• A vegetáriánus étrend hátrányai gyermekkorban - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    4 és fél éves kisfiam nem eszik semmilyen húsfélét, semmilyen formában. Családorvosunk szerint semmi baja, fölöslegesen aggódom, de engem nyugtalanít a dolog, nem lesz később valamilyen hiánybetegsége? Az orvos válaszol.

    "Nem eszik húst a gyerek - lehet valami baja később emiatt?"


    "4 és fél éves kisfiam nem eszik semmilyen húsfélét, semmilyen formában. A széklete normális állagú, de nagyon világos, sárgás színű. Tejet, tejterméket tojást gyümölcsöt napi rendszerességgel fogyaszt, a napi folyadékbevitele 1,5-2 liter között van, kiegyensúlyozott, vidám kisgyerek. Átlagos testalkatú, nem mondható sem soványnak, sem kövérnek: 105 cm magas és 16 kg. Komolyabb betegsége nem volt, antibiotikumot kétszer kapott ezidáig, megfázásos jellegű problémákra. Családorvosunk szerint semmi baja, fölöslegesen aggódom, de engem nyugtalanít a dolog, hosszú távon nem vezet valamilyen hiányhoz a kis szervezetében a húsnak a teljes hiánya? A széklet színe nem jelent valamilyen problémát?"
    Hirdetések

    Kedves Kérdező!

     A vegetarianizmus árt a csontfejlődésnek


    Kevesen tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás. Gyermekeknél veszélyesebb >>

    A vegetáriánus lét egy kis gyermek számára valóban nem jó, hiszen a húsok fehérje-, vasforrást és ásványi anyagokat biztosítanak a szervezet számára.

    Az, hogy tejet és tojást fogyaszt az nagyon jó, mert ezzel sok fehérjét és ásványi anyagot pótolni tud. Nem tudom, halat fogyaszt-e a kisfia, mert az nagyon jó lenne.

    Amire érdemes odafigyelni, hogy pl. rendszeresen adjon neki vitaminkészítményt, olyat amibe B6, B12 vitamin, D vitamin van jelen, amibe Cink (Zn), kalcium (Ca) megtalálható illetve gondosan oda kell figyelni, hogy nehogy vashiányos vérszegénysége legyen, mert a fő vasforrás a hús.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kaphatóak vassal dúsított gabonapelyhek vagy a Krauter Blut szirup kiváló vasforrás, melyet megelőzési célzattal is kaphat a kicsi. Recept nélkül kapható és jó ízű.

    Ha halat nem eszik a kisfiú, akkor javaslom, hogy omega 3 készítményt szedjen a kicsi, ez biztosítja az agy fejlődése számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, ilyen készítmény pl.: az Immunotabs omega 3-mal.

    (WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    A bélrendszerben az állati fehérje lebontása során veszélyes anyagok termelődnek

    Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

    Hagyományos gyerekjátékok előnyei

    A mai világban a legtöbb szülő fontosnak tartja, hogy a gyereke már piciként megismerkedjen a digitális világgal. A táblagépek viszont nem helyettesítik a hagyományos játékokat. Azoknál a gyerekeknél, akiknél kimarad vagy minimálisra csökken a formai játékok használata, iskoláskorban nemcsak matematikai, de kommunikációs nehézségek is jelentkezhetnek. Fontos, hogy az évszázadok óta bizonyítottan fejlesztő valós formai játékokkal is fejlesztve legyen a gyerek. A gyerekek számára a játék egyben taneszköz is, és az első években szinte mindent tapasztalás és mozgás útján tanulnak meg.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

    Vashiányos vérszegénység - A nőknél és a vegetáriánusoknál a leggyakoribb

    A nőknél a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb - mondta Várkonyi Judit, a Semmelweis Egyetem 3. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

    Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA