• Gyomor- és nyombélfekély diéta

        Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell táplálkozni, egy-egy alkalommal kevés ételt elfogyasztva, így valósítható meg, hogy a gyomor rövid időn át legyen üres, és így rövid ideig érvényesüljön a gyomorsav hatása.

         A téma cikkei

        4/1 A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei
        4/2 A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése
        4/3 A gyomorfekély szövődményei
        4/4 Gyomor- és nyombélfekély diéta

        A diéta összeállításakor a következő alapvető tényeket kell ismerni:

        1. A folyadékok rövid időn belül (max. 15-20 perc) kiürülnek a gyomorból, tehát nem jó a savlekötő hatásuk.

        2. A zsiradékok (növényi és állati eredetű egyaránt) hosszú ideig maradnak a gyomorban, ráadásul csökkentik a gyomorsav elválasztásának mértékét. Inkább a növényi zsiradékok ajánlottak az állatiak vérzsírszintre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt. A naponta elfogyasztott zsírmennyiség 6 dkg-nál ne legyen több.

        Hirdetések

        3. A fehérjék rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, sőt fokozzák a gyomorsavtermelést. Természetesen fogyasztani kell fehérjét is megfelelő arányban, hiszen elengedhetetlen tápanyagunk.

        Az állati eredetű fehérjék közül a sovány és közepesen zsíros húsok fogyaszthatók (sertés-, marha-, baromfi-, halhús). Nem javasolt a rántott hús, illetve pörkölt formában való elkészítésük. A tej és a tejtermékek bevitele általában nem okoz panaszokat, a tojás és az abból készült ételek szintén fogyaszthatók.

        4. A szénhidrátok közül a keményítő a legideálisabb a diétában. Bár csak rövid ideig marad a gyomorban, de nem serkenti a savelválasztást, és leköti a termelődött savat. A liszt, búzadara és rizs a diéta elemei, de a zsírban pirított formájuk kerülendő. A burgonya a zsírban sült formától eltekintve korlátozás nélkül fogyasztható.

        A kenyér és péksütemények, piskóták, omlós sütemények, kekszek általában fogyaszthatók. Ezek ne legyenek túl sósak, illetve túl édesek. Kerülendők a zsíros tészták, vajas alapú krémek és fagylaltok.

        5. Az erős fűszerek, a túlzott sózás és az édességek fokozzák a fekélyes panaszokat, ezért azok bevitelét mérsékelni kell. Szerepelhet a diétában a petrezselyem, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, hagymapép (a tisztított hagymát fél óra állás után fogyasszuk), snidling, fokhagymapép. Kisebb mennyiségben fogyasztható a paradicsompüré, citrom és az ecet is.

        6. Az alkohol (főként a tömény szeszes italok) és a kávé fokozzák a savelválasztást, súlyosbíthatják a tüneteket. A gyengén elkészített tea (alacsony koffeintartalmú) engedélyezett. Kakaó korlátozás nélkül fogyasztható.

        Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása

        A gyomor által termelt sav nem vesz részt a szervezet sav-bázis háztartásában, ám a savtúltengés okozhat kellemetlen emésztőszervi panaszokat. A savi kémhatású gyomornedv termelődését fokozza a stressz, a gyomorfal feszülése, alkoholos italok fogyasztása. A túlzott savtermelés okozta panaszok tehát ezen tényezőknek tudhatók be, nem a szervezet „elsavasodása” miatti védekezésnek. A gyomorpanaszok jelentős részét ráadásul nem is a savtermelés megnövekedése, hanem a gyomornyálkahártya védekező mechanizmusainak károsodása okozza. Mi okozza a túl sok gyomorsav termelődését, és mit tehetünk ellene?

        7. Tilos a dohányzás.

        8. A fekélybetegek gyakran panaszkodnak egyes zöldségfélék után kialakuló kellemetlen teltségérzésről. Ezek általában a hüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse), káposztafélék (brokkoli, káposzta), uborka, zöldpaprika, retek. A panaszok enyhíthetők, ha ezeket fedő nélkül főzzük, mivel így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőlük. A zöldségek közül a zsenge, rostszegény fajták fogyaszthatók.

        9. A gyümölcsök közül a friss, érett gyümölcsök ajánlottak. Az apró magvas gyümölcsök kerülendők, a többi gyümölcs (leginkább az alma és a banán) egyéni tapasztalattól függően fogyasztható.

        További diétás tanácsokért kattintson ide!

        4/3 Szövődmények |4/4| Következő oldal

        WEBBeteg

        Forrás:  WEBBeteg összeállítás
        Orvos szakértőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Csecsemőkori kólika

        WEBBeteg

        Honnan tudhatom, hogy a kisbabám kólikás? Mit tehetek a tünetek jelentkezésekor? (x)

        A hajhullás leküzdhető

        WEBBeteg

        Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

        A gyomorfekély szövődményei

        A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

        Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen...

        Táplálkozási tippek refluxos betegeknek

        A reflux betegségre jellemző tünetek – gyomorégés, rekedtség, köhögés, fejfájás – gyakran közvetlenül étkezés után vagy...

        Pajzsmirigybetegek étrendje

        A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és...

        A gyomorfekély diagnosztizálása és...

        A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel...

        Bélgáz, gyomorégés, székrekedés -...

        A rágógumi emésztése 7 évet vesz igénybe? A babtól szellentünk a legtöbbet? A fűszeres ételek gyomorfekélyt okoznak? - Összeszedtük a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.