• Hogyan kerülje el a haspuffadást?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A nagy nap szinte már itt is van, és még rengeteg teendője van, mielőtt álmai esküvője valósággá válik. Az állandó stressz és tervezés azonban károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

        Ezek a tünetek a leggyönyörűbb esküvői ruhát is komoly kihívás elé állítják, ha be kell gombolni. Arról nem is beszélve, hogy minden bizonnyal nem szeretne öt hónapos kismamaként kinézni az esküvője napján. Tehát gyors stratégiára van szüksége, hogy megelőzze a puffadást és a gázképződést!

        Hirdetések

        A puffadást és a túlzott bélgáztermelést két fő dolog okozza. Ezek a tünetek kiváltó oka lehet az, hogy a lenyelt ételek nem megfelelő módon kerülnek emésztésre, illetve hogy túl sok levegőt nyel evés és ivás közben.

        A túlzott mértékű levegő nyelés (aerophagia) meglehetősen gyakori állapot, melyet a stressz és szorongás tovább ront. Amennyiben az esküvője napja közeleg, nem meglepő, ha Ön is egyre rosszabbodó aerophagiát tapasztal magán.

        Hosszú távú megoldások hasi panaszokra
        Az étrend illetve az életvitel megváltoztatása megkönnyíti az irritábilis bél szindróma illetve a hasonló tünetekkel járó betegségek elviselését. Bár szervezete nem reagál azonnal a változásra, a cél a hosszú távú megoldás.
        Hosszú távú megoldások hasi panaszokra

        A haspuffadás és gázosodás másik oka, ha a lenyelt élelmiszer nem megfelelően emésztődik. Ilyenkor a gyomorban lévő élelmiszer megemésztését baktériumok segítik, melyek azonban gázképződést okoznak.

        Milyen lépéseket tehet ennek megelőzésére?

        Figyeljen az étrendjére!

        Noha az ideális az lenne, ha pontosan meg tudná határozni, mely ételek okoznak haspuffadást vagy túlzott gázképződést az Ön számára, minden bizonnyal most nincs ideje étkezési napló vezetésére.

        Bizonyos élelmiszerekről köztudott, hogy növelik a gázképződés kockázatát, ezek közé tartozik a bab, brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, kukorica, szója, és búzakorpa. Éppen ezért ajánlatos a nagy nap előtt, már egy héttel kerülni ezen élelmiszerek fogyasztását.

        Kerülje a tejterméket!

        A tejtermékek könnyen felfúvódást okoznak, amennyiben az Ön szervezete nem, vagy nem megfelelően tudja lebontani a tejcukrot, a laktózt. Noha nem biztos, hogy ez okozza az Ön panaszait, a biztonság kedvéért nem árt visszaszorítani, vagy megszüntetni a tejtermékek fogyasztását az esküvő előtti hét folyamán!

        Relaxáljon!

        Az aerophagia egyik fő kiváltó oka a stressz és a szorongás. A puffadás és gázképződés elkerülése érdekében, próbáljon meg időnként egy kis szünetet iktatni a felkészülés nyüzsgésébe. Dőljön le pár percre és meditáljon, hogy enyhítse az Önben dúló feszültséget! Étkezések során próbáljon meg lassabban enni. Ha gyorsan eszik, több levegőt is nyel! Emellett szüneteltesse a rágógumizást, mely szintén okozhat többlet levegő nyelést.

        Mozogjon!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az esküvő előtti napokban, legalább napi húsz percet sétáljon! A testmozgás segíti a szervezetben maradt gáz távozását, és csökkenti a puffadást. Amennyiben még az esküvő napján is úgy érzi, hogy puffad, csináljon egy sorozat felülést és lábemelést. A hasi nyomás segítségével a gáz távozik, a puffadás csökken.

        Próbáljon ki természetes gyógymódokat!

        Az esküvőt megelőző este, és az esküvő napján igyon egy csésze borsmenta- , illetve édeskömény teát. Mindkét növényről kimutatták, hogy fokozza a bélmozgást és csökkenti a puffadást. Vannak akik a hígott almaecetre esküsznek. Ez segíti az emésztőenzimek munkáját, a gázképződést okozó élelmiszerek emésztése során.

        Természetesen próbálkozhat a gyógyszertárakban kapható haspuffadás elleni készítményekkel is.

        Amennyiben a puffadás továbbra is fennáll, illetve hasi fájdalommal, érzékenységgel jár, keresse fel orvosát. Előfordulhat, hogy súlyosabb probléma áll a tünetek hátterében.

        Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

        A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
        Mi okozza a fokozott gáztermelés és mit tehetünk ennek elkerülésére?

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Mozgásszervi panaszok

        Praktikus tanácsok, konkrét tornagyakorlatok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen.

        Alzheimer-kór

        Összefüggést találtak az alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás, valamint az Alzheimer-kór kialakulása között.

        Az ótvar tünetei és kezelése

        Az ótvar fertőző megbetegedés, gennykeltő baktériumok okozta bőrfertőzés.

        Lyme-pozitív = Lyme-kór? Nem biztos!

        Becsléseink szerint hazánkban évente 10000 friss Lyme-kóros megbetegedés fordul elő.

      •  





        Hozzászólások (0)