• Gombócérzés a torokban, vagyis a globus szindróma

    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    Globus szindróma a neve annak a tünetegyüttesnek, amelynek lényege, hogy a betegek úgy érzik, a torkukban fájdalommal nem járó csomó, duzzanat van. Sokféleképpen írják le, a leggyakrabban úgy, mint egy gombócérzést, szorítást, idegentestérzést. Jellegzetessége, hogy evés vagy ivás után a panaszok gyakran enyhülnek. Tekintsük át ezt a témát részletesen!

    A gombócérzés tarthat néhány másodperctől hetekig-hónapokig, ami akár a betegek mindennapjait is megkeserítheti. A jelenség sokakat érint, becslések szerint az emberek közel fele átélte már legalább egyszer.

    Milyen elváltozások állhatnak a háttérben?

    A két leggyakoribb ok:

    • Az esetek nagyobb részében nem mutatható ki szervi elváltozás, „csak” ideges tünetről van szó, amelyet stresszhelyzet vált ki arra hajlamos embereknél. Ide sorolható, amikor a garatnyálkahártya szárazsága áll a háttérben, ami lehet öntudatlan, gyakori nyelés (szintén pszichés tünet) vagy gyógyszermellékhatás következménye.
    • A tartósan fennálló gombócérzés másik leggyakoribb oka a refluxbetegség következtében kialakuló irritáció, vagyis a garatnyálkahártya gyulladása.
    Hirdetések

    Ritkább okok:

    Valódi szűkületet okozó kórképek

    • szövetszaporulat a garattájon: daganatok, ciszták, nyirokcsomó-megnagyobbodás
    • pajzsmirigytúltengés (strúma)
    • idegentestek (pl. félrenyelt gyógyszer, csontdarab stb.)
    • maró anyagok által okozott hegesedés (sav- vagy lúgmérgezés)
    • ritka anatómiai variációk a garattájon (hosszú nyelvcsap, a nyaki gerinc, a pajzsporc és a sziklacsontnyúlvány rendellenes helyzete okozhat kismértékű szűkületet)

    Egyéb okok:

    • Zenker-diverticulum: a garat és nyelőcső határán kialakuló, elsősorban idősebb korban jelentkező nyálkahártyatasak
    • izomgyengeséggel járó állapotok, pl. myasthenia gravis                

    Mi a teendő, ha a globus szindróma tüneteit észleljük?

    Ebben az esetben is érvényes alapelv, hogy elsősorban a súlyosabb, szervi elváltozásokat kell kizárni. Ehhez fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, esetleg endokrinológiai és ideggyógyászati vizsgálat, valamint képalkotó eljárások (röntgen, CT, ultrahang stb.) szükséges. Makacs, súlyos panaszok esetében, szervi háttér hiányában szükség lehet pszichiáter bevonására is.

    Láthatjuk, hogy nem egyszerű a probléma megoldása, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy panaszaival a háziorvost keresse fel először, mert ő tud abban segíteni, hogy a megfelelő „pályára” állítsa a beteget, hiszen sokan hónapokig bolyonganak a különböző szakrendelések labirintusában feleslegesen, mire érdemi segítséget kapnak.   

    Mivel a tünetek hullámzóak, gyakran enyhe lefolyásúak is lehetnek, érdemes kiemelni, melyek azok a helyzetek, amikor valószínűleg súlyos betegség áll a háttérben.

    Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha a következők valamelyikét tapasztalja

    • nyelési képtelenség, a falat elakadása, hányinger-hányás
    • légzési nehézség
    • erősödő, hosszabb ideje (néhány hete) fennálló panaszok
    • nyelési fájdalom vagy -nehézség
    • 50 év felett hirtelen kezdődő tünetek
    • tisztázatlan eredetű fogyás, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, láz vagy hőemelkedés

    Ez a cikk is érdekelheti Önt A nyelési panaszok leggyakoribb okai

    Milyen kezelésre számíthatok?

    A globus szindrómának speciális terápiája természetesen nincsen, hiszen a kiváltó okot kell kezelni. Például, ha reflux-betegség igazolódik, a megfelelő életmód- és gyógyszeres kezelés a tünetek megszűnéséhez vezethet.

    Pszichés eredet esetében a szervi eredet kizárása egyúttal a legfontosabb kezelési eljárás is, gyakran már ez elegendő a tünetek enyhüléséhez. Ha a betegekben tudatosul, hogy nincs okuk félni például valamilyen daganatos elváltozástól, enyhül a szorongásuk, nem élik meg olyan intenzíven a panaszokat, illetve felkészültebben fogadják azokat egy újabb stresszhelyzetben. Életmódváltás, és a feszültségoldó technikák elsajátítása is sokat segíthet. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a súlyos, pszichoterápiára nem reagáló esetekben antidepresszáns kezelés válik szükségessé. 

    Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A nyelési panaszok leggyakoribb okai és kezelése

    A nyelési panaszok (szaknyelven dysphagia) számos okra vezethetők vissza. Főleg télen gyakori panasz, meghűlés, torokfájás következtében. A nyelési panaszt azonban nem mindig kíséri fájdalom, előfordulhat, hogy a páciens a torkában gombócérzetet tapasztal.

    Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

    Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végigvenni, hogy mi minden állhat a hátterében.

    Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

    Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor is érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    Amikor a diszfágia még csak enyhe tüneteket produkál, akkor mindössze annyit vehetünk észre, hogy egy percre abba kell hagynunk az evést. Súlyos esetben azonban a beteg képtelen annyit enni, hogy biztosítsa a napi kalóriabevitelét.

    Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, mi okozza nyelési nehézségeit

    A nyelési nehézség és a gombócérzés a torokban viszonylag gyakori tünet, melyet okozhat stressz, de akár torokgyulladás is. Azonban ha a panasz nem múlik, akkor az a pajzsmirigy megnagyobbodására, illetve a rajta kialakult göbökre is utalhat. Hogy miként lehet megbizonyosodni a problémáról, arról dr. Zsiga Györgyöt, az Ultrahang Központ radiológusát kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA