• Tények és tévhitek az édesítőszerekről

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

        1. A mesterséges édesítőszerek fogyasztása káros az egészségre – tévhit.

        A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei
        Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!

        A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

        Az édesítőszerek a szokásos napi adagban fogyasztva egyáltalán nem károsítják az egészségünket. A tudósok meghatározták az ADI értéket (Acceptable Daily Intake), ez az elfogadható napi beviteli mennyiséget jelöli, ami már önmagában is elég magas érték, nehéz ennyit fogyasztani belőlük egy nap. Állatkísérletek során meghatározták azt is, hogy mekkora az a mennyiség, amelynél még semmilyen hatás nem jelentkezik. Ez a NEL érték (No Effect Level, azaz „Hatás nélküli szint), amely az ADI értéknek a százszorosa. Láthatjuk tehát, hogy a napi fogyasztási mennyiség, még akkor is, ha az év minden napján tesszük ezt, semmilyen gondot nem okoz a szervezetünk számára.

        2. Azok fogyaszthatják az édesítőszereket, akik cukorbetegségben szenvednek – tévhit.

        Valójában tényleg a cukorbetegek számára lettek kifejlesztve az édesítőszerek, hiszen nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést úgy, mint a kristálycukor, vagy a méz. Ugyanakkor a legtöbb édesítőszernek nincs energiatartalma sem (kivéve például aszpartám, xilit), tehát azok a személyek is bátran fogyaszthatják, akik fogyókúráznak, vagy egyszerűen csak odafigyelnek étrendjükre, és egészségesebben szeretnének étkezni.

        Hirdetések

        3. Minden édesítőszert mesterségesen állítanak elő – részben tény, részben tévhit.

        Ha a feldolgozottságot vesszük figyelembe, valóban (a méz kivételével) minden édesítésre alkalmas anyag átmegy bizonyos technológiai műveleteken, mire fogyasztásra kész terméket kapunk belőlük. Vannak azonban olyanok is (például nyírfacukor, Stevia), amelyeket a természetben előforduló növényekből nyernek ki, és a végeredmény hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kémiailag előállított édesítőszerek, vagyis finom édes ízűek, kalóriamentesek, sütés-főzésállóak.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

         

        4. Az édesítőszerek használata a mindennapokban drága dolog – tévhit.

        Bár a kiszerelési mennyiségeket tekintve lehetnek különbségek az egységárakban, de ha azt nézzük, hogy egy-egy édesítőszer sokszor 2-300-szor édesebb, mint a kristálycukor, és ennyivel kisebb mennyiség is elegendő ugyanakkora édes íz eléréséhez, máris láthatjuk, hogy egy negyed kilós édesítőszer sokkal tovább kitart, mint ugyanakkora mennyiségű kristálycukor.

        5. A light üdítőitalokkal kevesebb kalóriát fogyasztunk – tény.

        A kalóriacsökkentett, azaz „light” üdítőitalokban az édesítést kalóriamentes édesítőszerekkel oldják meg, így fogyasztásukkal nem veszünk magunkhoz felesleges, „üres” kalóriákat. Azonban vigyázzunk a light tejtermékekkel, és diabetikus édességekkel, mert azoknak sokszor a megnövelt zsírmennyiség miatt magasabb a kalóriatartalma, mint a „nem light” rokonaiknak.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hidradenitis suppurativa

        Cs. K., fordító

        A szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép ott alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is.

        Futball-világbajnokság

        M. J., újságíró

        Mi lenne a focival drukkerek nélkül? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra?

        Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

        Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata...

        Cukorpótlás: a legjobb alternatívák...

        Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az...

        Az energiamentes édesítőszerek szerepe a...

        Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere...

        Az energiamentes édesítőszerek...

        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind...

        Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a...

        A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

        Hatékony zsírégető edzésterv kezdőknek

        A fogyáshoz az alapokkal mindenki tisztában van, hogy hetente négyszer mozogjon legalább egy órát, figyeljen oda a táplálkozásra és legyen...

        BMI index, haskörfogat, testzsírszázalék...

        Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább...

        Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A...

        Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA