• A borderline személyiségzavar

    A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól.

    Bár a személyiségzavart, mint diagnózist csak 18 éves életkor felett állapíthatjuk meg, előzetes figyelmeztető jelek már gyermekkorban észlelhetők. A személyiségzavar ugyanakkor (és ez a probléma lényege!) nem betegség, hanem állapot, mely hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezeléssel is csak igen nehezen befolyásolható!

    Hirdetések

    A személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez. A személyiségzavar tüneteitől többnyire inkább a beteg családja szenved, állandó gondot jelenthet szűkebb, de akár tágabb környezetének is. Emellett gyakran a beteg is szenvedésként éli meg mindennapjait.

    "Stabilak az instabilitásban"

     Más betegségekkel is járhat együtt


    A borderline (határeseti) személyiségzavar előfordulási gyakorisága 2-3 százalék. Gyakran társul más pszichiátriai betegségekkel, alkohol-, drog-, gyógyszerfüggőséggel, így nem meglepő, hogy pszichiátriai osztályokon a beteganyag 12-15 százalékánál diagnosztizálható.

    A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak.

    Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak. Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak; hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni; gyakoriak az agresszív megnyilvánulások.

    Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek, máskor visszahúzódóak, akár teljesen regresszív állapotba is kerülhetnek. Időnként pszichotikus tünetek is megjelenhetnek. Gyakran szenvednek éppen önmaguktól is, nincs stabil, kialakult énképük.

    Gyakran feszegetik az erkölcsi normák határait

    Hiányoznak a hosszú távú célok, elképzelések, önálló életvitelük nehézkes, gyakran feszegetik az erkölcsi normák határait, nem ritka a törvénnyel való ütközés sem. Jellemzőek a párkapcsolati nehézségek, gyakori, felelőtlen partnercsere, kisebb-nagyobb törvénysértés, drog-, alkoholfogyasztás. Önpusztító életmódot élnek, gyakoriak az öngyilkossági fenyegetések, kísérletek is. Rendkívül félnek az egyedül maradástól, szeparációtól, unalomtól. Állandó élménykeresés, kifejezett törődésigény jellemzi őket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Kezelésük nehézkes, átütő, pláne gyors siker nem várható, és ennek gyakran éppen a betegek ambivalens, változékony hozzáállása az oka. A szélsőséges hangulati ingadozások, szorongás, agresszív, öngyilkossági megnyilvánulások, esetleges pszichotikus tünetek gyógyszeresen is kezelendőek, de mindig tekintettel kell lenni arra, hogy az egyén nagyon könnyen és gyorsan gyógyszerfüggővé válhat.

    Hosszú távon a stabil, jól képzett pszichoterapeuta által vezetett pszichoterápiás kezelés lehet hatékony, mely jó esetben éveken át tart. Itt a személyiség újrastruktúrálása a cél, ahol az egyén végre megtapasztalhat egy stabil, bizalomteli kapcsolatot, ahol szélsőséges viselkedésére sem megtorlás a válasz. A támogató csoport-terápia is hatékony lehet.

    Persze, ehhez meg kell nyerni az egyén együttműködését, mely önmagában is nehéz feladat.

    (WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban.

    Toxikus sokk szindróma

    A tévhittel ellentétben nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    Győzze le a stresszt!

    Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

    Évek teltek el, mire fény derült a hallásveszteségre

    Az objektív hallásvizsgálatok hozták meg a döbbenetes eredményt. Olvassa el Boróka igaz történetének IV. részét.

   •  

    Hozzászólások (28)
    Írta: Jani
    2015-02-22 18:09
    Ebben a cikkben annyi tulajdonságot és viselkedési szoktást leírtak és mindegyik annyira távol van egymástól hogy emiatt ezt a személyiségzavart még arra se tudnám ráfogni akinek bizonyítottan ilyene van.

    Írta: Bx6y
    2014-11-24 14:50
    *helyesen: Shari Schreiber

    Írta: Bx6y
    2014-11-24 14:46
    Bár a borderline-ról szóló írások mind utalnak rá, hogy a személyiségzavaros ember milyen hatással van a környezetére, erről mégis kevés szó esik. Pedig egy borderline személy viselkedése nem ritkán rendkívül nagy érzelmi terhet ró a hozzátartozókra. Sérülnek a gyerekek, a házastárs/szerelmi partner, a szülők, a testvérek. A trauma akár egészen komoly, még életre szóló is lehet, ha az illető hosszú időn át erősen kötődik a borderline beteghez. Főként, ha nincs tisztában a probléma jellegével, vagyis azzal, hogy a sok gyötrelem oka egy terápiát igénylő, súlyos érzelmi zavar. Személyes tapasztalat alapján egyet tudok javasolni: ha valaki tudomást szerez róla vagy felismeri, hogy a partnere borderline, és ha az illető nem akar terápiát kezdeni azért, hogy megváltozzon, akkor mondjon le róla. Kedvesen, emberségesen szakítson vele. A borderline valószínűleg meg fogja próbálni újrakezdeni a kapcsolatot, amibe nem szabad belemenni, mert NEM LESZ JOBB! Terápia nélkül egy borderline nem tud megváltozni, szakember segítsége nélkül soha nem lesz alkalmas kiegyensúlyozott, jól működő érzelmi kapcsolatra! A szeretet és a türelem, amit a környezetétől (jó esetben) kap, önmagában nem fogja őt meggyógyítani. Biztosan előfordulnak reményt adó, szebb időszakok, amikor szenvedélyesen szerető, odaadó társként viselkedik, de ezek sajnos csak rövid ideig tartó fellángolások a borderline részéről. Kizárólag akkor van értelme kitartani mellette és küzdeni a kapcsolatért, ha ő is meg akar gyógyulni. Pszichológus szakember nélkül erre nincs esély. Angolul tudóknak ajánlom Shari Shcreiber írásait, melyek ha elfogultak is (a szerző lényegesen több együttérzéssel fordul a borderline-ok "áldozatai" felé), mindenképp hasznosak és elgondolkodtatóak. Röviden a lényeg: HA A PARTNERED BORDELINE, ÉS ELUTASÍTJA A TERÁPIÁT, HAGYD OTT SÜRGŐSEN (NE DURVÁN)! ELLENKEZŐ ESETBEN SOK SZENVEDÉSBEN LESZ RÉSZED, ÉS ELVESZTEGETETT IDŐNEK FOGSZ LÁTNI MINDEN PERCET, AMIT VELE TÖLTÖTTÉL!

    Lapozzon a hozzászólások között!