A stressztől valóban meg lehet őszülni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Sokszor halljuk a mondást, miszerint a bánattól, szomorúságtól és aggodalomtól meg lehet őszülni. De vajon valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között, vagy ez csak fölösleges riogatás?

Ez az összefüggés tudományosan nem bizonyított – mondja Danuta Sobczak, a freiburgi Erich-Lexer Klinika dermatológusa. „A haj őszülését a melanociták visszafejlődése, a pigmentek számának csökkenése okozza. Ezek a sejtek termelik a melanin nevű pigmentet, ami a haj színéért felelős” – magyarázza Sobczak. A melanociták az élet során egyre kevesebb melanint termelnek, emiatt a haj elveszíti színét, vagyis megőszül.

Az őszülés háttere

Főként a genetikától függ, hogy mikor kezd el valaki őszülni, és milyen mértékben. Ahogy a test többi öregedési folyamatára is igaz, úgy az őszülésre is érvényes lehet, hogy az egészséges életmód késlelteti a folyamatot. „A ráncosodás például egy genetikailag meghatározott folyamat, ám a dohányzás, a sok napozás és az egészségtelen életmód tetézi a problémát, a ráncok hamarabb és nagyobb számban jelentkeznek” – magyarázza Sobczak. Mindez az őszüléssel kapcsolatban még csak feltételezés.

Az őszülést másik megközelítésben is vizsgálták, méghozzá a fejbőr vérellátásából kiindulva. A stressz hatására termelődő adrenalin csökkenti a fejbőr vérellátását. „Nem bizonyított, hogy az adrenalin hatással van-e a haj növekedésére és pigmentáltságára” – mondja Klaus Hoffmann, a Bochumi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának vezető főorvosa.

Annyi bizonyos, hogy egyes betegségek néhány embernél őszülést okoznak. „Ilyen például az autoimmun betegségek, a vitamin- vagy vashiány” – magyarázza Hoffmann. Az alapbetegség kezelésével gyakran megelőzhető az idő előtti őszülés.

Mindig lehet hallani olyan esetekről, hogy az emberek egy rossz élmény hatására hirtelen egyik napról a másikra megőszülnek. „Ez esetben tulajdonképpen nem hirtelen őszülésről van szó” – mondja Hoffmann. Az érintetteknek erősen hullik a haja, de csak a pigmentált hajszálak. Így a fejbőrben csak a korábban meglévő ősz hajszálak maradnak. „Ám az ilyen esetek extrém ritkák és a sokk, valamint a hajhullás közötti összefüggés sem bizonyított” – hangoztatja Sobczak.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.