• Méheltávolítás - Mikor szükséges és hogyan zajlik a műtét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A méh jó- és rosszindulatú betegség miatt kerülhet eltávolításra. A műtétet hasi úton vagy hüvelyi úton végezhetik el. A méh mérete, és a betegség természete a meghatározó a műtéttípus kiválasztásánál.

    A téma cikkei - Méhnyakrák, HPV

    8/1 A méhnyakrák tünetei, rizikófaktorai, szövődményei
    8/2 A méhnyakrák megelőzése
    8/3 A méhnyakrák diagnosztikája
    8/4 A méhnyakrák kezelése
    8/5 Méheltávolítás
    8/6 Méhnyakrák - Mik a kilátások?
    8/7 HPV okozta nemi fertőzések
    8/8 A HPV elleni védőoltás

    Amennyiben felmerül a rosszindulatú betegség gyanúja, úgy hasi műtét végzése szükséges. A méh eltávolításának következménye az, hogy terhesség a későbbiekben nem jön létre, a műtét után menstruáció sem jelentkezik. Menopauzát azonban nem okoz, csak ha a petefészkeket is kiveszik.

    Műtét előtti kivizsgálás

    A nőgyógyászati vizsgálat során amennyiben megállapításra került, hogy a méhet el kell távolítani, fontos ismerni a méh pontos méretét. A méh mérete fizikális vizsgálattal (nőgyógyászati kétkezes vizsgálattal), illetve ultrahangvizsgálattal megállapítható. A kivizsgálás során fel kell derítenünk az esetleges rosszindulatú betegséget.

    Ennek érdekében méhnyakrák szűrés, és ultrahangvizsgálat, vérvizsgálat szükséges. A petefészkekről a műtét előtt tudnunk kell, milyen a szerkezetük, ez alapján, illetve a beteg életkora alapján lehet eldönteni, hogy a petefészkeket el kell-e távolítani vagy nem. Természetesen a végleges döntés a műtét során, a petefészkek megtekintésekor születik meg.

    Hirdetések

    A műtét előtt elvégzendő vizsgálatokat nem csak a műtét típusa, hanem a páciens esetleges egyéb betegségei is meghatározzák.

    A méhnyak

    A méhnyak a méh alsó, elkeskenyedő része, mely a hüvelybe nyílik, tehát a méhtest és a hüvely között helyezkedik el.

    Altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat, mellkas röntgen, EKG a rutin kivizsgálás részét képezik. Fontos tudni az úgynevezett vérhígító gyógyszerek szedéséről, hiszen ezek a szerek a műtétnél ez vérzékenységet, nagy vérvesztést okozhat. Ilyenkor hasonló hatású, de műtét alatt adható szerre kell áttérni.

    A vizsgálatok leleteit a műtétet végző nőgyógyász és az aneszteziológus (altatóorvos) közösen értékelik. Ha a műtét során nagyobb vérvesztésre kell számítani (pl. daganat miatt végzett operációk), megfelelő vérkészítményt is biztosítani kell, hogy amennyiben szükség van rá minél hamarabb elérhető legyen.

    Hasi méheltávolítás menete

    A műtét történhet altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben. Hasi úton történő méheltávolítás során, a hasfalon haránt vagy hosszanti metszést ejtenek.

    Sebészi beavatkozások

    Tudjon meg többet a műtétekről>>

    A metszés típusa a méh várható méretétől, az előzményben szereplő hasi műtétektől, hegektől függ. A méh jól látható a kismedencében.

    Eltávolítható az egész méh, de fiatal betegeknél, amennyiben a méhnyakrák szűrés eredménye negatív, a méhnyak visszahagyható.

    Ebben az esetben továbbra is kell évente méhnyakrák szűrést csináltatni. Ha az egész méhet kiveszik, akkor is szükséges az évenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálat. A petefészkek eltávolítása a beteg állapotától és korától függ.

    Műtét utáni teendő

    A húgyhólyagban katéter marad a műtétet követő pár napon. A hasi metszésből műanyag csövek (drainek) vezetik ki a gyógyulást akadályozó vért vagy váladékot. (Ezt nem minden esetben helyeznek be.) Kivétele az operáló orvostól függ és attól, hogy mennyi váladékot vezet.

    Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

    Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét. Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?>>

    Eltávolítása nem fájdalmas. Javasoljuk, hogy mikor kihúzzák a csövecskét sóhajtson egyet, és semmit nem fog érezni.

    Varratszedés a metszés típusától függően 5. vagy 6. napon történik. Minden esetben elküldik az eltávolított szervet szövettani vizsgálatra.

    Ennek eredményéért érdeklődjön! Házaséletet, ülőfürdőt javasolt kerülni a gyógyulásig. Hat héttel a műtét után nőgyógyászati kontroll javasolt.

    Hüvelyi méheltávolítás menete

    A műtét szintén altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben zajlik. Előnye a hasi méheltávolítással szembe az, hogy a beteget kevésbé terheli meg az operáció, rövidebb a lábadozási időszak, és nincs a hason műtéti heg sem. Számos feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy ezt a típusú méheltávolítást lehessen végezni.

    A conisatio (méhnyakműtét)

    A conisatio a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítanak el a méhnyakból. A conisatio (méhnyakműtét) >>

    Ezek a következőek: nem túl nagy méretű méh, kismedencei műtét nem történt korábban (hegesedés nincs), egyéb kóros elváltozás nincs a kismedencében, rosszindulatúság gyanúja nem merül fel (kivéve a nagyon korai stádiumú méhnyakrák), a hüvely elég tág. A hüvelyen keresztül távolítják el az egész méhet (méhnyakat is), és ha valami miatt szükséges a petefészkeket is.

    A hüvelycsonkot ugyanazokhoz a tartószalagokhoz varrják mint a méhet, így az eredeti helyén marad. Később a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával látható, hogy a hüvely vakon végződik, nincs méhszáj.

    Ez azonban nem derül ki házasélet során. A húgyhólyagba katéter kerül, melyet a műtétet követő pár napig nem távolítanak el. 

    Műtét utáni teendő

    Petefészekrák vagy ciszta?

    Ha nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, vagy ultrahang- illetve CT-vizsgálat során a petefészekben valamilyen elváltozásra derül fény, általában csak műtéttel dönthető el biztosan, hogy ártalmatlan cisztáról, vagy valódi - jó-, illetve rosszindulatú - daganatról van szó. A petefészek valódi tumorai >>

    Varratszedés nem történik. A gyulladás megelőzése céljából az ülőfürdő és a házasélet kerülendő.

    A szövettani eredményért jelentkezni kell, akkor is, ha korábban nem merült fel rosszindulatúság gyanúja.

    Amennyiben a petefészkek eltávolításra kerültek, úgy hormonpótló kezelés jön szóba.

    Hat hét a teljes gyógyulás, ekkor nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

    Lehetséges szövődmények

    Egy beavatkozás sikerét és szövődménymentességét sem lehet előre garantálni. Leggyakoribb szövődmények a hólyaghurut, bevérzés a sebbe, varratelégtelenség a hasi sebben. A műtét ritka, de veszélyesebb szövődményeként előfordulhat gyulladás, bélrenyheség, vérrögképződés, embólia, vérzés a hasüregben.

    A méhtestrák

    A méhnyálkahártya daganata esetében fő tünet a rendellenes vérzés, mely már a betegség korai stádiumában jelentkezik, és menopauza után feltűnő igazán, hiszen a már nem menstruáló nő újra vérezni kezd. A méhtestrák >>

    Nagyon ritka a méh környezetében lévő szervek, szövetek sérülése, de mindenképpen tudni kell a lehetőségéről a betegnek mielőtt műtétre kerül.

    Leggyakrabban az húgyvezető és a húgyhólyag sérül, de előfordulhat bélsérülés is. Amennyiben azonnal felismerésre kerülnek a kezelésük általában sikeres. A sérülések miatt kialakulhatnak sipolyok is. Súlyos vérzés esetén, akár vérátömlesztés válhat szükségessé.

    Késői szövődmény lehet még a hüvelycsonk megsüllyedése.

    Bár mindkét műtétnél a hüvelyt eredeti helyén rögzítik, idővel a tartószövetek veszíthetnek rugalmasságukból, és ezáltal a hüvely megsüllyedhet, vizeletürítési panaszt okozva. Megelőzésére javasolt a műtét utáni időszakban a nehéz tárgyak cipelésének, emelésének kerülése.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    8/4 A méhnyakrák kezelése |8/5 | 8/6 Méhnyakrák: mik a kilátások?

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

    Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az orvos válaszol.

    Crouzon-szindróma

    Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (17)
    Írta: Nagy Valéria vagyok
    most egy hete vették ki a az egégész méhemet semmi nem maradt Egy mri vizsgálat kapcsán vették észre, hogy bal oldalon a petefészkemen valami 12.cm, leénytőgy alakú ciszta van. a gerincemmel műtöttek ,másodjára két honap alat, sajnos az elsőt benézték ,még jobban elrontották igy Debrecen b kerültem ,áldja meg az istenke, dr. Molnár Leventét, ő hozta helyre a gerincemet és ő volt aki észre vette a méhembe a cisztát ,az első orvos, még ezt sem. Sokat köszönhetek a dr Molnár Levente fő fő Úrnak. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő ilyen nagy műtét után sétálgatok amit tudok egy hetes műtötten meg teszem nem hagyom el magam Bal oldalt egy tenyérnyi gyerek tenyérnyi helyen fáj a hasam de szinte mindig ez baj, vagy mi van hasi hosszú vágás van mert a nőgyógyászom fel készült mindenre, gondolom ,hogy könnebben hozzám férjen még nem mondtam nem vol már menszeszem és 56.éves vagyok fiatalosnak nézek ki. SZIVESEN VÁROM MINDEN TANÁCSOT, ELŐRE IS KÖSZÖNÖM, Nagy Valéria

    Írta: Csilla
    Nekem 3 éve, 43 éves koromban távolították el a méhemet. A bal combomon trombózis keletkezett az óriási miómától, ami a méhemen volt, és ami szépen lassan terjeszkedett a hasüregben. Nagyon erős, de rendszeres vérzéseim voltak éveken át, a nőgyógyász mégsem észlelt semmit a műtétet megelőző években, pedig voltam ultrahangon is. A mai napig nem értem. Nagyon alacsony volt a hemoglobin szintem, és emiatt vasat kellett szednem, ami persze semmit nem segített. Rettenetesen szédültem éveken keresztül, mire a műtétig jutottam. Nem féltem tőle, hiszen már megváltás volt. (Örültem, hogy végre kiderült, mi a gond, mivel 7 évvel a műtét előtt, a gyalázatos Horváth Ágnes-érában, bekerültem a kórházba egy hétre tartós szédülés miatt, ahol annyi történt, hogy közölték velem, hogy a háziorvossal kell megbeszélnem a nagyon alacsony vas-értékemet… köszönöm nekik a „segítséget”, valószínűleg már ott eldőlt a sorsom!!!) A műtét utáni 1-2 hét aggasztott, ugyanis hosszában vágtak fel, ami kellőképpen megnehezíti a mozgást. Aki átesett már ilyenen, az tudja, az ágyból felkelni eleinte nagyon nehéz. Emelni sem tud ilyenkor az ember, mert nagy fájdalmat okozna. Tehát nemcsak hogy nem szabad, hanem automatikusan meg sem próbálod, mert azonnal dobsz el mindent. Ugyanez persze igaz azokra is, akiknek keresztirányban vágták fel a hasát. A legerősebb hasizomláz harmincszorosát kell elképzelni az első hétre. Aztán egyéntől függően persze, de szépen lassan rendbe lehet jönni, egy hónap múlva már lényegesen jobb minden. (A kórházból egyébként 4 éjszaka után szó szerint kidobtak, kellett a hely másnak, pedig reggel hánytam is, olyan rosszul voltam, nem indult be rendesen az emésztés-kiválasztás.) Az első héten mindenképpen kell erős fájdalomcsillapítót szedni a tapasztalatom szerint. Nekem emiatt a valószínűleg már jó hosszú ideje fennálló állapot miatt nem született gyerekem, és a műtét után a kapcsolatom tönkre is ment, mert a párom még szeretett volna egy babát. (Azóta sincs neki sajnos.) A petefészkeim egyébként megmaradtak, műtét közben az orvos úgy ítélte meg, hogy azok épek. Szerencsés vagyok annyiban, hogy nagyon jó az életfilozófiám, így nem tettem, nem teszem tönkre magam feleslegesen, hiszen nem a gyerek az egyetlen célja az életnek. Aki nem talál más értelmes elfoglaltságot, célokat, annak nagyon rossz lehet. Ettől függetlenül mindenkinek azt ajánlom, akinek mióma miatt akarják eltávolítani a méhét, hogy feltétlenül menjen el mindenhová, ahová csak lehet, és tudakolja meg, hogy biztosan ez az egyetlen megoldás. Nekem nem ajánlották fel azt, hogy megmentik a méhemet, pedig most már tudom, a mióma elhelyezkedésétől függ, hogy ki tudják-e műteni a méh eltávolítása nélkül. Ezt egyelőre leginkább a has felnyitása után tudják megmondani. De nekem ezt nem mondta senki, pedig édesanyámat a születésem előtt két hónappal műtötték meg miómával, (akkor még nem tudták, hogy az) és akkor, 46 évvel ezelőtt nem mondták neki, hogy most aztán kifele mindent, méhet, gyerekestől. Megtettek mindent, amit lehet. Igaz, jó barát volt az orvos, de talán nem csak ez számított. Figyeljetek oda arra, hogy a méheltávolítás az orvosok és az egészségügy számára sok esetben az egyszerűbb megoldást jelenti!!!

    Írta: Melinda
    Csillus39.Nekem 1 éve távolították el a méhem,petefészkeket,hüvely felső harmadát.Én is 39 voltam akkor.Nagyon nehezen élem meg,hogy nem lehet már gyerekem,sokat sírok miatta.Azóta rengetegett híztam,meg rengeteg pattanásom van.Orvostól orvosig járok,de nem nagyon csinálnak semmit.Úgy vannak vele örülj,hogy élsz.Leszázalékoltak,szex az nuku.Mivelhogy nincs hüvelyem így nincs mivel.Most is ct-re várok,meg a vér vizsgálatra.

    Lapozzon a hozzászólások között!