Mióma,méheltávolítás

Tisztelt Címzett, Véleményét szeretném kérni.Körülbelül 3éve a menstruációm nagy erős,csomós és görcsökkel jön meg.Levették a spirálomt,mert hogy attól van.Közbe kiderült,hogy miómáim vannak.Kaptam vérzéscsillapítót,depo provera injekciót most már másodszor.Március óta minden nap véreztem,kb.most egy 3 hete van az,hogy csökken a mennyisége és nem minden nap van.Nagyon sokszor kell pisilnom,a nagy WC is nehezebben megy.A sok vérveszteség miatt már vérszegény vagyok és elég rossz a labor eredményemnél a hemoglobin és a vas szint.Orvosom szerint a méhemet el kell távolítani,mert nincs máa megoldás. Diagnózisa: az uterus falban intramulisan is közel a cavumhoz 35 mm_es 4 db mióma góc van. Ffi ökölnyi nagyságú.A kérdésem az lenne,hogy ha a vérzés megszűnne akkor is el kell távolítani a méhet,mert nagy a mérete és más problémát is okoz? 45 éves. vagyok. Segítségét előre is köszönöm Mónika

Dr. Kiss György válasza Mioma témában

Tisztelt Hölgyem!

Kérdésére nagyon nehéz egyértermü választ adni, mert a myomák elhelyezkedése, főleg a méhüreghez közeliek valóban erős, hosszantartó vérzéseket okozhatnak.A méhnyálkahártya menstruáció idején ezen a területekről nehezebben válik le. Hosszabb ideje fennálló panaszról lévén szó a radikális út -méheltávolitás- mérlegelendő és a férfiökölnyi méh nagysága is ezt a döntést támasztja alá.

Ugyanakkor, a Richter Gyógyszergyárnak van egy készitménye, melynek szedése alkalmával a myomák mérete csökken és a vérzéses tünetekben is javulás tapasztalható. Ehhez még hozzájárulhat az Ön életkora is, hiszen a változókorban, a petefészkek müködésének megszünésével fellépő oestrogenhiányos állapot is a myomák méretének csökkenésével jár.

Mindezeket figyelembevéve szoros nőgyógyászati és ultrahang vizsgálati kontrollt javasolnék és amennyiben a myomák mérete növekedést mutatna, illetve a vérzéses panaszok fokozódnának a mütéti megoldás választandó.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2020. augusztus 18., 19:58 ;Megválaszolva: 2020. augusztus 25., 19:27
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati lelet
Nőgyógyászati vizsgálatom után javasolták a méheltávolítást. A kérdésem tényleg indokolt-e? 2020-ban történt hasi Uh: Az epehólyag kőmentes...
Mióma, lehet gond belőle?
Tisztelt Doktor úr! Gyermeket szeretnék 6-7 hónapja próbálkozunk ez alatt megfordultam pár orvosnál valamelyik azt mondta, hogy PCO-m van, más pedig...
Mijóma kezelése
Történetem tavaly nyáron kezdődött. 16 éve állandó magánorvoshoz jártam. Tudomásom szerint második spirál volt fölhelyezve, ekkor kiderült, hogy...
Mióma, Esmya, terhesség
2015.október 11-én kisfiam született.5 hónappal később terhes lettem.Éreztem, hogy valami nincs rendben.8 hetes ultrahangon az orvosom nagy nehezen egy...
Két hónap alatt két mióma nőtt...
Tisztelt Doktorúr! Évek óta nagyon erős fájdalmaim és nagyon nagy vérzéseim szoktak lenni menstruációkor. Annyira nagy vérzéseim hogy még...