• A bölcsességfog eltávolítása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak, értékes alkotóelemei a szájnak, ám legtöbbször elhanyagoltak, és az eltávolításuk szükséges.

    A nyolcadik fog a legutolsó a sorban, ez a bölcsességfog. Azért kapta ezt a nevet, mert 18 és 25 éves kor között töri át a fogínyt, amikor a közhiedelem szerint, legtöbb tudás birtokában van az ember. Az alsó 8-as fog, általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben találhatóak.

    Általában olyan, mint az előtte található két őrlőfog, de egészen kicsi, csapfog is lehet, különösen a felső fogsorban. Egyeseknél (13 százaléknál) a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, esetleg hiányoznak, de olyan eset is előfordulhat, amikor csak az egyik vagy másik hiányzik.

    Bővebben Mire jó a 8-as fog?

    Hirdetések

    Problémák a bölcsességfogakkal

    Házi praktikák


    Fogfájás esetén előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulni, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában. De amíg nem szánja rá magát vagy nincs lehetősége orvoshoz menni, adunk néhány tanácsot, melyek segítségével enyhítheti a fájdalmat.

    Bővebben  Gyors segítség fogfájásra: házi praktikák

    Problémát jelenthetnek, ha nem megfelelő helyzetben nőnek (vízszintesen, ferdén vagy távol a többi őrlőfogtól, esetleg kifelé vagy befelé dőlve). A rosszul nőtt bölcsességfog torlódást vagy egyéb sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben.

    Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezeket védtelenebbé teszi a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás miatt.

    Mindezen kívül a lágy szövetek vagy az állkapocs fogságába is eshetnek úgy, hogy csak részben képesek azt áttörni. A lágy szövetekbe vagy állkapocsba részben vagy teljesen bezárt bölcsességfogat impaktált fognak nevezik. A csak részben áttört fog utat engednek a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat.

    A csak részben áttört fogak emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

    Honnan tudom, hogy már van bölcsességfogam?

    Gyulladás?


    Gyakori kérdések Múlt héten kiszedték a bölcsességfogamat. Visszamentem hogy kiszedjék a gézt belőle. Tegnapra valami váladék folyt ki a fogamból ami kellemetlen ízű és szagú volt. Dr. Katona Pál, fogszakorvos, dento-alveolaris szájsebész szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Mikor szükséges feltétlenül eltávolítani a bölcsességfogat?

    A rosszul elhelyezkedő bölcsességfog különböző problémákat okoz, melyet bizonyára észlel. Ha tünetmentes, kérdezzen rá fogorvosánál helyzetükre. Rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, illetve így összehangolható a többi foggal.

    Az is előfordulhat, hogy a fogorvos a bölcsességfog eltávolítását ajánlja, még mielőtt fájdalmas és komplikált folyamatnak lenne előidézője. Eltávolítása fiatalabb korban könnyebb, ilyenkor ugyanis még a fog gyökere nem fejlődött ki teljesen, és a csont kevésbé sűrű. Idősebbeknél a gyógyulási idő is hosszabb ideig tart.

    Bővebben A bölcsességfog növekedésével járó tünetek kezelése és ha az otthoni praktikák nem válnak be

    Hogyan távolítják el a bölcsességfogat?

    Altatás, érzéstelenítés, félelem


    Gyakori kérdések A fogorvosom mind a négy bölcsességfogam kiműtését javasolta. A segítségét szeretném kérni, hogy Ön melyiket ajánlaná, a helyi érzéstelenítést vagy az altatást? Illetve, hogyan tudnám legyőzni a félelmemet? Dr. Ágics Ildikó, fogszakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Az, hogy mennyire könnyen tudja az orvos eltávolítani a bölcsességfogat, annak elhelyezkedésétől függ. A fogínyt teljesen áttört fog eltávolítása úgy zajlik, mint bármely más fogé. Ha azonban a bölcsességfog a fogíny alatt van, és beágyazódott az állkapocsba, az íny bemetszésével, illetve a fog fölötti csontrész eltávolításával jár. Az ilyen fogat gyakran nem egyben, hanem kis darabokban távolítják el.

    Mielőtt azonban eltávolítanák, a környező szöveteket és a fogat elérzéstelenítik. Előfordulhat, ha nagyon ideges, hogy némi nyugtatót kap a szorongás oldására. Ez lehet dinitrogén–oxid (kéjgáz), vagy intravénás nyugtató. Dinitrogén-oxid alkalmazásakor, ha annak elmúlik a hatása, egyedül is hazavezethet, ám egyéb szedatívum használatánál valaki másnak kell Önt hazavinnie.

    Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

    Az eltávolítás utáni gyógyulás ideje az eljárás nehézségétől függ. Általában a következőkre számíthat:

    Az első 24 óra

    Mikortól mozoghat?


    Az az idő, ami a műtét és az edzéshez való visszatérés között eltelik, személyenként változik. Általános jel azonban arra, hogy újra mozoghat, ha megszűnik a vérzés, csökken az íny duzzanata, és jó az általános közérzete. Hallgasson a testére! Ha szédül, vagy egyéb kellemetlenséget tapasztal, várjon néhány napot, mielőtt visszatér edzésprogramjához.

    Bővebben  Edzés bölcsességfog eltávolítása után

    Fogsor
    Az emberi fogsor
    felépítése
    Keresgéljen a WEBBeteg
    Médiatárában
    !
    • Vérzés – A vérzés a foghúzást követően néhány órán át is eltarthat. Ennek kontrollálására helyezzen tiszta, nedves gézdarabot a fog helyére, és harapjon rá határozottan. Körülbelül 45 percig alkalmazzon állandó nyomást a felületre. Egy nedves teafilter hatékony alternatívája a géznek, ugyanis a benne lévő csersav segíti a gyógyulást és a vérrögök kialakulását, melyek itt a varasodáshoz hasonló funkciót töltenek be. Ismételje ezt a folyamatot, ha kismértékű vérzést tapasztal, ám erős vérzésnél lépjen kapcsolatba orvosával! Kerülje az öblítés és köpést, a szívó mozdulatokat (pl. szívószál használat vagy dohányzás), és a forró italokat.
    • Arcduzzanat – A duzzanat minimalizálására csavarjon jeget egy darab ruhába, és tegye azt 10 percre az arcára, majd 20 percig hagyja szabadon. Szükség szerint ismételje ezt az első 24 órában.
    • Fájdalomcsillapítás – Használjon fájdalomcsillapítót, ha szükségét érzi!
    • Antibiotikum – Valószínűleg még a foghúzás előtt felírja az orvos a fertőzések elkerülésére, ezért szedje azt az orvos utasítása szerint. 
    • Étkezés – Az étkezést korlátozza folyadékra, amíg az érzéstelenítésből adódó zsibbadás el nem múlik. Néhány napig csak puha ételeket fogyasszon, és kerülje az alkoholt valamint a narkotikus fájdalomcsillapítókat. Nagyon fontos, hogy a gyógyulás első pár napjában ne fogyasszon tejet, tejtermékeket. 
    • Fogmosás – A fogmosás továbbra is fontos, de az első 24 órában kerülje a kihúzott fog közvetlen közelében lévő fogak sikálását. A második napon finoman már ezeket is moshatja.

    24 óra után

    • Arcduzzanat – Az első 24 óra jeges kezelése után most meleg borogatást alkalmazzon úgy, hogy 20 percig az arcán hagyja, majd 20 percre leveszi azt.
    • Sós vizes öblögetés – Egy pohár meleg vízbe tegyen fél teáskanál sót, és ezzel öblögessen étkezés után és lefekvés előtt. Ne használjon más szájöblítőt, mivel irritációt okozhat.  
    • Varratok – Amennyiben nem felszívódó varratot kapott, azt kb. 1 hét múlva el kell távolítani.  
    • Teljes gyógyulás – A teljes gyógyulás néhány héttől akár néhány hónapig is tarthat. Rendszerint azonban az első két hét múlva a gyógyulás mértéke akkora, hogy újból kényelmesen használhatja a foghúzás helyén is a száját.

    Lehetséges szövődmények

    A bölcsességfog eltávolítás egyik szövődménye, ha nem megfelelő a vérrögképződés a kihúzott fog helyén. Ilyenkor a gyógyulás folyamata elhúzódó, fájdalmas és kellemetlen szájszaggal jár. A paresztézia egy ritkábban előforduló szövődmény. A fogeltávolítás során időnként a környező idegek megsérülnek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, mely tarthat néhány napig, hétig, hónapig vagy akár állandó is lehet.

    Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Cs. K szakfordító, forrás: webmd.com
    Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    D-vitamin teszt

    WEBBeteg

    Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy Önt fenyegeti-e D-vitamin-hiány.

    Mikor szükséges feltétlenül...

    Bölcsességfognak a leghátsó őrlőfogat nevezzük, mely már 14 éves korban elkezd kinőni az állkapocsból. Az íny áttörésének ideje a...

    Edzés bölcsességfog eltávolítása után

    A bölcsességfog általában 17 és 21 éves kor között jelenik meg. Zavarhatják a különben egészséges szájat, zsúfoltságot és más...

    Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

    Foghúzás után, amikor - valljuk be - fájdalmat okoznak, az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Egyes orvosoknál a kezünkbe...

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra...

    A fogfájás leggyakoribb okai

    Leggyakrabban a parodontózis és a fogszuvasodás felelős a fogfájásért és az állcsontokban érzett fájdalomért. A fájdalom jellege és...

    Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

    A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak...

    Életmódváltással a túlsúly ellen

    Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA