Borderline személyiségzavar - Elképzelhető a gyámság alá helyezés?

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A borderline személyiségzavar mentesíthet valakit a felelősség alól? Előfordulhat, hogy gyámság alá helyezik? Lehetőség van az internetes kezelésre is? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A borderline személyiségzavar önmagában nem indokolja a gyámság alá helyezést. Személyiségzavarban egyébként büntetőjogi felelősség alól akkor mentesülhet az illető, ha az igazságügyi elmeszakértő vizsgálata folyamán azt állapítja meg, hogy a zavar olyan súlyos mértékű, hogy az elmebetegséggel egyenértékű.

Ehhez mindenképpen szükség van az illetőnél ilyen jellegű vizsgálatra, általánosságban nem lehet nyilatkozni erről. A borderline személyiségzavar kezelése valóban a hosszú távú pszichoterápia. Gyógyszeres (pl.: antidepresszáns) kezelésre akkor van szükség, ha az illető ilyen jellegű tüneteket mutat és azok súlyossága indokolja azt.

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút
A bipoláris zavarokat osztályozhatjuk a mániás epizódok súlyossága szerint is. A betegség lefolyása során depressziós és mániás időszakok váltják egymást, melyek tünettana lényegesen eltér egymástól. Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

Számos pszichoterápiás irányzat létezik, a típustól függően határozza meg a pszichoterapeuta, hogy hány ülésre, milyen gyakran van szükség és ezek a kezelések alkalmanként milyen hosszúak. Pszichoterápia egyébként (legtöbbször pszichológus által) a pszichiátriai szakrendelőkben folyik, tehát az ott dolgozó pszichiáter meg tudja mondani, ki végzi azt.

Megyeszékhelyeken megyei és városi szakrendelések is szoktak működni.

Ha nem elégedett kezelésével, keressen fel másik rendelőt, ezek a kezelések mind TB-támogatottak. Pszichoterápiához szükséges a személyes jelenlét, levélben, interneten keresztül nem működik.

"Stabilak az instabilitásban" - A borderline személyiségzavarról
A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak. Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak. Bővebben a borderline személyiségzavarról

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.