Új vizeletteszt segíti a prosztatarák korai felismerését

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új vizeletteszt segítségével korán diagnosztizálni lehet a prosztatarákot, valamint könnyen eldönthető, hogy szükség van-e szöveti mintavételre vagy sem.

A vizsgálatok kellemetlenségeit így akár el is lehet kerülni. A tesztet amerikai kutatók kísérletezték ki a Michigani Egyetemen, részletes leírását a Science Translation Medicine szakmai lapban közölték.

A teszt egy genetikai rendellenesség kimutatását szolgálja, amely a prosztatarákban szenvedő páciensek felénél megtalálható. Egész pontosan két gén összeolvadásáról (génfúzió) van szó. A szövetvizsgálatok azt mutatják, hogy az említett génfúzió előfordulása majdnem mindig egy tumort jelez.

Prosztatarák – Milyen vizsgálatokra számíthat?

A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen. Milyen vizsgálatokra számíthat?>>

Annak érdekében, hogy a tesztet még megbízhatóbbá tegyék, a tudósok egy másik prosztatarákot jelző anyag (biomarker), az ún. PCA3 kimutatására is alkalmassá tették.

A kutatócsapat 1312 férfi vizeletmintáját vizsgálta meg az új teszt segítségével, és három csoportra osztották őket: alacsony, közepes és magas kockázatú csoportokra. Valamennyi kísérletben résztvevő férfi magas prosztataspecifikus antigén (PSA) értékkel rendelkezett. A PSA egy prosztata által termelt fehérje. Rákos megbetegedésben a páciens vérében lévő PSA érték megemelkedhet, azonban ez nem számít specifikus rákjelzőnek (tumormarker), tehát nem bizonyítja egyértelműen a rák jelenlétét és nem is zárható ki biztosan a betegség.

Mennyire megbízható az új teszt?

A szöveti mintavétel (biopszia) eredményeit összevetették a vizeletteszt eredményeivel. A biopszia alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 21 százalékánál, a közepes kockázati csoportba tartozók 43 százalékánál, a magas kockázatú csoportba tartozóknak pedig a 69 százalékánál valóban kimutatták a prosztatarákot. A tumor mérete és a prosztatarák sejtjeinek differenciáltsága (Gleason-Score) alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 7 százalékánál, a magas kockázati csoportba tartozó férfiaknak pedig a 40 százalékánál mutattak ki agresszív tumort.

A PSA teszt a prosztatarák megelőzésében nem számít rutinvizsgálatnak. Tanulmányok szerint csak néhány ember életét menti meg, és sok megterhelő és szükségtelen kezelésnek vetik alá miatta a pácienseket. A PSA teszt költségeit a páciensnek magának kell állnia, ha megelőzési céllal szeretne megbizonyosodni egészségéről. Mindent egybevetve tehát önmagában egyik teszt sem ad teljesen megbízható eredményt. Az új vizeletteszt a PSA teszt eredményeinek megerősítését szolgálja.

(WEbbeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.