• Dr. Kiss György

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    584

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Munkahelyek, szakmai gyakorlat, végzettség:
    • A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1969-ben szerzett általános orvosi diplomát.


    • A Dombóvári Városi Kórházban volt szülész-nőgyógyász.


    • 1973-ban szakvizsgázott a POTE Női Klinikán.


    • 1983 és 1990 között a TESCO keretén belül Algériában egy járási székhely 60 ágyas szülészet-nőgyógyászati osztályát vezette.


    • 1990-től Pécsett, az Egyesített Egészségügyi Intézményben szülészet-nőgyógyásza és a Kórház-Rendelőintézeti egység keretén belül a POTE Női Klinikán adjunktus.


    • 1990-től Marcali Városi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán, osztályvezető főorvosa.


    • 2010-ben tettem szakvizsgát a Nemzeti Vizsgabizottság előtt fizioterápiából.    Ultrahang diagnosztikából A és B képesítéssel is rendelkezik.    Társasági tagságai:
    • Magyar Orvosi Kamara


    • Magyar Nőorvos Társaság


    • Magyar Endoszkópos Társaság


    • Magyar Ultrahang Társaság Rendszeres résztvevője az évenként tartott Ian Donald nemzetközi Ultrahang kurzusnak.    2001-ben megjelent „Sürgősségi Ellátás a szülészet-nőgyógyászatban” c. könyvben értekezése.    2009-ben munkatársai segítségével a Marcaliban található termálvizet nőgyógyászati betegségekre hatásos gyógyvízzé nyilvánították.    Konferenciákon, kongresszusain rendszeres előadó.    Speciális területei:
    • női orgazmus zavar kivizsgálása, kezelése


    • G-pont feltöltés


    • menopauza kivizsgálása és kezelése


    • hüvelyi UH    Rendelése: Belvárosi Orvosi Centrum, 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8. III. lépcsőház. 2 emelet    Telefon: +36-30-870-74-27; +36-30-372-68-32    Honlap: http://www.belvarosiorvosicentrum.hu/nogyogyaszati-szakrendeles;    E-mail cím: [email protected]    Rendelési idő: Szerda 9:00-12:00, Csütörtök 16:00-20:00, Péntek 15:00-19:00

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Kiss György legutóbbi válaszai
    Tisztelt Hölgyem ! A hüvelyben normális körülmények között is bacteriumokból,gombákból, virusokból,egysejtüekből álló hüvelyflóra van, tehát a hüvely soha nem steril. Ezt az összetételt szabályozzák a Lactobacillusok - melyek az általuk termelt tejsav révén a hüvely vegyhatását /pH / enyhén savas állapotban tartják, igy sem a gomba, sem a bacterium nem tud kórosan elszaporodni. Ha ez az egyensuly felborul, akkor kezdődnek el a gombára, vagy bacteriumra jellemző klinikai tünetek, melyeket Ön is észlelt. A gyógyszerelés helyes volt, de az egyensulyt a Lactobacillus flóra helyreállitása, erősitése rendezheti, ez különböző helyi Probiotikumok rendszeres használatával érhető el / heti 1-2 alkalommal, ha van panasz,ha nincs, tehát életvitelszerüen / Ha ennek elenére is panaszok lépnek fel, akkor a hüvelyi pH meghatározás mellett laboratóriumi gomba és bacterium tenyésztést ajánlott-ha ez negativ, de változatlanok a panaszok, akkor kell sexuális uton terjedő kórokozókat keresni /Ureaplasma,Micoplasma,Chlamydia,Atopóbium,Gardnerella/ és a szükséges therápiát ennek ismeretében elkezdeni. Üdvözlettel:dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Elnézését kérem a megkésett / önhibán kivüli / válaszért és örömmel válaszolok rendkivül értékes levelére. Talán még nics annyira a köztudatban, de valóban a női test " Achilles sarka " a külső méhszáj, ahol a mirigycsatornát boritó hengerhámsejtek és a méhnyakat kivülről boritó többrétegü el nem szarusodó laphámsejtrétegek találkoznak/ ez utóbbit kedvelik rendkivül a HPV virusok, de a mirigyhámsejteket sem kimélik , mint ahogy adott esetben ez Önnél is előfordult./ A zárójel után folytatva, tehát ez a hengerhám és laphám találkozás átmeneti zóna -squmocollumnáris junctió- állandó vetélkedésben van egymással és amennyiben a HPV virus is jelen van ezen a területen, akkor ennek hatására lehet, hogy nem tipikus laphám vagy hengerhámsejtek alakulhatnak ki és elindulhat egy atypusos sejtformáció megjelenése. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a HPV virus ismereteink szerint "lassu virus", tehát a malignizálódás kialakulásához hosszu idő/ évek/ vezethet, ellentétben pl. a gyors klinikai tünetekkel járó influenza virussal . Önnél, a HPV 51-s utáni megismételt HPV tipizálás NA / nem azonositható / törzsek DNS-ét mutatta ki, ezért az évenkénti cytológiai vizsgálat és HPV tipizálás a követendő. Viszont az AGC-NOS/ mirigyhámset érintettség / diagnózis miatt a Cyntec Plus vizsgálat elvégzését / két biomarker: a p16-s és a Ki 67-s kimutatásán alapszik és a sejtek funkcionális müködésére adhat választ /javasolnám. Ha és amennyiben ez pozitiv akkor punch biopsia végzendő és csak ennek ismeretében mérlegelendő az emlitett LEEP mütét. Üdvözlettel:dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! A 36. héten végzett Streptococcus meghatározásnak a Streptococcus B haemolyticus kizárása a célja. Amennyiben a tenyésztésben Streptococcus Agalaciae szerepel, ugy aggodalomra nincs oka, mert az " fakultativ bakterium" vagyis a hüvely normális élő flórájához tartozik, külön antibiotikus kura ebben az esetben felesleges. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! PCO syndroma gyanuja esetén terheléses vércukor vizsgálatot,ennek keretén belül Insulin Resistentia meghatározást és a HOMA index számitást kell végeztetnie. Amennyiben a HOMA index 2 felett van, csak akkor nyer igazolást az esetleges PCO syndroma fennállása. Amennyiben "baba várás " szép időszakában vannak, ugy nem árt, a fentieket kiegésziteni a ciklus dignosztikáűval / vérvételből hormon merghatározás a ciclus 3.,11. és 21. napján. / Talán, már bele is kezdtek a kivizsgálásba a késői válaszért elnézését kérem. Üdvölettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Kezelőorvosa ténylegesen a protokoll szerint járt el és valóban a nőgyógyászatban a mai napig az " arany szabály " az eü.kaparás során nyert anyag szövettani feldolgozása és az esetleges hormonális eltérések tisztázása és a rosszindulatu folyamatok kizárása. Önnek abban van igaza, hogy talán korai volt azonnal beindikálni a mütétet, esetleg vérvétel során tisztázni lehetne az agyalapi mirigy és a petefészkek hormonalis állapotát/FSH,LH,Prolactin,Oestradiol, Progeszteron, Tesztoszteron szint/ mehatározással és ennek ismeretében dönteni a további teendőkről. Amennyiben a vérzészavar ismétlődne fél, egy éven belül, akkor viszont a mütéti beavatkozás valóban indokolt lehetne. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Kedves Virág! A fogamzásgátlás alapja a rendszeres, majdnem azonos időben bevett fogamzásgátló tabletta. A leírtak szerint Ön ezt a rendszerességet nem tudja betartani, pedig a rendszerességre fontos figyelni. A leírtak szerint már ma élhet sexuàlis életet veszély nélkül, de a jövőben ezen hibák elkerülése nagyon fontos lehet. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Többszörös hasi mütéteken átesett nőknél is sikeres szülésekről és egészséges babákról tudunk. Valóban, Ön az előzetes mütét miatt fokozott figyelmet és terhesgondozást igényel, sőt a 30-32. hét után a folyamatos kórházi megfigyelést sem tartanám kizártnak. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Kezelőorvosa, nagyon helyesen a lepény kialakulásáig / 14-16 hét / a terhességért felelős sárgatestet táoogató Progesteront irta fel Önnek.Ezzel a sárgatest zavartalan müködését és a fenyegető vetélést igyekszünk elkerülni a kora terhességi időkben. A Dopegyt és a Betaloc további szedését pedig a családorvosával, illetve a gyógyszerek szedését indikáló Kollegával kellene mielőbb egyeztetnie. Most, legfontosabb a terhesség zavartalan fejlődése és, hogy minél kevesebb gyógyszert szedjen és mielőbbi belgógyászati kivizsgálást javaslok a Dopegyt és Betaloc alkalmazást illetően. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Kérem, folytassa a tabletta további szedését és ha a jövőben ilyen ismételten előfordulna, akkor alkalmazzon kiegészitő fogamzásgátlást / óvszer / 4-5 napig. Semmi gond nincs, de a hormonális fogamzásgátlás lefontosabb eleme a rendszeresség. Üdözlettel:dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Az emelkedett IGG szint valóban a régebben lezajlott fertőzésre utal, viszont a magas IgM friss fertőzést jelez, ezért tanácsolom, hogy kezelőorvosával mielőbb tisztázza a jelenlegi helyzetet, kezdjenek el megfelelő therápiát és a 11, hetes kombinát teszt adta lehetőséget mindenképpen vegye igénybe. Üdvözlettel:dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem! Kérem, a tablettát szedje tovább rendszeresen,nagyjából ugyanabban az időpontban. Mindent jól csinál ,de egy hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzését is javasolnám. Üdvözlettel:dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! A müszeres beavatkozást követően még napokig lehetnek panaszai / görcsölés, vérzés /. Helyesen tette, hogy szakorvosi vizsgálatot kért és tanácsolom, hogy a felirt Ergam cseppeket az előirt módon használja . Üdvözlettel: dr.Kiss
    Tisztelt Kérdezőm ! A terhességet otthon, reggeli első vizeletből elvégzett terhességi teszt / gyógyszertárakban vehető /kizárhatja,ha negativ / egy csik / akkor aggodalomra semmi ok. Valószinü, hogy a nőgyógyászati és ultrahang vizsgálattal a vérzés eredetére is választ lehet kapni,ezt akkor vegyék igénybe, ha a vérzés megismétlődne. Mindent jól csinálnak, de valóban fő az óvatosság ! Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! Tanácsos partner kivizsgálása és a szemölcsök eltávolitása . Önnél cytológia vétel és HPV tipizálás végzése javasolt, nemcsak a hüvelyváladékból, hanem a száj és garatüregből is és csak ezek ismeretében lehet nyilatkozni, hogy a HPV fertőzést megkapta-e !? A HPV virus 6 és 11 törzse okoz többnyire szemölcshöz hasonló elváltozásokat, ezért ajánlott a további aktusok alkalmával óvszer használata. A Hasimotó autoimmun betegség ezért és az esetleges HPV érintettség miatt is érdemes immunerősitőket használnia. Üdvözlettel: dr.Kiss.
    Tisztelt Hölgyem ! A transzformációs zóna a méhnyakat kivülről boritó, többrétegü el nem szarusodó laphám és a nyakcsatorna hengerhámjának találkozásánál van, vagyis a külső méhszájnál. Ez tekinthető a női szervezet "Achilles sarkának" is, hiszen ez a kétfajta hám soha nincs nyugalomban-állandóan "vetélkednek " egymással és ha eközben HPV érintettség is van, akkor a virus hatására lehet, hogy nem tipikus, hanem atypusos laphám, vagy hengerhám alakul ki a transformátiós zónában -és elindul a kóros sejtek képződése. Önnél, a mütétek során a külső méhszájat a tranformátiós zónával, a kóros folyamattal együtt eltávolitották és a kimetszés már az ép szövetben történt. A mütétek után ez a tranformatiós zóna kialakul, de helyileg feljebb kerülhet , igy a kenet értékelésénél nem tudják jelezni. A nyálkahártya vastagsága oestrogen hormon tulsulya miatt alakul ki többnyire, ezért, egy hormonpanell vizsgálat /vérvétel/ látszik célszerünek. Üdvözlettel: dr.Kiss.