• A conisatio (méhnyakműtét)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A conisatio a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítunk el a méhnyakból.

    A méhnyakrák a mellrák után a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Hazánkban évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel, és közel 500 nő hal meg miatta.

    Hirdetés

    Szomorú ez az adat, főleg ha arra gondolunk, hogy a betegség a 40 év köröli nőknél a leggyakoribb, és rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető lenne.

    Méhnyakrák; Forrás:www.humanillnesses.com
    Méhnyakrák
    Forrás

    A méhnyak felszíne könnyen elérhető nőgyógyászati vizsgálat során, innen kenet vehető további vizsgálatra. A másik, ami a betegség megelőzésében segít, az a tény, hogy a méhnyakrák évek alatt alakul ki, úgynevezett rákmegelőző állapot áll fenn mielőtt a rosszindulatú betegség kifejlődik.

    A méhszájon nőgyógyászati vizsgálat során speciális nagyítóval (kolposzkóp) látott elváltozás illetve a kenetvizsgálat eredménye felvetheti a sejtelváltozás gyanúját.

    Annak megállapítására, hogy ez az elváltozás jó vagy rosszindulatú, szövettani mintavétel szükséges, mely conisatio végzésével lehetséges.

    A szövettanra vett minta mikroszkópos vizsgálatát patológus végzi, és információt ad az elváltozás kiterjedésével kapcsolatban is.

    A műtét menete

    A gyanús elváltozás formája és kiterjedése szerint a méhszájból kúpszerű részt távolítanak el, conisatiót (ejtsd: konizációt) végeznek. Ez történhet gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben vagy altatásban. Erről az altatóorvos a műtéti kivizsgálás során (mellkas röntgen, vér és vizeletvizsgálat) a beteg belgyógyászati állapota alapján dönt.

    A hüvely egészsége

    A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
    A leggyakoribb hüvelyfertőzésekről

    A beteg a műtét alatt a nőgyógyászati vizsgálattal megegyező pózban helyezkedik el.

    A méhnyakhoz a hüvely felől jutnak az operáló orvosok. Így műtét során hasi metszés nem történik, a külső nemi szerveken sem lesz semmilyen változás. A méhnyakon az operáció nyoma csak nőgyógyászati vizsgálat során látható.

    A kimetszett kúp mélysége és nagysága az életkortól és a talált lelettől függ, erről az operáló orvos dönt. Az esetek egy részében egyidejűleg a méhnyálkahártyát is „lekaparják” (curettage) szövettani vizsgálat céljából.

    A kúp kimetszése után, a nyakcsatornába egy gumicsövet (draint) helyeznek, majd a méhnyakon keletkezett sebet összevarrják felszívódó sebészi varróanyaggal, így varratszedés nem szükséges.

    A csövet kiöltik, tehát nem csúszhat ki. Nem ér túl jelentősen a méhnyakon, így nem érezhető a jelenléte.

    Lehetséges szövődmények

    A méhnyak

    A méhnyak a méh alsó, elkeskenyedő része, mely a hüvelybe nyílik, tehát a méhtest és a hüvely között helyezkedik el.

    Fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb gondosság és körültekintés mellett is előfordulhatnak az operáció után szövődmények.

    A műtött területből vérzés indulhat, mely hüvelyi vérzésként jelenik meg.

    Előfordulhat friss piros vérzés, de jelentkezhet alvadékos vérzés formájában is.

    Néha elegendő kórházban megfigyelni a beteget, néha azonban szükség lehet egy új öltés behelyezésére.

    A nyakcsatornába helyezett csőnek az a feladata, hogy megakadályozza a nyakcsatorna összetapadását.

    Amennyiben ez nem történik meg, úgy a menstruációs vérzés nem tud szabadon ürülni, fájdalmas alhasi görcsöket, a menstruáció jellegének, hosszának megváltozását okozva. Ez a méhszáj tágításával gyógyítható.

    Előfordulhat még gyulladás, ennek továbbterjedése esetén a kismedencét is érintheti. A gyulladás jelei lehetnek bűzös vérzés vagy folyás, alhasi fájdalom, hőemelkedés, esetleg láz is jelentkezhet.

    Bármely tünet észlelése során azonnal forduljon operáló orvosához, hogy a célirányos kezelést minél hamarabb megkezdhessék.

    A méhnyakrák

    A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is.
    A méhnyakrákról bővebben

    Műtét utáni tennivalók

    A műtét utáni második napon, amennyiben szövődmény nem jelentkezett, a beteget otthonába bocsátják.

    A gyulladásos megbetegedés elkerülése céljából, legalább két hétig tartózkodni kell a szexuális élettől.

    Javasolt még a tamponhasználat, hüvelyöblítés és az ülőfürdő elhagyása két-három hétig.

    Hét nappal a műtét után a gumicsövet egy nőgyógyászati vizsgálat során eltávolítják. Ettől nem kell tartani, nem fájdalmas.

    Műtét után általában két héttel elkészül el a szövettani lelet, amiért jelentkezni kell a kezelőorvosnál! Ez nagyon fontos, hiszen a további teendők felől is ekkor döntenek.

    A teljes gyógyulást követően 4-6 héttel nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Módosítva: 2015.07.13 02:11, Megjelenés: 2015.07.13 02:11
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hogyan táplálkozzunk PCOS esetén?

    A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, ami hormonális egyensúlyzavarokat és anyagcsere-problémákat idéz elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.