Az egyszerű esés is veszélyes az idős embereknél

Medipress
megjelent:

Ugyan az egyszerű, például járdán történő esés viszonylag ártalmatlannak tűnik (szemben a magasabbról történő zuhanással), főként idős egyéneknél gyakorta alakulnak ki súlyos sérülésék, és a kimenetel akár fatális lehet.

Ahogy a fejlett populáció egyre inkább elöregszik, úgy hárul egyre nagyobb teher az egészségügyre, hogy megőrizze a népesség egészségi állapotát, illetve felismerje a fenyegető veszélyeket. Julius Cheng és a Rochesteri Orvosi Központ munkatársai, 57 302 sík terepen való esést tanulmányozott, az elemzést az amerikai Nemzeti Traumatológiai Adatbank 2001 és 2005 közötti adataira alapozták.

Megállapították, hogy 70 év felettieknél, mintegy háromszoros a halálozási arány, mint fiatalabbak esetén.

A combnyaktörés
Ha a törés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, akkor medialis, ha pedig közel a combcsont és a combnyak határán keletkezik, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk. A combnyaktörés

A szakértők szerint, a szokványos erőszakos cselekmények helyett, az amerikai traumatológiai osztályokon inkább az ilyen jellegű balesetek fognak dominálni. A népesség általános elöregedés következtében, 1993 és 2003 között, mintegy 55 százalékkal emelkedett az idős egyének fatális kimenetelű esési esetszáma, és ez a jövőben is emelkedni fog. Becslések szerint, a 65 év felettiek 30 százaléka fog megélni ilyen eseményt.

Súlyosbító tényező, hogy az idősek zöme súlyos társbetegségekkel rendelkezik, gyakoriak a szív- és érrendszeri rendellenességek. Mindamellett 80 éves korban nem olyan jó a felépülési készség, mint fiatalabb szervezetben.

A statisztikai elemzés szerint, az időseknél a sík terepen történő, illetve kis szintkülönbséggel járó esés, 4,5 százalékban vezet halálhoz, szemben a 70 év alattiak 1,5 százalékával – ez a veszélyeztetett populációnál mindenképpen agresszívebb beavatkozási stratégiát tesz szükségessé. Emellett az idősebbek hosszabb kórházi kezelésre szorulnak, és a teljes rehabilitáció aránya is alacsonyabb.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.