Miért magas a koleszterinszintem? - Az orvos válaszol

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Noha nem nagyon fogyasztok húsféléket és a zsíros ételeket is kerülöm, mégis magas a koleszterinszintem. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

Kedves Doktornő!
Decemberi laboreredményemben a koleszterinértékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Összkoleszterin: 6.8, HDL: 1.47, LDL: 4.36. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas? Kell-e már ennél az értéknél gyógyszert szedni?

Tisztelt Kérdező!

A koleszterinszintet az étkezési szokásokon túl genetikai tényezők, az életkor, túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya, dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése, különféle betegségek (vese- és pajzsmirigybetegség) is befolyásolják.

Első lépésként életmódváltás javasolt – a rendszeres testmozgás, fogyás önmagában csökkentheti a koleszterinszintet. A diéta terén a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek előnyben részesítése (halak, olajos magvak fogyasztása, olívaolaj használata), zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása segíthet - ez az úgynevezett mediterrán diéta alapja.

Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.