• Reflux és gyomorfekély

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2017-11-18 17:25
    Reflux
    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) betegség tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
    Betegségek megértése
    Ötvenentul.hu
    2018-02-18 11:25
    Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomor nyálkahártyájának folytonossága legalább 5 milliméteres területen megszakad. A nyálkahártya alatti hámsejtek gyomorsav elleni védelme ezzel megszűnik, a sejtek elpusztulnak, és helyükön sebes felületek képződnek.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
    2018-02-13 14:55
    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-02-08 09:41
    A reflux legjellegzetesebb tünete az égő fájdalom jelentkezése a szegycsont mögött (gyomorégés), ami lentről felfelé sugárzik.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-02-02 16:04
    A helyes táplálkozás segít enyhíteni az enyhe gyomorégés okozta panaszokat. Ehhez adunk néhány tippet.
    Panaszok
    Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
    2018-01-29 05:37
    Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
    2017-12-28 21:27
    Férjem szinte minden reggel felkelés után elkezd köhögni, és ezt követően nyálszerű folyadékot hányni. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg
    2017-12-23 15:10
    A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
    2017-12-18 02:51
    A refluxbetegség kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel.
    Betegségek megértése
    Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
    2017-12-09 15:05
    A köhögés reflexes mechanizmus, születésünk pillanatától kezdve szervezetünk védekező eszköze. Alapvető funkciója a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítása. A köhögés tünet, hátterében igen nagyszámú betegség állhat. Írásunkban most a kevésbé ismert kiváltó okok bemutatására vállalkozunk, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász segítségével.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-12-08 09:41
    A Barrett-nyelőcső (Barrett oesophagus, Barrett-szindróma) a nyelőcső nyálkahártyasejtjeiből kiinduló daganattípus kialakulását megelőző állapot, a reflux betegség súlyos szövődménye. Mivel rákelőző állapotról van szó, nagyon fontos, hogy időben felismerjék!
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!