Magas vérnyomás - Az életmód a felelős?

Oxygen Medical
megjelent:

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudnunk, hogy mi magunk, az életmódunk is jelentősen befolyásolja ezt az értéket. Az Élj Tovább 5 Évvel! program ötletgazdája, dr. Babai László a lehetőségeinkre hívja fel a figyelmet.

Magas vérnyomás - Nem csak örökség!

Szisztolés és diasztolés érték

Bővebben a vérnyomásértékekről

Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több mint fele, magasvérnyomás-betegségben szenved, ám még mindig kevesen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tagadhatatlan, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. Ám a hajlam még nem maga a betegség, de a felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van. Ilyenek a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, a koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség. Könnyű belátni, hogy ezek jelentős része akaratunktól függően változtatható.

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni.
Mire utal a pulzusszám?

A magas vérnyomás önmagában, az esetek döntő többségében nem kellemetlen, maximum egy kis fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét. Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás közt, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket – tájékoztat dr. Babai László, prevenciós szakértő. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás olyan élettani folyamatokat erősít és indít be, melyek - végeredményben - többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ilyen az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése, de a mozgás kedvező irányba befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is. Az, hogy a rendszeres mozgással testsúlycsökkenés - mely önmagában szintén vérnyomás csökkentő hatású - is elérhető, hab a tortán.

Csökkenő értékek

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Magas vérnyomás esetén, minden apró értékcsökkenésnek örülhetünk. Éppen ezért jó hír, hogy már a kitartóan végzett, jó tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket. A rendszeres testmozgás hatására, a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét öt napján olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk.

Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével, pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése. Természetesen óvatosan kell sportágat választani, sőt az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek és a tartós betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás, és akár egy edzésterv az életmódváltás előtt.

Hogyan válasszon mozgásformát?

Vérnyomásmérés

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Minden szakember egyetért abban, hogy a vérnyomás egyensúlyba hozásának szempontjábó,l leghatékonyabb a közepes intenzitású, aerob mozgás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgásszegény életmódot azonnal teljesítményhajhászásra váltsuk. A fokozatosság alapvető fontosságú. Aki most kezdi el, vagy éppen újrakezdi a mozgást, kezdjen el gyalogolni, biciklizni, vagy úszni. Így anélkül emelheti a pulzusszámát, hogy túlterhelné az ízületeit. Elkerülendőek azonban a hirtelen mozdulatokat igénylő sportok, például tenisz vagy küzdősportok, valamint a nagy erőkifejtéssel járó, statikus mozgásformák, például a súlyemelés.

Viszont, ha sikerül rátalálni az ideális sportra, nem csak testi-, de lelki hatásait is élvezhetjük.

Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, nőhet az önbizalmunk. Ráadásul mivel mozgás közben endorfinok, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, csökken a stressz szintje is, ez pedig szintén hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

Sportágválasztó - Mit ajánl a sportorvos?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves koruk után kezdték, és azóta nem tudnak nélküle élni. Olyanok is akadnak, akik viszont mindig kedvelt mozgásformaként tekintettek a futásra.
Kocogás és a futás hatása - Bővebben

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.