A porckorongsérv bénuláshoz is vezethet - Ezekre a tünetekre figyeljen

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A porckorongsérv komoly fájdalmakkal járhat. A sérvet megelőző állapot, vagyis a porckorong kiboltosulása még visszafordítható folyamat, ezért, mint minden betegségnél, itt is fontos az időben megkezdett kezelés. Ellenkező esetben a porckorongsérv akár bénuláshoz is vezethet.

A porckorong a csigolyatestek között elhelyezkedő kocsonyás anyag, amit rostos porc vesz körül. A kocsonyás anyag kicsúszhat a csigolyák közül, és átszakíthatja a rostos burkot, ha ez bekövetkezik, akkor beszélünk gerincsérvről vagy más néven porckorongsérvről. Amíg a rostos porc nem szakad el, csak kisebb-nagyobb mértékben kitüremkedik (prolapsus, protrusio), addig van lehetőség a folyamat visszafordítására.

Ezt olvasta már? Porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás

A kitüremkedett porckorong nyomhatja a környező idegeket, ami fájdalommal jár. Előfordulhat, hogy a porckorong kitüremkedése nem okoz tüneteket és sokáig észrevétlen marad, sok esetben viszont erős fájdalom hívja fel rá a figyelmet, és tovább súlyosbodva bénuláshoz is vezethet.

A porckorong előboltosulása és a sérv többnyire a gerinc ágyéki szakaszának alsó részén alakul ki, mivel a gerincoszlop ezen régiójára nehezedik a legnagyobb terhelés, a túlsúly pedig tovább növeli a kockázatot. A betegség főleg a 30 és 60 év közötti életkorban alakul ki. A gerincoszlop nyaki szakaszán ritkábban fordul elő sérv, a hátcsigolyák esetében pedig a legkisebb az előfordulási gyakorisága, csupán 2%.

A porckorongsérv tünetei

A fájdalmat főleg az okozza, ha a sérv nyomja a kilépő idegeket vagy a gerincvelői idegkötegeket. A gerinccsatornából a benne futó idegek párosával lépnek ki a csigolyák közül. A nyomás hatására intenzív fájdalom alakul ki a karokban, lábakban. A fájdalomhoz többnyire érzészavarok is társulnak (bizsergés, zsibbadás, az érzékelés elvesztése).

A szervezet legvastagabb idege az ágyéki régióból kilépő ideg, a nervus ischiadicus. Ha a porckorongsérv ezt az ideget nyomja, deréktájon jelentkezik a tipikus fájdalom (isiász), a hátcsigolyák között kialakult sérvet hátfájás is kísérheti. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom megszűnik egy időre, majd terhelés után ismét jelentkezik.

A gerincvelő az agytörzsben ered, és az első vagy második ágyéki csigolyáig húzódik végig a gerinccsatornában. Ha a gerincvelőt nyomja a porckorongsérv, akkor is hasonló tünetek és hasonló jellegű fájdalom léphet fel, mint amikor a kilépő idegek csípődnek be: derék- és hátfájás, valamint lábba- és karba kisugárzó fájdalom jelentkezik érzészavarokkal. Emellett jellemző még a súlyos végtaggyengeség. Kialakulhat a hólyag- és végbélzáróizom gyengesége, amit a végbél és a nemi szervek érzésvesztése kísérhet.

Ha a sérv a gerincvelő folytatását képező keresztcsontba lenyúló idegrostokat nyomja, akkor a húgyhólyag és a végbél működése nem kontrollálható, lebénulhat a végbélnyílás, a nemi szervek környéke és a combok valamint a lábszár belső oldala. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz, mert a súlyos egészségügyi probléma azonnali kórházi ellátást, műtétet igényel!

Tovább A gerincsérv (porckorongsérv) kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.