• Savas reflux tünete is lehet a köhögés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A savas reflux egyik, gyakran figyelmen kívül hagyott tünete a krónikus köhögés. Ez azért van, mert első pillantásra úgy tűnik, a kettő között nincs összefüggés, illetve a köhögés viszonylag gyakori tünet, amit számos más probléma (megfázás, influenza, hörghurut, stb.) okozhat.

    Az igazság azonban az, hogy a savas reflux a harmadik leggyakoribb oka a krónikus köhögésnek. A savas reflux betegség GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) néven is ismert, és akkor jelentkezik, ha a gyomor savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe, ott gyulladást okoz, illetve károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját.  

    Hirdetések

    A GERD tünetei

    A savas reflux tünetei közé tartozik az émelygés, böfögés, torokfájás, nyelési nehezítettség, mellkasi fájdalom (amit gyakran tévesztenek össze szívrohammal), illetve a krónikus köhögés. Négy betegből három tapasztal éjszakai tüneteket (köhögés, horkolás, mellkasi fájdalom), melyekre általában nem úgy gondolnak, mint a savas reflux tüneteire. A savas reflux köhögés az egyik ilyen tünet, mely akkor jelentkezik, mikor a sav eléri a hangszalagokat és az alsó légutakba kerül.

    Már viszonylag kis mennyiségű sav is kiválthatja a savas reflux köhögést, ezért nincsenek a betegek általában tisztában azzal, hogy GERD-től szenvednek. A száraz, savas reflux köhögést kísérheti olyan légzőszervi megbetegedés, mint a tüdőgyulladás vagy hörghurut.

    Honnan tudhatja akkor, hogy a köhögés hátterében nem megfázás vagy influenza áll? 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha nincsenek egyéb olyan tünetei, mint az enyhe láz, orrfolyás, stb. a köhögés mellett, akkor ki kell vizsgáltatni a köhögés okát. Ráadásul GERD-re utaló jel az is, hogy a savas reflux köhögés nem reagál a köhögéscsillapító gyógyszerekre, azonban nagyon hatásosak rá a savcsökkentők.

    Amennyiben az Ön savas reflux betegsége viszonylag enyhe, életmódbeli változtatásokkal véget vethet a krónikus köhögésnek. Étkezzen többször, kisebb mennyiséget, és az utolsó étkezés legalább 3 órával a lefekvés előtt történjen. Kerülje a reflux tüneteit kiváltó élelmiszereket, mint a koffein, csokoládé, paradicsom, tejtermékek, citrusfélék, és a nehéz, fűszeres, zsíros, vagy olajos ételeket, illetve szokjon le a dohányzásról. 

    Emellett a bő szabású ruhák viselése is megelőzi a refluxot, hiszen így nem nehezedik túl nagy nyomás a nyelőcső alsó záróizomra, mely, ha nem zár megfelelően, a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe.

    Amennyiben a fenti életmód változtatások és a savcsökkentők sem enyhítik a tüneteit, keresse fel orvosát! A savas reflux köhögés kezelhető, még mielőtt súlyos állapottá fejlődik.

    Gastrooesophagealis reflux betegség.; Forrás: www.gastro.vcu.edu
    Gastrooesophagealis reflux betegség.
    Forrás: http://www.gastro.vcu.edu/

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: ezinearticles; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Só utáni sóvárgás

    A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot húzódik meg. Az Addison-kór leggyakoribb jelei és tünetei.

    A reumatológiai betegségek rehabilitációja

    Kiknek van szüksége rehabilitációra? Hogyan és hol történik a rehabilitáció?

    Gyakori vizelési inger

    Sokaknál előforduló jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják.

    A végtagok fájdalmas kivörösödése

    Milyen tünetek jellemzőek az erythromelalgia nevű betegségre? Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Károly
    Nekem kamaszkorom óta sok a savam és így most hatvanon túl van némi tapasztalatom a savtúltengésről illetve annak különféle tüneteiről. Pontosan tudmo, érzem, hogyha a sav elkezdi marni a nyelőcsövemet akkor egészen rövid idő után köhögést vált ki a savtartalom-talán gőzeinek- feláramlása miatt.A torkomban ez olyan érzés és nem csak érzés, hogy egyfajta slejm keletkezik a sav hatására ami köhögésre késztet. Tavaly már elegem lett ebből a szenvedésből és elmentem orr-fül-gégész szakrendelésre. A főorvos asszony megállapította, hogy ez a köhögés azért van mert sokat beszélek. Érdekes diagnózis ! Látott öt percig és ezt a következtetést vonta le. Ennek ellenére berendelt a MÁV Kórházba ahol úgymond műszeres vizsgálattal megállapította-ugyanazt.A gastroenterológus ezek után ternészetesen megállapította,( gyomortükrözés után ) hogy ezt a reflux okozza illetve a sav gőzeinek irritáló hatása. Úgy tünik, hogy a Tisztelt orr-fül-gégész doktornő hiába korosodott meg ha ilyen egyszerű összefüggést nem ismert fel. Pedig én rögtön elmondtam a hosszú évek tapasztalatát erről.Nagyon elkeserített, hogy egy szakorvos ilyen nagy marhaságot mondott az esetemben.Én általában az orvosokban bízom csak de ezek után jobban megnézem, hogy kihez megyek panasszal.

    Írta: olvasó
    Nálam majdnem száz, hogy reflux,mert a stresszes is voltam, meg néha száraz köhögés,(savcsökkemtőtől időlegesen elmúlt) puffadás, gyomortáji fájdalom, plusz szegycsont mögötti fájdalom. Gerincferdülésem is volt évekig(16 éve műtöttek vele). Voltam bent vele a kórházban(igaz a fertőző osztálynak a z ambulanciáján, és ott pont egy belgyógyász dokinő keze közé kerültem, aki vérképet csináltatott, székeltre emg vizeletre azt mondta leírásom alapján, meg a táplálkozási szokásaimból leszűrve, hogy reflux, és igaza is lehetett, emrt azóta némi változtatás után már enyhültek a tünetek.