Az infralámpa, az inhalálás és a párásítás jótékony hatásai

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az infralámpa használata, az inhalálás és a párásítás nagyon jó kiegészítője lehet a megfázás, a megfázás okozta szövődmények, valamint az influenza és az orrmelléküreg gyulladásai kezelésének. Hatásukra leginkább az orrjáratok és üregei tisztulnak.

Az inhalálás hatásai

Az inhalálás otthon nagyon könnyen alkalmazható kezelés, mely a meleg víz páráját belélegezve hat. Egy tálkába forró vizet kell tölteni, kissé hagyni hűlni, majd a fejet felé hajtani, egy törölközővel lefedni, és jó mélyeket lélegezni, legalább 15 percig.

Naponta kétszer-háromszor lehet ismételni. Ajánlott a használata torokgyulladás, megfázás, influenza, hörghurut, arcüreggyulladás és egyszerű (tehát nem komoly betegség okozta!) fejfájás esetén. A vízbe illóolajokat is lehet tenni, mely enyhíti a fent említett betegségek tüneteit, ezek a citrom, eukaliptusz, gyömbér, kakukkfű vagy borsmenta. 3 éves kor alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk illóolajokat!

Az inhalálás hatására felszakad a légutakat elzáró váladék, az orrjárat kitisztul.

Ez a cikk is érdekelheti A nátha és influenza hatékony megelőzése

Az infralámpa hatásai

Az infralámpa használatával felmelegszik a besugárzott terület szövete, és a meleg hatására felgyorsul a vérkeringés. Az intenzív vérkeringés több oxigént, tápanyagot továbbít a kezelt területre, ezzel felgyorsítva a gyógyulást. A lámpát orrcsepp használata után, egy nap kétszer-háromszor 15 percig ajánlott használni, a szemet eltakarva. Leggyakrabban a fül-, orr- és torokproblémák kezelésére alkalmazható.

A párásítás hatásai

Ma már elektromos párásítókat lehet kapni, melyek kétfélék lehetnek, a hideg és a meleg párásító. A különbség, hogy a meleg párásító felmelegíti a vizet, de ennek hátránya, hogy égési sérülést okozhat, és mint tűzveszélyes eszköz gyerekeknél nem ajánlott alkalmazni. A készülék párát juttat a légkörbe, és a nedves levegő belégzése nedvesíti az orrjáratokat, hígítja a váladékot, ezért nagyon jól alkalmazható arcüreggyulladás kezelésére. Mielőtt a készülék használatára kerül a sor, győződjön meg róla, hogy tiszta és nem penészes, különben többet árthat, mint használ!

Hangsúlyozzuk, hogy a cikkünkben felsorolt módszerek nem helyettesítik az orvosi kezelést, csupán azok kiegészítésére szolgálhatnak. A cikkünkben említett betegségek, tünetek esetén midnenképpen forduljon orvoshoz!

Tovább Az orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz)

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.