Karácsonyi veszélyek

Marsi Zoltán
szerző: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - WEBBeteg
frissítve:

A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák szerencsére ezt nem támasztják alá. Mindemellett nem árt, ha legalább kicsit ilyenkor átismételjük vagy éppen megalapozzuk elsősegélytudásunkat.

A kórházi és mentőszolgálati statisztikák nem mutatnak lényeges kiugrást az egyes balesetek és betegségek ünnepek alatti előfordulásának tekintetében. Ha tetszik, ha nem, ilyen szempontból ugyanolyanok, mint a többi nap. Mindamellett természetesen előfordulhatnak bármikor vészhelyzetek, így nem árt, ha ezekre - legalább elméletben - felkészülünk.

Égési sérülések

A konyhai sütés-főzés, a gyertya, a csillagszóró mind okozhat kisebb-nagyobb égési sérülést. Ezek ellátásánál az elsődleges szempont, hogy minél előbb elkezdjük az érintett testfelület – és szigorúan csak az érintett testfelület – hideg vizes hűtését. A hideg víz megakadályozza a szöveteink további károsodását és némiképp a fájdalmat is csillapítja. A hűtést az érintett testfelülettől függően 10-15 percig végezzük.

Ezt követően minden esetben használjunk fertőtlenítőt, nem is gondolnánk, de az égési sérüléseknél gyakran lép fel fertőzés. Fertőtlenítésre jó minőségű oldatot használjunk! A sebet fedjük steril kötszerrel. Sajnos hazánkban még szerény mértékben terjedtek el az égési kötszerek, amelyek a legjobb megoldást jelentenék. Égési kötszer használata esetén valamennyi lépés elhagyható, hisz az égési kötszer hűt, fertőtlenít, fájdalmat csillapít és fed.

Fontos Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai

Fúrás-faragás - Hogyan lássuk el a sebet?

A karácsonyfa befaragása bizony férfimunka. Azonban nem biztos, hogy fel vagyunk rá készülve. No, nem a fizikai erőnlétre gondolunk, inkább az eszközökre. Karácsonyfát faragni konyhakéssel, csavarhúzóval vagy éppen vésővel nem a legszerencsésebb dolog. Nem csoda, ha a nagy művelet közben valamilyen sérülést szenvedünk. Vegyük komolyan a legkisebb sérülést is! Ne kapkodjunk, ne mondjuk azt, hogy ez semmiség és már ennyi az idő...

Fertőtlenítsük! A vérző sebet lehetőleg ne tegyük folyó víz alá, mert a víz gátolja a véralvadást. Tisztítsuk meg a seb környékét is fertőtlenítővel átitatott, steril mull-lappal. Erősebb vérzésnél ültessük vagy fektessük le a sérültet, nyomjunk steril kötszert a sebbe néhány percig. Ezt követően fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá nyomókötést.

Csak nyugodtan!

A karácsonyi készülődés, fadíszítés, ajándékcsomagolás, vendégvárás, főzés és hasonlók bizony nem kis terhet jelentenek az ember számára. Rohanó világunkban sajnos kevés családban adatott meg, hogy a szent este valóban a békéről és a nyugalomról szóljon. Ne terheljük egymást és magunkat mindenféle feszültséggel. Próbáljunk elnézőbbek, megértőbbek lenni szeretteinkkel, nem baj, ha nem készül el minden időben. A stressz nem csak a karácsonyi hangulatot ronthatja el, hanem komoly egészségügyi kockázatot is rejt.

Fontos tudni

Az ünnepek előtt a krónikus betegek gondoskodjanak gyógyszereikről, azokat ne felejtsék a vendégségbe is magukkal vinni!

Étkezzünk módjával

A rengeteg ínycsiklandó falat, édességek és különböző italok könnyen megterhelhetik emésztőrendszerünket. Fontos tanács, hogy csak mérsékelten fogyasszunk, inkább többször keveset. Nincsenek igazán bevált praktikák hasfájásra, teltség érzetre. Cél a megelőzés. Étkezések után fordítsunk figyelmet a pihenésre is.

Krónikus betegeknél nagyon fontos odafigyelni, hogy rendszeresen szedett gyógyszereiket időben bevegyék, és ha szükséges, vegyék figyelembe az elfogyasztott étel mennyiségét. Különös figyelmet érdemelnek a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők. Ugyan a magas vércukorszint csak lassan, több nap alatt alakul ki és kezdeti stádiumban enyhe tüneteket okoz, addig a túlzásba vitt inzulin hirtelen csökkentheti a vércukorszintet, amely akár eszméletvesztéshez is vezethet. A hirtelen felszökő vérnyomás kezelésére legpraktikusabb, ha magasabb helyre ültetjük a bajba jutottat, ahonnan lábait lefelé tudja lógatni. Ne fektessük le! Különösen ne vízszintes fejjel!

Félrenyelés, fulladásveszély

A fent leírtak mellett (égés, hasfájás, hányinger stb.) a gyerekekre néhány egyéb veszély is leselkedhet. Ezek közül a légúti idegentestet említenénk, amely részleges vagy teljes légút elzáródást okozhat. Nem csupán a kapkodó étkezés, hanem kisebbeknél az apró játékok is okozhatnak fulladást.

Ez esetben a gyereket lehetőség szerint bíztassuk köhögésre, súlyosabb esetben üssünk határozottan akár többször is a lapockái közé. Ha a testsúly, testméret lehetővé teszi, fektessük kezünkre, combunkra úgy, hogy feje enyhén lefelé legyen és így ütögessük a lapockái közt. Nagyobbaknál alkalmazható a hasűri prés, melynek során a gyereket hátulról átkaroljuk, ökölbe szorított kezünk a szegcsontja alatt van, majd először magunk felé, majd kissé felfelé húzzuk kezünket. A hasüreg nyomásának növekedése növeli a mellüreg nyomását is, ezáltal a légúti akadály távozhat.

Marsi ZoltánForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Marsi Zoltán

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.