• Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

    Szerző:
    WEBBeteg

    A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű fájdalom vagy nyomásérzés, mely általában evés után vagy lefekvéskor jelentkezik. Van azonban a betegségnek egy másik, ritkábban előforduló típusa, az úgynevezett néma reflux, amelynek tünetei nem ennyire egyértelműek.

    A reflux betegség megjelenésekor a kiváltó ok a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő működésében keresendő, amely miatt a gyomortartalom, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, így okozva panaszokat a betegnek. A reflux a fejlett országok lakosságának kb. 10-20 %-át érinti, de előfordulási gyakorisága folyamatos növekvő tendenciát mutat.

    Hirdetések

    Milyen jelek utalhatnak csendes refluxra?

    A csendes reflux felismerését megnehezíti, hogy nem a refluxszal járó tipikus tünetek jellemzik, viszont komoly problémákat, betegségeket képes előidézni. A gyomorsav ebben az esetben is visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe, majd torokba, ahol irritálja a nyálkahártyát, gyulladást okoz, de a klasszikus gyomorégés jelenléte nélkül teljesen más, megtévesztő tüneteket okoz. Nehéz felismerni, mert egyéb szervek megbetegedésének álarcában jelentkezik, vagyis a panaszok legtöbbször a gége, tüdő vagy mellkas egyéb betegségeire utalnak.  A reflux a mellkas bármely részén okozhat panaszt, pl. nyomás, feszítés, zsibbadás.

    Csendes refluxra utaló tünetek:

    A csendes reflux és a krónikus köhögés

    A gége irritációja krónikus gyulladást vált ki, ami rekedtségben, torokköszörülésben nyilvánulhat meg és a hangszalagok megvastagodását okozhatja. A reflux a krónikus köhögés harmadik leggyakoribb oka, a krónikus köhögés 10-40%-ának áll a hátterében.

    A reflux okozta köhögés általában éjszaka, lefekvés után jelentkezik, vagy akkor erősödik meg, esetleg hajnalban, alvásából ébreszti fel a beteget. A köhögés általában rohamszerű ingerköhögés: minél jobban próbálja a beteg kiköhögni azt, ami az ingert okozza, annál jobban fokozódik a köhögése és nem tud semmit felköhögni. Időnként köhögés helyett csak köhécselés jelentkezik. Ritkán kevés savanyú, nyúlós köpet is ürülhet.

    A reflux az asztma kiváltásában is szerepet játszhat, illetve az asztmás beteg légúti panaszait fokozhatja. Ha például a légzőszervi betegségre adott szokásos tüdőgyógyászati terápia hatástalan marad, akkor gondolni kell a refluxra, mint kiváltó tényezőre.

    A fenti tünetek miatt gyakran a fül-orr-gégész vagy tüdőgyógyász orvos ismeri fel először a refluxot a panaszok hátterében.

    Mik lehetnek a kiváltó okok?

    A néma reflux kialakulásában szerepet játszhat az étkezés, leginkább a zsíros, édes, savanyú (savas), fűszeres ételek fogyasztása, a túlsúly (elsősorban a nagy haskörfogattal rendelkező embereket fenyegeti), a terhesség miatt a hasűri nyomás fokozódása, a stresszes életmód és a vízszintes testhelyzet. A csendes reflux általában éjjel jelentkezik és legfontosabb kiváltó tényezője az esti étkezés.

    A csendes reflux kezelése és megelőzése

    Amennyiben a fenti tüneteket reflux okozza, akkor az alábbi módokon lehet megelőzni a panaszok kialakulását:

    • testsúly csökkentése, túlsúly megszüntetése
    • bizonyos ételek kerülése (elsősorban vacsora során): fűszeres, zsíros, édes ételek, kávé, kakaó, csokoládé, szénsavas üdítők, olajos magvak, puhább sajtok, citrusfélék (pl. narancs, citrom), paradicsom
    • rendszeres étkezés (a többször kevesebbet elvet szem előtt tartva), korai vacsora, késő esti étkezés elhagyása
    • étkezést követően nem tanácsos azonnal lefeküdni, a vacsorát követően legalább 3 órát érdemes várni
    • ágy fejvégének megemelése
    • dohányzás és alkohol elhagyása
    • a tüneteket kiváltó vagy fokozó gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladásgátlók) lehetőség szerinti elhagyása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség

    A reflux ellen alkalmazott gyógyszereknek több csoportja van. A savlekötők a savat gázképződés közben semlegesítik. Csak tüneti kezelésre alkalmazhatók, ha a reflux nem gyakori és súlyos tüneteket nem okoz. Étkezés után és lefekvés előtt kell bevenni őket.

    A prokinetikumok szintén enyhébb esetekben (azonban semmiképp sem tartósan) ajánlottak, melyek emelik a nyelőcső alsó záróizmának tónusát és fokozzák a gyomor ürülését, ezáltal gátolják a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe.

    A savképződést kb. 50%-ban csökkentik a H2 receptor blokkolók.

    A legerősebb gyógyszerek a protonpumpa gátlók, melyekkel a savtermelés 100 %-ban megszüntethető.

    Ha a reflux nemcsak a nyelőcsőben okoz panaszt, hanem más szervi betegséget is kivált, akkor súlyosabb betegségnek kell tekinteni, amely agresszívebb terápiát igényel. Ilyenkor gyógyszeres kezelésként elsősorban a protonpumpa gátlók jönnek szóba, kezdetben nagyobb dózisban, majd 2-3 hónap után fokozatosan csökkentve az adagokat, esetleg el is hagyva a gyógyszert.

    A gyógyszeres kezelésre nem reagáló vagy tartós gyógyszeres kezelést igénylő fiatal betegek esetében antireflux műtét jön szóba, amely akár laparoscoposan is elvégezhető. 

    WEBBeteg logo

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Takács Emőke

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?

    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    A reflux is okozhat alvászavart

    A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux. Csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló, maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA