• A conisatio (méhnyakműtét)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A conisatio a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítunk el a méhnyakból.

    A méhnyakrák a mellrák után a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Hazánkban évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel, és közel 500 nő hal meg miatta.

    Szomorú ez az adat, főleg ha arra gondolunk, hogy a betegség a 40 év köröli nőknél a leggyakoribb, és rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető lenne.

    Méhnyakrák; Forrás:www.humanillnesses.com
    Méhnyakrák
    Forrás

    A méhnyak felszíne könnyen elérhető nőgyógyászati vizsgálat során, innen kenet vehető további vizsgálatra. A másik, ami a betegség megelőzésében segít, az a tény, hogy a méhnyakrák évek alatt alakul ki, úgynevezett rákmegelőző állapot áll fenn mielőtt a rosszindulatú betegség kifejlődik.

    A méhszájon nőgyógyászati vizsgálat során speciális nagyítóval (kolposzkóp) látott elváltozás illetve a kenetvizsgálat eredménye felvetheti a sejtelváltozás gyanúját.

    Annak megállapítására, hogy ez az elváltozás jó vagy rosszindulatú, szövettani mintavétel szükséges, mely conisatio végzésével lehetséges.

    A szövettanra vett minta mikroszkópos vizsgálatát patológus végzi, és információt ad az elváltozás kiterjedésével kapcsolatban is.

    Hirdetés

    A műtét menete

    A gyanús elváltozás formája és kiterjedése szerint a méhszájból kúpszerű részt távolítanak el, conisatiót (ejtsd: konizációt) végeznek. Ez történhet gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben vagy altatásban. Erről az altatóorvos a műtéti kivizsgálás során (mellkas röntgen, vér és vizeletvizsgálat) a beteg belgyógyászati állapota alapján dönt.

    A beteg a műtét alatt a nőgyógyászati vizsgálattal megegyező pózban helyezkedik el.

    A méhnyakhoz a hüvely felől jutnak az operáló orvosok. Így műtét során hasi metszés nem történik, a külső nemi szerveken sem lesz semmilyen változás. A méhnyakon az operáció nyoma csak nőgyógyászati vizsgálat során látható.

    A kimetszett kúp mélysége és nagysága az életkortól és a talált lelettől függ, erről az operáló orvos dönt. Az esetek egy részében egyidejűleg a méhnyálkahártyát is „lekaparják” (curettage) szövettani vizsgálat céljából.

    A kúp kimetszése után, a nyakcsatornába egy gumicsövet (draint) helyeznek, majd a méhnyakon keletkezett sebet összevarrják felszívódó sebészi varróanyaggal, így varratszedés nem szükséges.

    A csövet kiöltik, tehát nem csúszhat ki. Nem ér túl jelentősen a méhnyakon, így nem érezhető a jelenléte.

    A méhnyak

    A méhnyak a méh alsó, elkeskenyedő része, mely a hüvelybe nyílik, tehát a méhtest és a hüvely között helyezkedik el.

    Lehetséges szövődmények

    Fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb gondosság és körültekintés mellett is előfordulhatnak az operáció után szövődmények.

    A műtött területből vérzés indulhat, mely hüvelyi vérzésként jelenik meg.

    Előfordulhat friss piros vérzés, de jelentkezhet alvadékos vérzés formájában is.

    Néha elegendő kórházban megfigyelni a beteget, néha azonban szükség lehet egy új öltés behelyezésére.

    A nyakcsatornába helyezett csőnek az a feladata, hogy megakadályozza a nyakcsatorna összetapadását.

    Amennyiben ez nem történik meg, úgy a menstruációs vérzés nem tud szabadon ürülni, fájdalmas alhasi görcsöket, a menstruáció jellegének, hosszának megváltozását okozva. Ez a méhszáj tágításával gyógyítható.

    Előfordulhat még gyulladás, ennek továbbterjedése esetén a kismedencét is érintheti. A gyulladás jelei lehetnek bűzös vérzés vagy folyás, alhasi fájdalom, hőemelkedés, esetleg láz is jelentkezhet.

    Bármely tünet észlelése során azonnal forduljon operáló orvosához, hogy a célirányos kezelést minél hamarabb megkezdhessék.

    Műtét utáni tennivalók

    A műtét utáni második napon, amennyiben szövődmény nem jelentkezett, a beteget otthonába bocsátják.

    A gyulladásos megbetegedés elkerülése céljából, legalább két hétig tartózkodni kell a szexuális élettől.

    Javasolt még a tamponhasználat, hüvelyöblítés és az ülőfürdő elhagyása két-három hétig.

    Hét nappal a műtét után a gumicsövet egy nőgyógyászati vizsgálat során eltávolítják. Ettől nem kell tartani, nem fájdalmas.

    Műtét után általában két héttel elkészül el a szövettani lelet, amiért jelentkezni kell a kezelőorvosnál! Ez nagyon fontos, hiszen a további teendők felől is ekkor döntenek.

    A teljes gyógyulást követően 4-6 héttel nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.09.24 03:06, Megjelenés: 2015.07.13 02:11
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.