• A borderline személyiségzavar

    A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól.

    A személyiségzavarban szenvedők jellemzői


    A személyiségzavarok gyakran látott kórképek. A felnőtt hazai lakosság kb. 10%-ának, a családorvosukhoz fordulók 20%-ának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40%-nak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.

    Bővebben  A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

    Bár a személyiségzavart, mint diagnózist csak 18 éves életkor felett állapíthatjuk meg, előzetes figyelmeztető jelek már gyermekkorban észlelhetők.

    A személyiségzavar ugyanakkor (és ez a probléma lényege!) nem betegség, hanem állapot, mely hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezeléssel is csak igen nehezen befolyásolható.

    A borderline személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez.

    A személyiségzavar tüneteitől többnyire inkább a beteg családja szenved, állandó gondot jelenthet szűkebb, de akár tágabb környezetének is. Emellett gyakran a beteg is szenvedésként éli meg mindennapjait.

    A DSM-5 referencia kézikönyv szerint


    Fiatal felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló instabil, interperszonális kapcsolatok, önkép és affektusok, valamint kifejezett impulzivitás minden átható mintázata, amit az alábbiak közül öt (vagy több) jelez:

    1. kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére
    2. instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok mintázata, melyekre az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző
    3. identitászavar: kifejezetten és tartósan instabil önkép vagy önérték
    4. impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen (költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés, falás)
    5. ismétlődő szuicid viselkedés, gesztusok, fenyegetés, önsértő viselkedés
    6. affektív instabilitás a jelentős hangulati reaktivitás következtében (pl. intenzív epizodikus diszfória, irritabilitás vagy szorongás, mely rendszerint néhány órán át tart és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább)
    7. krónikus üresség érzés
    8. inadekvát intenzív harag vagy a harag kontrollálásának nehézsége (pl. gyakori dühkitörések, állandó harag, ismétlődő verekedés)
    9. átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok, vagy súlyos disszociatív tünetek.
    Forrás: DSM-5 referencia-kéziköny a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz, Oriold és Társai Kiadó és Szolgáltató Kft., Budapest, 2013
    Hirdetések

     

    "Stabilak az instabilitásban"

     Más betegségekkel is járhat együtt


    A borderline (határeseti) személyiségzavar előfordulási gyakorisága 2-3 százalék. Gyakran társul más pszichiátriai betegségekkel, alkohol-, drog-, gyógyszerfüggőséggel, így nem meglepő, hogy pszichiátriai osztályokon a beteganyag 12-15 százalékánál diagnosztizálható.

    A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak.

    Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak. Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak; hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni; gyakoriak az agresszív megnyilvánulások.

    Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek, máskor visszahúzódóak, akár teljesen regresszív állapotba is kerülhetnek. Időnként pszichotikus tünetek is megjelenhetnek. Gyakran szenvednek éppen önmaguktól is, nincs stabil, kialakult énképük.

    Gyakran feszegetik az erkölcsi normák határait

    Gyámság


    Gyakori kérdések "A borderline személyiségzavar mentesíthet valakit a felelősség alól? Előfordulhat, hogy gyámság alá helyezik? Lehetőség van az internetes kezelésre is?" Dr. Diószegi Judit, pszichiáter válasza az Orvos válaszol rovatban

    Borderline személyiségzavarnál hiányoznak a hosszú távú célok, elképzelések, önálló életvitelük nehézkes, gyakran feszegetik az erkölcsi normák határait, nem ritka a törvénnyel való ütközés sem. Jellemzőek a párkapcsolati nehézségek, gyakori, felelőtlen partnercsere, kisebb-nagyobb törvénysértés, drog-, alkoholfogyasztás. Önpusztító életmódot élnek, gyakoriak az öngyilkossági fenyegetések, kísérletek is. Rendkívül félnek az egyedül maradástól, szeparációtól, unalomtól. Állandó élménykeresés, kifejezett törődésigény jellemzi őket.

    Kezelésük nehézkes, átütő, pláne gyors siker nem várható, és ennek gyakran éppen a betegek ambivalens, változékony hozzáállása az oka. A szélsőséges hangulati ingadozások, szorongás, agresszív, öngyilkossági megnyilvánulások, esetleges pszichotikus tünetek gyógyszeresen is kezelendőek, de mindig tekintettel kell lenni arra, hogy az egyén nagyon könnyen és gyorsan gyógyszerfüggővé válhat.

    Hosszú távon a stabil, jól képzett pszichoterapeuta által vezetett pszichoterápiás kezelés lehet hatékony, mely jó esetben éveken át tart. Itt a személyiség újrastruktúrálása a cél, ahol az egyén végre megtapasztalhat egy stabil, bizalomteli kapcsolatot, ahol szélsőséges viselkedésére sem megtorlás a válasz. A támogató csoport-terápia is hatékony lehet.

    Persze, ehhez meg kell nyerni az egyén együttműködését, mely önmagában is nehéz feladat.

    A lehetetlen tényleg nem létezik


    "Négy évvel ezelőtt, 22 éves koromban, hosszú órákon át voltam a klinikai halál állapotában, mialatt szívemet kiemelték a helyéről, s megszabadították a méretét veszélyes mértékben megnövelő diónyi nagyságú vérrögtől, majd felnyitották tüdőmet, s felszabadították bennük a már napok óta elakadt keringést." – Életmentő szívműtét, túlélt főági tüdőembólia, Borderline-szindróma, Ultramaraton…Igen, ezek mind Tomán Edina ultramaratoni futónő életéhez köthetők. Története nem csak a betegeknek, hanem az egészséges embereknek is bátorítást adhat. Toma Edina: A lehetetlen nem létezik.

    Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

     

     

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Pszichopata, szociopata, antiszociális személyiségzavar

    Ez a cikk is érdekelheti Önt!  A nárcisztikus személyiségzavar

    Ez a cikk is érdekelheti Önt!  A bipoláris zavarről részletesen

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Allergiás, asztmás tünetek

    Minél hamarabb megkezdik az orvosi kezelést, annál eredményesebben javítható a beteg állapota.

    Nem csak jódhiány okozhat pajzsmirigyzavart

    Hiányállapotok, melyek a pajzsmirigy csökkent működését eredményezik.

    Napszakok és ételek

    Mikor és mit érdemes fogyasztani? Fontos tudnivalók a főétkezésekkel és a kisétkezésekkel kapcsolatban.

    Háromnapos láz

    A roseola infantum leginkább a fél év és 2 év közötti gyermekeket érinti, cseppfertőzéssel terjed. Milyen tüneteket okoz?

   •  

    Hozzászólások (28)
    Írta: Jani
    2015-02-22 18:09
    Ebben a cikkben annyi tulajdonságot és viselkedési szoktást leírtak és mindegyik annyira távol van egymástól hogy emiatt ezt a személyiségzavart még arra se tudnám ráfogni akinek bizonyítottan ilyene van.

    Írta: Bx6y
    2014-11-24 14:50
    *helyesen: Shari Schreiber

    Írta: Bx6y
    2014-11-24 14:46
    Bár a borderline-ról szóló írások mind utalnak rá, hogy a személyiségzavaros ember milyen hatással van a környezetére, erről mégis kevés szó esik. Pedig egy borderline személy viselkedése nem ritkán rendkívül nagy érzelmi terhet ró a hozzátartozókra. Sérülnek a gyerekek, a házastárs/szerelmi partner, a szülők, a testvérek. A trauma akár egészen komoly, még életre szóló is lehet, ha az illető hosszú időn át erősen kötődik a borderline beteghez. Főként, ha nincs tisztában a probléma jellegével, vagyis azzal, hogy a sok gyötrelem oka egy terápiát igénylő, súlyos érzelmi zavar. Személyes tapasztalat alapján egyet tudok javasolni: ha valaki tudomást szerez róla vagy felismeri, hogy a partnere borderline, és ha az illető nem akar terápiát kezdeni azért, hogy megváltozzon, akkor mondjon le róla. Kedvesen, emberségesen szakítson vele. A borderline valószínűleg meg fogja próbálni újrakezdeni a kapcsolatot, amibe nem szabad belemenni, mert NEM LESZ JOBB! Terápia nélkül egy borderline nem tud megváltozni, szakember segítsége nélkül soha nem lesz alkalmas kiegyensúlyozott, jól működő érzelmi kapcsolatra! A szeretet és a türelem, amit a környezetétől (jó esetben) kap, önmagában nem fogja őt meggyógyítani. Biztosan előfordulnak reményt adó, szebb időszakok, amikor szenvedélyesen szerető, odaadó társként viselkedik, de ezek sajnos csak rövid ideig tartó fellángolások a borderline részéről. Kizárólag akkor van értelme kitartani mellette és küzdeni a kapcsolatért, ha ő is meg akar gyógyulni. Pszichológus szakember nélkül erre nincs esély. Angolul tudóknak ajánlom Shari Shcreiber írásait, melyek ha elfogultak is (a szerző lényegesen több együttérzéssel fordul a borderline-ok "áldozatai" felé), mindenképp hasznosak és elgondolkodtatóak. Röviden a lényeg: HA A PARTNERED BORDELINE, ÉS ELUTASÍTJA A TERÁPIÁT, HAGYD OTT SÜRGŐSEN (NE DURVÁN)! ELLENKEZŐ ESETBEN SOK SZENVEDÉSBEN LESZ RÉSZED, ÉS ELVESZTEGETETT IDŐNEK FOGSZ LÁTNI MINDEN PERCET, AMIT VELE TÖLTÖTTÉL!

    Lapozzon a hozzászólások között!