• A borderline gyermek - Ahogyan a szülők éreznek

    Szerző: Oriold és Társai Kiadó - Paul T. Mason MS, Randi Kreger

    Ha borderline személyiségzavaros gyermeke van, akkor számítson arra, hogy érzései nagyon sokfélék lehetnek, és folyamatosan változnak. A feltétlen szeretet mindig megvan, de hihetetlenül próbára teszi az embert. A szíve újra és újra összetörik, mert fáj látni, hogy ennyire szenved valaki, akit szeretünk.

    A destruktív tettek következtében van, hogy az ember valóban gyűlöletet érez a saját gyermeke iránt. És a szeretet és a gyűlölet közt ott a félelem, az összezavarodottság, a neheztelés, a csodálkozás, a boldogság és a bűntudat.

    Minden szülő tudni szeretné, hogy ő tett-e olyasmit, ami a borderline személyiségzavart okozta, vagy hogy tehetett-e volna bármit, hogy megelőzze. Aggódunk a gyermek jövője miatt – lesz-e valaha önálló? Egész életünket azzal fogjuk tölteni, hogy segíteni próbálunk gyermekünknek abban, hogy normális életet éljen? Akármennyire szeretjük is őt, várjuk, hogy kirepüljön a fészekből.

    Hirdetés

    Érzelmeink megosztása a házastársunkkal

    Fontos, hogy megosszuk érzéseinket a házastársunkkal.  Egy borderline személyiségzavaros gyerek tönkreteheti a házasságunkat. De erősebbé is teheti. Kulcsfontosságú, hogy a szülők csapatként álljanak a gyerekükhöz, megértsék és támogassák egymást. Ne hagyja, hogy a borderline gyermek „hasítást” okozzon kettőjük között, a szó egyik értelmében sem. Hosszú hullámvasutazás lesz, és sokkal könnyebb, ha önök ketten ugyanabba az irányba néznek.

    Pénz és családi gondok

    A pénz sok aggodalom forrása. Vannak olyan szülők, akik mindenüket feladták, hogy ki tudják fizetni a kezelést. (…)

    Jó lenne, ha a kiterjedt család mindig támogató lenne. De a mentális zavarokat nem ismerik kellőképpen, és nem is fogadják el, és van, hogy az emberek letagadják, hogy egy családtagjuknak problémája lehet. A családtagoknak nem kell egyetérteniük a diagnózissal. Azt azonban tiszteletben kell tartaniuk, hogy ön elhiszi a diagnózist, és ebből kell kiindulniuk. (…)

    Mindennek ellenére, mindent megpróbálunk

    Gyámság

    Gyakori kérdések „A borderline személyiségzavar mentesíthet valakit a felelősség alól? Előfordulhat, hogy gyámság alá helyezik? Lehetőség van az internetes kezelésre is?”

    Dr. Diószegi Judit, pszichiáter válasza az Orvos válaszol rovatban

    A borderline gyermekek szülei minden tőlük telhetőt megtesznek annak ellenére, hogy igen kevés információ áll rendelkezésükre. Gyakori hiba a gyereket hibáztatni azért, mert borderline személyiségzavara van, vagy ha túl gyors változást várunk tőle, és az nem következik be.  Ellentétben valamilyen testi károsodással élő gyermekkel, ebben az esetben nincsenek olyan fizikai kulcsingerek, melyek emlékeztetnek minket arra, hogy a gyermekünk valamilyen zavarban szenved. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a borderline személyiségzavarnak biológiai alapja van, és ha a gyermek képes lenne könnyen megváltozni és véget vetni saját szenvedésének, akkor megtenné.

    Gyermekeinknek különleges gondoskodásra és kényeztetésre van szüksége, és ezt bőségesen meg is adjuk nekik. De ha túlságosan beavatkozunk, akkor előfordulhat, hogy ezzel azt tanítjuk meg nekik, hogy nem képesek nélkülünk túlélni. Meg kell találnunk a keskeny mezsgyét aközött, hogy hagyjuk a gyerekeinknek, hogy tanuljanak saját hibáikból, illetve, hogy megvédjük őket, amikor a zavar korlátozza a képességeiket.

    A testvérekre gyakorolt hatás

    Gyakori, hogy a problémás gyerekek testvérei addig éheznek a szülői figyelem után, amíg ők maguk is valamilyen diszruptív viselkedés útján harcolják ki azt. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egyik gyerek tolakodó viselkedése hogyan fenyegeti a másik biztonságát. Ugyanúgy, ahogyan a borderline-oknak problémát jelent saját személyes határaik definiálása, sokszor mások határait sem tartják tiszteletben. A határsértések sokszor szövevényesek és körmönfontak, vagy – legrosszabb esetben – kiterjedhetnek akár a testvér fizikai vagy szexuális abúzusára is. Mindig ébernek kell lennünk ezzel kapcsolatban. (…)

    A családtagok biztonságának biztosítása

    Nagy nehézséget jelenthet egyensúlyozni a borderline gyermek szükségletei és a család többi tagjának szükségletei között. Az egyes családtagok biztonsága azonban mindennél fontosabb. Használjuk a 8. fejezetben ismertetett információt és szükség esetén kérjünk segítséget.

    Önmagukról való gondoskodás

    Legközelebb, ha repülőn ülünk, olvassuk el a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos ismertetőt. Amikor csökken az oxigénszint, és megjelennek a maszkok, az instrukció szerint a szülőknek először a saját maszkjukat kell feltenni, és csak utána segíthetnek a gyermeküknek. Ez érthető – a nem lélegző szülő nem igazán tud segíteni a gyereknek.

    Ugyanilyen elengedhetetlen és létfontosságú, hogy először önmagunkról gondolkodjunk. Egy érzelmileg kimerült és fizikailag lerobbant szülő aligha képes gondoskodni még egy érzelmileg egészséges gyerekről sem – hát még egy olyanról, akinek borderline személyiségzavara van.


    A szülők megpróbálkozhatnak a szerepváltással is (pl. ha az egyikük érzelmi gondoskodást nyújt és a másikuk a gyakorlati problémákat intézi, próbálják ki a szerepcserét, hogy mindkettőjük pihenhessen kicsit). Ami még fontosabb, ne szigetelődjenek el. (…)

    Gondoskodás a gyermek orvosi ellátásáról

    Az évek során a gyerek valószínűleg több orvosnál megfordul, sok diagnózist kap, és sok olyan dologgal kerül kapcsolatba, melyek célja, hogy stabilizálják. Tekintse magát gyermeke kezelése igazgatójának, aki irányítja a szakembereket, kézben tartja a költségvetést, és döntéseket hoz annak alapján, hogy mi az, ami minden érintett számára a legjobb. Ne várjuk, hogy ezt mások tegyék meg helyettünk; nem fogják. Ne feledjük, hogy mi törődünk a leginkább a gyerekünkkel, és végső soron mi vagyunk felelősek érte. (…)

    Biztosítson megfelelő környezetet!

    A borderline gyerekeknek és tiniknek struktúrára és következetességre van szükségük ugyanúgy, ahogyan az utakon is szükség van közlekedési lámpákra és stoptáblákra. Ezek nélkül a teljes zavarodottság lesz úrrá rajtuk, és ennek következtében nagyobb a testi vagy érzelmi sérülések valószínűsége.

    Rutinok

    A struktúra a következetes rutinokat jelenti. A NUTS szülők tapasztalata szerint a gyermekük számára a szigorú napirend a legjobb, amely tartalmazza, hogy mikor kell felkelni, iskolába menni, mit csináljanak iskola után, mikor egyenek stb. Sharon részletes reggeli rutint írt a lánya számára, hogy az emlékezzen arra, hogy fogat kell mosni, és fel kell öltözni. „Amikor valami váratlan történik – lehet jó dolog is, mint egy születésnapi meglepetésbuli – Amy nem tudja, hogy mit érezzen, és hogyan reagáljon” – magyarázza Sharon. „Ennek eredménye gyakran dühöngés. Azt tapasztaltuk, hogy Amynek mindig részletesen tudnia kell, hogy mit várunk tőle és ő mit várhat másoktól.”

    Következmények

    E struktúra kialakításának része, hogy segítsünk gyermekünknek megérteni, hogy mi fog történni, ha nem teljesíti a kötelezettségeit. Legyünk annyira konkrétak, amennyire csak tudunk. Mondjuk például a gyereknek azt, hogy „Ha elkésel az iskolából, akkor beírják, hogy késtél. Ha háromszor igazolatlanul késel, akkor felfüggesztenek. Ha megint felfüggesztenek, akkor más alternatívákat kell keresnünk, például bentlakásos iskolát.”

    Rendkívül fontos, hogy hagyjuk, hogy gyerekünk tanuljon a hibáiból az életkorának megfelelő szinten. Ha folyamatosan megmentjük a gyerekünket tetteinek következményeitől, akkor sosem fogja megtanulni, hogyan funkcionáljon magasabb szinten nélkülünk. Nehéz lehet nézni, ahogyan gyermekünk szenved az impulzív viselkedés következményei miatt, hosszú távon azonban a gyerek többet fog szenvedni, ha sosem tanul meg uralkodni magán.

    Következetesség

    A következetesség azt jelenti, hogy minden alkalommal felelősnek és számonkérhetőnek tartjuk a gyereket a viselkedéséért. Időnként minden szülőnek le kell győznie a késztetést, hogy hagyja a gyereknek megúszni a dolgokat. A borderline gyereknél azonban a szabályok következetlen érvényesítése egyenesen katasztrofális lehet.

    A borderline gyerekeknek éppen annyi szeretetre és ragaszkodásra van szüksége, mint a többi gyereknek. Sharon azt mondja, „A kulcs ahhoz, hogy szeressük a gyerekünket, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a viselkedésüket a borderline személyiségzavar okozza. Szeresse a gyermekét; gyűlölje a zavart. Kemény, ha az ember gyereke borderline személyiségzavaros. De csodálatos pillanatok is vannak. Amikor a gyerek megtanulja, hogy hogyan küzdjön meg betegsége valamely aspektusával, akkor van okunk ünnepelni. Amikor a gyerek megteszi a legfontosabb lépést, felismeri és elfogadja szülei szeretetét, az annyira nagyszerű, annyira édes, és annyira nagy kincs.”

    Paul T. Mason MS, Randi Kreger - Ne lépkedjünk tojásokon!

    A kiadvány fülszövege:

    Paul T. Mason MS, Randi Kreger - Ne lépkedjünk tojásokon!

    Úgy érzi, manipulálják, irányítják vagy becsapják? Heves, erőszakos és irracionális dühkitörések céltáblája? Úgy érzi, „tojásokon lépked”, hogy elkerülje a küszöbön álló összecsapást? Ha a válasz „igen”, akkor lehetséges, hogy a szerette borderline személyiségzavarban szenved. A Ne lépkedjünk tojásokon! a borderline személyiségzavarosok több mint félmillió barátjának és családtagjának segített e pusztító betegség megértésében, határaik meghúzásában és abban, hogy miként segíthetnek szerettüknek, hogy felhagyjon a veszélyes borderline viselkedésmódokkal. Jelen teljesen átdolgozott kiadás a borderline személyiségzavarral kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket is magába foglalja, és olyan megküzdő és kommunikációs készségeket is ismertet, melyek hasznosak a borderline ismerőssel való kapcsolat stabilizálásában.

    A könyv segítségével képes lesz:
     
    - megérteni a káoszt,
    - kiállni önmagáért és érvényesíteni igényeit és szükségleteit,
    - elsimítani a vitákat és konfliktusokat,
    - megvédeni önmagát és másokat az erőszakos viselkedéssel szemben.
     
    Paul T. Mason MS a wisconsinbeli Racine-ban található Wheaton Franciscan Healthcare klinikai igazgatóhelyettese. Borderline személyiségzavarral kapcsolatos kutatásai a Journal of Clinical Psychology-ban jelentek meg, írásai számos újságban és folyóiratban olvashatók.
     
    Randi Kreger weboldalán keresztül a nemzetközi érdeklődés fókuszába emelte a borderline személyiségzavarosok családtagjainak problémáit. A Ne lépkedjünk tojásokon munkafüzet és a Nélkülözhetetlen útmutató családtagok számára a borderline személyiségzavarhoz című könyvek szerzője.
     
    Terjedelem: 332 oldal
    Megjelenés éve: 2015
    ISBN  978-615-5443-22-0
    Ára: 3900 Ft, honlapról rendelve 3100 Ft (+ szállítási költség)

    Látogasson el a kiadó honlapjára és böngésszen a könyvek között: Oriold és Társai Kiadó
     

    (Oriold és Társai Kiadó)

    Módosítva: 2017.06.17 02:51, Megjelenés: 2017.06.17 02:51
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A borderline személyiségzavar

    A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól.

    Borderline személyiségzavarban szenved a fiam! - A pszichiáter válaszol

    A 28 éves fiam boderline kórban szenved. Egy évig Spanyolországban élt és onnan jött haza igen rossz állapotban. Meggyógyulhat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A lehetetlen tényleg nem létezik

    Életmentő szívműtét, túlélt főági tüdőembólia, Borderline-szindróma, Ultramaraton... Igen, ezek mind Tomán Edina ultramaratoni futónő életéhez köthetők. Története nemcsak a betegeknek, hanem az egészséges embereknek is bátorítást adhat.

    Borderline személyiségzavar - Elképzelhető a gyámság alá helyezés?

    A borderline személyiségzavar mentesíthet valakit a felelősség alól? Előfordulhat, hogy gyámság alá helyezik? Lehetőség van az internetes kezelésre is? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.