A vegetáriánus étrend hátrányai gyermekkorban - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

4 és fél éves kisfiam nem eszik semmilyen húsfélét, semmilyen formában. Családorvosunk szerint semmi baja, fölöslegesen aggódom, de engem nyugtalanít a dolog, nem lesz később valamilyen hiánybetegsége? Az orvos válaszol.

"Nem eszik húst a gyerek - lehet valami baja később emiatt?"

"4 és fél éves kisfiam nem eszik semmilyen húsfélét, semmilyen formában. A széklete normális állagú, de nagyon világos, sárgás színű. Tejet, tejterméket tojást gyümölcsöt napi rendszerességgel fogyaszt, a napi folyadékbevitele 1,5-2 liter között van, kiegyensúlyozott, vidám kisgyerek. Átlagos testalkatú, nem mondható sem soványnak, sem kövérnek: 105 cm magas és 16 kg. Komolyabb betegsége nem volt, antibiotikumot kétszer kapott ezidáig, megfázásos jellegű problémákra. Családorvosunk szerint semmi baja, fölöslegesen aggódom, de engem nyugtalanít a dolog, hosszú távon nem vezet valamilyen hiányhoz a kis szervezetében a húsnak a teljes hiánya? A széklet színe nem jelent valamilyen problémát?"

Kedves Kérdező!

A vegetarianizmus árt a csontfejlődésnek

Kevesen tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás. Gyermekeknél veszélyesebb >>

A vegetáriánus lét egy kis gyermek számára valóban nem jó, hiszen a húsok fehérje-, vasforrást és ásványi anyagokat biztosítanak a szervezet számára.

Az, hogy tejet és tojást fogyaszt az nagyon jó, mert ezzel sok fehérjét és ásványi anyagot pótolni tud. Nem tudom, halat fogyaszt-e a kisfia, mert az nagyon jó lenne.

Amire érdemes odafigyelni, hogy pl. rendszeresen adjon neki vitaminkészítményt, olyat amibe B6, B12 vitamin, D vitamin van jelen, amibe Cink (Zn), kalcium (Ca) megtalálható illetve gondosan oda kell figyelni, hogy nehogy vashiányos vérszegénysége legyen, mert a fő vasforrás a hús.

Kaphatóak vassal dúsított gabonapelyhek vagy a Krauter Blut szirup kiváló vasforrás, melyet megelőzési célzattal is kaphat a kicsi. Recept nélkül kapható és jó ízű.

Ha halat nem eszik a kisfiú, akkor javaslom, hogy omega 3 készítményt szedjen a kicsi, ez biztosítja az agy fejlődése számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, ilyen készítmény pl.: az Immunotabs omega 3-mal.

(WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.