• Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel járó esetek természetesen kórházi ellátást igényelnek.

    A téma cikkei

    4/1 A gyomorfekély okai és tünetei
    4/2 A gyomorfekély szövődményei
    4/3 Hogyan kezelhető a gyomorfekély?
    4/4 Gyomor- és nyombélfekély diéta

    A gyomor- és nyombélfekély diagnosztizálásának legbiztosabb eszköze az endoszkóppal végzett gyomortükrözés, a kivizsgálás másik eszköze a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat. Az endoscopia elterjedése előtt ez utóbbi volt a fekély kimutatására szolgáló eljárás.

    A röntgenvizsgálat hátránya, hogy a fekély pontos mérete, mélysége, esetleges rosszindulatú elfajulásra utaló jelei nem ítélhetők meg, továbbá a vizsgálat 5-10 százalékban negatív lehet a fekély jelenléte ellenére is. Az endoscopia további előnye a röntgennel szemben, hogy szövettani mintavétel is lehetséges a fekélyből, amennyiben felmerül rosszindulatú elfajulás lehetősége.

    Hirdetések

    Gyomor-, illetve nyombélfekély esetén kötelező az UBT teszt elvégzése a Helicobacter fertőzés kizárására. A teszt pozitivitása esetén a fertőzöttség megszüntetése érdekében eradikációs terápiát kell folytatni.

    A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel otthon is jól gyógyítható. 4-6 hét múlva kontroll endoscopos vizsgálat szükséges, illetve az UBT teszt megismétlése is szükséges lehet a baktérium kiirtás sikerességének megítélésére.

    A gyomorfekély kezelése szövődménymentes esetben

    Gyomorfekély
    Gyomorfekély

    Életmódváltás. Enyhébb, szövődménymentes esetben is fontos a fizikális kímélet 3-4 hétig, ha lehetséges, környezetváltozással. Elengedhetetlen az is, hogy a beteg hagyja el a károsító tényezőket (alkohol, dohányzás, fekélyt okozó gyógyszerek), valamint változtasson táplálkozási szokásain.

    Gyomorfekély és nyombélfekély esetén gyakori kis mennyiségű étkezés szükséges, mely a gyakorlatban 2-3 óránkénti étkezést jelent. Kerülendők az erős fűszerek, meleg zsíros ételek, hagyma, fehér bor, kávé, édességek. Ha a gyomor ürülése nehezített, akkor pépes, folyékony ételek fogyasztása ajánlott.

    Gyógyszeres kezelés. Alapelve, hogy a kezelés megkezdése előtt a rosszindulatúságot biztosan ki kell zárni. Ehhez gyomortükrözést kell végezni, hiszen ennek alkalmával lehet szövettani mintavételt végezni a fekélyből. A kezelés kezdetétől számított 4-6 hét múlva a gyomortükrözés ismétlése szükséges a kezelés hatékonyságának megítélésére. A tükrözés ismétlése mindaddig szükséges, amíg a gyógyulás biztosan be nem következett.

    • H2-receptor-antagonisták (pl.: ranitidin, famotidin): ezek a gyógyszerek a gyomorsav-elválasztást gátolják. Hatásukra a betegek 80 százaléka 4 hetes kezelés után panaszmentessé válik.
    • Protonpumpagátlók (pl.: omeprazol, pantoprazol): a H2-receptor-antagonistáknál erősebben képesek gátolni a savelválasztást azáltal, hogy a savat termelő gyomorsejtek működését gátolják.
    • Savkötők (antacidák): adásuk célja a képződő sav semlegesítése. Alkalmazásuk során számolnunk kell bizonyos mellékhatásokkal. Az alumínium-hidroxid és kalcium-karbonát tartalmú szerek székrekedést okozhatnak, míg a magnéziumot tartalmazó készítmények hasmenést idézhetnek elő. Az alumínium-hidroxid ezenkívül képes bizonyos gyógyszerek (például szívgyógyszerek, véralvadásgátlók) megkötésére, így különösen figyelnünk kell arra, hogy egyidejűleg ne alkalmazzuk őket. Veseelégtelenség esetén alkalmazásukkal legyünk óvatosak, mert rontják a vesefunkciót. A savkötők bevétele az étkezés után 1-3 órával ajánlott, olyankor, amikor a gyomor már üres és védtelen a savhatással szemben. A protonpumpa gátlók és a H2-receptor blokkolók elterjedése óta használatuk csökkent.
    • Filmképző szerek (pl.: sucralfat, kolloidális bizmut): a nyálkahártyán filmszerű, nem oldódó réteget képeznek, így védve azt a savi hatással szemben.
    • Eradikációs terápia. Igazolt Helicobacter pylori fertőzés esetén a baktérium kiirtására úgynevezett eradikációs terápiát kell alkalmazni: ez egy kombinációs kezelés, mely egy protonpumpa gátló, valamint kétféle antibiotikum (amoxicillin /illetve penicillin allergia esetén metronidazol/ + clarithromycin) együttes szedéséből áll egy héten át. Ezt követően célszerű csupán a fekély néhány hetes további kezelése is protonpumpa gátló szedésével. A baktérium eradikáció sikeres voltáról a kezelés befejezése után legalább 4 héttel, arra alkalmas diagnosztikai módszerrel kell meggyőződni (UBT teszt).

    Kezelés szövődmények esetén

    Szövődmények
    A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények (vérzés, perforáció, szűkület) kísérik, amelyek - az egyszerű gyomorfekéllyel szemben - kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

    Vérzés esetén annak endoscopos úton történő csillapítása szükséges. Ennek alkalmával a vérző ércsonkot fémklippel lekötik, illetve környékét vérzéscsillapító anyaggal infiltrálják. Ebben az esetben protonpumpagátló adása szükséges megemelt dózisban az első néhány napban infúzióban.

    A fekély perforációja, pylorus stenosis kialakulása, endoscoposan nem uralható vérzés, a fekély rosszindulatú elfajulása sebészi beavatkozást tesz szükségessé.

    Gyógyulás esetén a kiújulás megelőzéseként a gyógyszer további adására van szükség, napi egyszeri dózisban (este), három hónapon keresztül. Ennél hosszabb ideig történő adása olyan betegek esetén indokolt, akiknél a műtéti kockázat nagy, akik véralvadásgátló kezelés alatt állnak, vagy fekélyt okozó gyógyszerek adása nem kerülhető el.

    Az ismételten kiújuló fekélyek kezelése

    Minden egyes kiújulás növeli a szövődmények kialakulásának valószínűségét. Ezért a korai kiújulás elhárítására három hónapos, tartós receptorblokkoló vagy protonpumpagátló kezelés szükséges. Azt követően egyénre szabott kezelés megállapítása szükséges.

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi)

    4/2 A gyomorfekély szövődményei |  4/3 | 4/4 Gyomor- és nyombélfekély diéta

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Az örömtelenség kezelhető!

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Hogyan kezelhető?

    Fertőző májgyulladás

    Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik; Borsodban és Zalában fokozott a fertőzésveszély.

    Kétszer is leküzdötte a rákot

    Ismerjék meg Emese történetét, akinél kétszer is diagnosztizáltak daganatot (méhnyakrákot és melanomát) élete során.

    Sport és hőség - Mit igyunk?

    Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot, mikor és mennyit igyunk?

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: Norbi
    Tisztelt mindenki aki megérti a problémámat!Több internetes oldalon is azt olvasom hogy 4-6 hét alatt is meggyógyulhat a gyomorfekély.DE!Én is beleestem ebbe a számomra nem ismeretlen betegségbe.Vizsgálat itt, vizsgálat ott(hasi ultrahang,endoszkópia,mellkasröntgen,vérvételek,minden negatív "csak" egy pár gyulladt foltot talált a tükröző nem éppen kedves doktor."Minek kellett engem ezért behívni , ezért nem is lehetne rosszul" választ kaptam.Igaz ekkor már egy hete nem ettem legyengülve félve mindentől,csak ittam ami nem jött ki belőlem.Megkaptam a gyógyszert ami biztos segít.Controloc-ot 40mg és ventert szedek már 4hónapja(helicobacter nincs)!Valamelyest javultam de nem vagyok jól!Valaki aki esetleg tudna segíteni mégis mit lehet tenni?Betegektől(gyógyult) és ha orvos is megtisztel a válaszával szívesen várok választ és segítséget a gyógyulás reményében.A válaszokat és javaslatokat a [email protected] email címre kérném!köszönöm

    Írta: deni
    Ükapám már száz éve leírta, hogy gyomor vérzést és nyombél fekélyt leggyorsabban a fekete nadály tinktúra gyógyítja. Nem oly rég olvastam, hogy az orvosok is "felfedezték " ezt.

    Írta: Salvus?
    Kedves Kara kán! 20-30 éve még egyáltalán nem számított ritkának a a fekély miatti gyomorműtét. Egy durva csonkolás után pedig élete végéig szenvedett a beteg. Az ilyen műtét, hála a "szintetikus szaroknak" ma már ritkaság számba megy. Másrészt a stresszes életmódot igen nehéz azzal megszüntetni, hogy holnaptól nem stresszelek, hiába tudod, hogy ezt kellene tenned. Neked, mint salvus víz és ki tudja még milyen csodaszer kereskedőnek gondolom jól megy manapság és a mindennapi megélhetés nem keseríti az életedet, így nem tudod átérezni a fekélybetegség valódi problémáját. A salvus víz amúgy jó dolog, de aki csak attól meggyógyul, annak nincs is fekélye...

    Lapozzon a hozzászólások között!