Edzés bölcsességfog eltávolítása után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

A bölcsességfog általában 17 és 21 éves kor között jelenik meg. Zavarhatják a különben egészséges szájat, zsúfoltságot és más kellemetlen tüneteket (pl. fejfájás) okozva. Ezekben az esetekben az eltávolításuk javasolt, még mielőtt teljesen kinőnének.

A bölcsességfog eltávolítása szájsebészeti eljárásnak minősül, a gyógyulás egy héttől akár hat hónapig is tarthat. Ezalatt az idő alatt tartózkodni kell a testedzéstől, hogy elkerülje a műtét helyén az esetleges károsodást.

Műtét után

Közvetlenül a bölcsességfog eltávolítása után duzzanatot és vérzést tapasztalhat. Az edzés ebben az időszakban azért nem javasolt, mert a varratok felszakadhatnak, ha megüti magát vagy a száját testmozgás közben. A műtét után még legalább 24 órán át a fejét meg kell emelni, és a szükséges gyógyszereket az orvos utasításai szerint szedje.

Mikortól mozoghat?

Az az idő, ami a műtét és az edzéshez való visszatérés között eltelik, személyenként változik. Általános jel azonban arra, hogy újra mozoghat, ha megszűnik a vérzés, csökken az íny duzzanata, és jó az általános közérzete.

Bölcsességfog

Életünk során 32 darab fogunk nő, melyből az utolsó 4 a bölcsességfog. A bölcsességfogak kb. 16- 25 éves korunk között jelennek meg, amely a felnőtté válás lezárását jelzi, mint ahogy elnevezésük is mutatja. Foghúzás és gyógyulás

Hallgasson a testére!

Ha szédül, vagy egyéb kellemetlenséget tapasztal, várjon néhány napot, mielőtt visszatér edzésprogramjához. Az edzést lassan kezdje, alacsony intenzitású mozgással, mint a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való mozgás.

Amennyiben csapatsportot játszik, várjon legalább egy hetet a műtét után, mielőtt visszatér.
Szakértők azt javasolják, hogy a könnyű testmozgással legalább 24 órát várjon, míg a rutin gyakorlatokat 72 órával a fogeltávolító műtét után kezdheti, ha jól érzi magát.

A vércukorszint is fontos

Amellett, hogy figyelnie kell a testedzés alatti fájdalomra, nem szabad elfeledkeznie arról, hogy nem szabad olyan keményen edzenie, mint ahogyan korábban. Ennek oka, hogy a műtét miatt minden bizonnyal kevesebbet evett, így kevesebb a testedzéshez is az energiája.

Ennek jelei közé tartozik a szédülés, és az izomgyengeség a testedzés során. Éppen ezért érdemesebb alacsonyabb intenzitású edzést végezni mindaddig, míg nem tud több szilárd ételt fogyasztani. Ha szédül, abba kell hagynia a testedzést, hogy lelassítsa a szívverését.

Figyelmeztetés

Ha fájdalomcsillapítót szed a bölcsességfog eltávolítás után, az elfedi az esetleges fájdalmakat. Annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy teljesen felépült, várjon a gyógyszerszedés befejezéséig az edzéssel.

Ha testmozgás közben vérzést, erős fájdalmat, duzzanatot tapasztal, forduljon orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, nem sérültek-e a varratok.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.