Citológiai eredmény után méheltávolítás

Tisztelt Doktornő! 2020. novemberében voltam citológiai vizsgálaton, ahol P4 lett az eredmény. Orvos javaslatára ezt megismételtük, akkor P3 lett. Ezt követően egy antibiotikum kúra után (2021. máricus) ismét citológiai vizsgálat következett, akkor P1-es eredménnyel. Most 2022. februárjában voltam ismét, P5 lett az eredmény. Az orvos javaslatára történt egy kúp alakú kimetszés, ennek a szövettani eredménye a következő lett: I. A cervix conisatum portio felszíni széli resectios vonalában jól rétegzõdött laphám borítás van. A méhszáj felé haladva már a portio felszínen is és a cervix alsó harmadában jelenlévõen változatos súlyossági fokú dysplasticus laphám borítás található, egyes szakaszokon dyskeratoticus felszín mutatkozik. Többnyire az alsó kétharmadban jelentõs sejtdússág látható, éretlen, atípusos sejtelemek alkotják. A jelzett dysplasticus laphám a cervicalis mirigyek hámjának helyét is részlegesen elfoglalják. A kimetszések tanúsága szerint egy mintában jelentõsen éretlen felszín felé való kiérést nem mutató, minden rétegben jelenlévõ oszló sejtformákat tartalmazó laphám jellegû sejtek találhatók. Invasivitásra utaló jel az átvizsgált rétegekben nincs. Az egyértelmûen megállapítható, hogy a fent jellemzett cervix belfelszíni hám a felsõ resectios vonalban biztosan jelen van. II. A vizsgáltra érkezett minta tömeges véralvadékból áll, amelyben néhány cervix mirigy töredék és hüvelybõl kikapart laphámsejtek azonosíthatók. Diagnózis I BNO: D0690 Méhnyak in situ carcinomája, k.m.n. Morf: 80702 I. Carcinoma planocellulare in situ cervicis uteri, felsõ resectios vonalban jelenlévõen Az orvos arról tájékoztatott, hogy vagy egy újabb, nagyobb kimetszést kell végezni, vagy a teljes méhet eltávolítani. A kérdésem az lenne, hogy a fenti eredmény alapján Ön melyiket javasolná? Szükséges mindenképpen a méhet eltávolítani, vagy elővigyázatosságból javasolt? Gyermeket már nem tervezünk. Továbbá azt nem értem, hogy miként lehet az, hogy a citológiai eredmények össze-vissza alakulnak? P1 után P5 egy év alatt. Lehetséges, hogy már tavaly is jelen voltak a rákos sejtek? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Farkas Ágnes válasza rákszűrés eredménye témában

Kedves Hölgyem!

A P1-es lelet nekem nem életszerű a P4 után, de ezen a ponton ennek nincs jelentősége, hiszen visszamenőleg ezt nem lehet újravizsgálni, ezen szerintem már ne gondolkozzon.

Azt, hogy az Ön esetében melyik műtét javasolt, azt ne Ön, vagy a kezelőorvosa egyedül döntse el. Sajnos egyértelműen méhnyakrák került felismerése, azonban nagy valószínűséggel nagyon korai stádiumban! Miután a kóros szövet a kimetszés határain in túlmegy, biztosan kell az újabb műtét. Azt, hogy erre mi lesz az alkalmas, egy Nőgyógyászati Onkológiai Osztályon, Onko-teamnek kell eldönteni további vizsgálatokat követően. Nem tudjuk, hogy akár a fizikális vizsgálat, akár egy szükséges CT, vagy MRI többet lát, mint az első szövettan. Ehhez nőgyógyász-onkológus kell, szerintem keressen fel ennek megfelelő intézményt!

Személyesen én biztosan a méheltávolítást választanám, de ebből is van többféle, nem mindegy, melyik történik meg. Kérjen további konzultációt!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. március 29., 09:57 ;Megválaszolva: 2022. március 31., 22:08
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati lelet
Ismét rákos leszek?
Ismét kórod lelet várható
Tisztelt Doktornő! Mi árcérdeklődtem Önnél a leletemmel kapcsolatban korárábban, ami ASCUS, atypusos sejtek, nem neoplasztikus elváltozások...
Hpv diagnosztika
HPV pozitív 68 mutattak ki amít nem érték egész életében két hosszú kapcsolatom volt most kétségbe vagyok esve a mostani párommal egy éve vagyok...
Rákszűrési letel értelmezése
Tisztelt Doktornő! . Én érdeklődtem, hogy P3-nak számít e az ASCUS, nem neoplasztikus elváltozások, metaplasia, HPV negatív tartalmú rákszűrésem....