban alkalmazott, hasonló hatású készítményeknél nagyobb mértékben csökkenti a betegek agyiérkatasztrófa-kockázatát.

A gyógyszer Magyarországon sem ismeretlen, Zámolyi Károly, a Bajcsy- Zsilinszky Kórház IV. Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa elmondása szerint már be is mutatták Balatonfüreden a kardiológusok kongresszusán.

- Nem csupán elméleti bemutatásán van túl, mert bizonyos protézis - csípő, térd - műtétek esetében eredményesen alkalmazzák is az ilyenkor gyakran előforduló embólia kivédésére. Az amerikai tanulmány kimondottan a szívpitvar-fibrillációs eseteknél elemzi a gyógyszer hatását, amely bizonyítottan rendkívül kedvező.

Napjainkban az embereknek egy százaléka, de 80 éves kor felett 10 százaléka szenved valamilyen szívritmuszavarban. Ennek következtében fokozott vérrögképződés alakul ki, amely akár hétszeresére is növelheti a stroke veszélyét, ezért kell ezeket folyamatosan véralvadásgátlóval kezelni. Az új, részletes adatokkal alátámasztott vizsgálatsorozat éppen azt igazolta, hogy ez a könnyen kezelhető, szájon át adható gyógyszer - a betegek stroke-kockázatától függetlenül - csökkentette az agyi érkatasztrófa, az embólia és a koponyaűri vérzések kialakulását.

- Ön szerint a többi hasonló céllal kifejlesztett véralvadásgátló gyógyszerrel szemben mi a legfőbb előnye, "mit tud" ez a tabletta?

- A pitvarfibrilláció következtében évente mintegy 3 millió ember szenved el a világban agyi érkatasztrófát, amelyről tudjuk, hogy súlyos, maradandó károsodást okozó, gyakran halállal végződő betegség. Az egészségügyi szakemberek és a betegek érthető módon évek óta szorgalmazzák olyan gyógyszer piacra kerülését, amely a stroke megelőzésében segít.

- Ennek a készítménynek nagy előnye, hogy a betegnek nem kell havonta laboratóriumi kontrollra járni, tehát kényelmes, praktikus, hatékony medicináról beszélünk. Ami hátrányára írható, az a meglehetősen magas ára. Mint a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer bizony megterheli a betegek pénztárcáját. De remény van arra, hogy később, ha használata általánossá válik, és kedvező hatásai megmutatkoznak a betegszám csökkenésében, akkor az illetékesek mérlegelni fogják támogatását, hiszen egy népbetegség megelőzésével minden bizonnyal hosszú távon megtakarítást jelent az egészségügyi kassza számára.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.