A külsőfül-gyulladás tünetei és kezelése

Dr. Piros Zsuzsanna
szerző: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

A külsőfül-gyulladás orvosi értelemben egy nagy betegségcsoport, melybe a hallójárat és a fülkagyló számos specifikus és nem specifikus gyulladásos kórképe, rendszerbetegségeket kísérő gyulladásos állapota tartozik.

A külső fül védelmét egy öntisztuló mechanizmus biztosítja, ennek révén a hallójárat egy száraz, egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású, kórokozók megtapadásának, szaporodásának ellenálló üreg.

Víz, mechanikai, kémiai irritáció, allergiás megbetegedés, cukorbetegség, seborrhoeás kórképek, ekcéma, szisztémás bakteriális és vírusfertőzések hatására azonban ez a finom egyensúly felborulhat, baktériumok, gombák telepedhetnek meg, indulhatnak szaporodásnak, a fertőzés hatására gyulladásos változások következnek be, a hallójárat bőre megduzzad, vérbővé válik, váladékozik.

Fájdalom jelentkezik, a duzzanat, váladék hatására füldugulás, halláscsökkenés alakul ki. Az idült forma esetén a tünetek enyhébbek, főleg viszketés, hámlás a vezető tünet. A fülgyulladás időnként fellobban, ilyenkor fokozódik a viszketés, fájdalom, fülfolyás jelentkezhet.

Kialakulásában elsősorban a helytelen szokások és a fület érő rendszeres irritáció: a fül piszkálása (ez a leggyakoribb ok), fül bedugaszolása (leggyakrabban vattalabdaccsal, amivel a beteg védeni szándékszik a fület), munkahelyi ártalmak (hallójáratba jutó por, gőzök), hallókészülék használata stb. játszik szerepet.

Strandon voltunk...

Gyakran strandolás után jelentkeznek a panaszok, amikor úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni.

Hajmosás után is gyakran érzünk hasonlót, amit gyakran tovább súlyosbítunk az „alapos” fülpucolással.

Ha víz jutott a hallójáratba érdemes minél hamarabb eltávolítani azt, mert a felázott hallójáratbőr sérülékeny, könnyen fertőződik a levegőben normálisan is jelenlévő kórokozókkal és kialakulhat a hallójárat-gyulladás.

Erős fájdalommal jár a külsőfül-gyulladás

A külsőfül-gyulladás igen erős fájdalommal jár. Gyakran az éjszakai alvást, pihenést is zavarja. Ilyenkor a vizsgálat maga is fájdalmas. Sőt a fül, a fülcimpa, a fül előtti terület érintése is fájdalmas lehet. Fülfolyás, halláscsökkenés jelentkezhet. A hőemelkedés, láz ritka, ha mégis előfordul, antibiotikum adását szoktuk javasolni.

Miért szükséges a szakorvosi vizsgálat?

Igen fontos annak eldöntése, hogy külső- vagy belsőfül-gyulladásról van-e szó. Ehhez fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, a dobhártyakép megítélése szükséges.

Előfordul, hogy a duzzadt hallójárat miatt ez nem kivitelezhető, ilyenkor a kísérő tünetek, a váladék jellege alapján döntünk. Nem ritka azonban a két betegség együttes fennállása sem, amikor a középfülből ürülő váladék fertőzi a hallójáratot.

A döntésnek elsősorban a kezelés megválasztásában van szerepe, mert a két betegség kezelése eltérő.

A külsőfül-gyulladás kezelése

A kezelés a váladék, genny eltávolításával kezdődik. Ez fájdalmas lehet, azonban a betegek nagy része ilyenkor egy kicsit megkönnyebbül.

A beavatkozás nem teljesen fájdalommentes, sőt, sokszor kimondottan fájdalmas, azonban ez a kezelés legfontosabb része: a fültoilette, ami nélkül a betegség elhúzódóvá válik, esetleg idült formába megy át, szövődmények jelentkezhetnek.

A gyulladás súlyosságától, illetve a kezelőorvos döntésétől függően, a kezelés további része a gyógyszeres gézcsík behelyezése, vagy fülcseppek alkalmazása. Igen fontos a fülvédelem, különösen a víztől kell óvni a gyulladt területet.

Mindennapos kontrollvizsgálatra szokták hívni a beteget (enyhe esetekben kétnaponta).

Ilyenkor a cél nem pusztán a gyógyszeres csík cseréje! A legfontosabb szempont a fültoilette elvégzése, a gyulladásos váladék rendszeres eltávolítása.

Emellett az állapot kontrolálása is, mert a hallójárat-gyulladás esetén nem ritka a makacs, nehezen gyógyuló forma, főleg a gombásfertőzés esetében. Ilyenkor gyakran változtatunk az alkalmazott szereken, és így folytatjuk a kezelést.

A betegség lefolyása jellemzően 3-5 nap, de sokkal hosszabb is lehet. A külső fül egyensúlya ennél lassabban áll helyre, így a gyógyulás után a fület víztől feltétlenül óvni kell!

Tovább

Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.