HPV elleni védőoltás: igen, fiúknak is

szerző: Tóth András, újságíró; Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Nemtől függetlenül 12 éves kortól egészen 65 éves korig javasolják a HPV-oltást. Egyre többen igénylik, bár nem minden szülő veszi igénybe térítésmentesen gyermekük számára az oltást.

A HPV (humán papilloma vírus) az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, a méhnyakrák kórokozója, amely ellen elérhető védőoltás. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente mintegy 1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak, és Magyarországon évente kb. 3000 olyan daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, amelyet a HPV okoz. A daganat kialakulásáig akár 15 év is eltelhet a legkisebb tünet nélkül, ezért is fontos az időben történő szűrés, védőoltás, a rendszeres nőgyógyászati kontroll. Szerencsére a korai stádiumú méhnyakrák gyógyítására több lehetőség kínálkozik.

Sokszor tünetmentes, de a férfiakat is veszélyezteti a HPV

Korábban a HPV elleni védőoltást csak lányoknak ajánlották, mégpedig elsősorban a 12-17 éves korosztálynak, és a köztudatban napjainkban is elsősorban a lányok méhnyakrák elleni oltása áll a fókuszban. Becslések szerint ugyanakkor a szexuálisan aktív felnőtteknek - így a férfiaknak is - a 60-80 százaléka antitesteket termel a HPV vírusok ellen, ami egyben azt is jelenti, hogy a szervezetük már kapcsolatba került a HPV vírusok legalább egyik típusával. Egy 13-26 év közötti fiúkat vizsgáló tanulmány eredménye szerint a nemi szervi és anális HPV magas számban mutatható ki.

Néhány HPV típus ún. lógó szemölcsök kialakulását idézi elő a nemi szervek, a végbélnyílás és ritkán a szájüreg környékén, ezek ritkán rákos elváltozásokká fajulhatnak. A méhnyakrákon kívül a HPV okozza a külső nemi szervek, a végbélnyílás vagy a garat férfiakat is érintő daganatainak nagy részét is. A ritka végbélrákot is az esetek 90 százalékában HPV vírusok okozzák, a péniszrák kialakulásáért 40, a szájüreg-garat daganatok kialakulásáért pedig 12 százalékban felelősek a HPV vírusok. Mivel a fertőzés sokszor tünetmentes, a HPV-hordozó férfiak többsége nem is tudja, hogy fertőzött, így könnyen terjeszthetik a vírust.

Bővebben HPV-ferőzés férfiaknál

Ingyenesen igényelhető fiúknak is a HPV elleni oltás

Fiúk és fiatal férfiak számára is egyértelműen ajánlott a HPV elleni védőoltás, lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt. Magyarországon már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes vakcina, az igényléshez mindössze az iskolában leadott szülői nyilatkozat szükséges.

Az iskolákban igényelhető 9-komponensű védőoltás a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as HPV típusok ellen nyújt védelmet. Bár több mint 100 HPV típust ismerünk, a felsoroltak felelősek a nemi szervi szemölcsök és daganatos betegségek döntő többségéért.

Fontos tudni, hogy a védőoltásnak vírushordozás esetén vagy későbbi életkorban is van értelme, ez önköltségi alapon vásárolható meg. Az Egyesült Államokból származó ajánlások szerint 21 éves korig, homoszexuálisok esetén 26 éves korig a leghatékonyabb az oltás beadatása, de több szexuális partner esetén később is beadatható.

Az oltás veszélytelen, nincs adat bizonyított súlyos szövődményről, mellékhatásról, ellenben az eredmények kimagaslóak. Leggyakoribb szövődménye a múló helyi bőrreakció csupán, amely az oltásokat általában kíséri. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinák biztonságossági adatait és 2017-es legfrissebb jelentésükben a HPV elleni védőoltásokat kiemelkedően biztonságosnak minősítették.

Bővebben A HPV elleni oltásról részletesen

WEBBetegSzerzők: Tóth Andás, újságíró; Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
Források: Szentirmai Z. et al. Orv. Hetil. 2017; 158(31);1213- 1221; aidshilfe.de; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A HPV elleni védőoltás

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
HPV oltás
A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, sőt férfiaknak is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.