• Házikedvencek által terjesztett betegségek

    Az állatoktól - kutyáktól, macskáktól, más házikedvencektől vagy vadon élő állatoktól- elkapható fertőző betegségek száma száz felett van.

    Természetesen nem kell megijedni a potenciális veszélyektől, ám bizonyos higiénés alapszabályokat érdemes betartani, különösen gyerekek, terhes anyák, idősek vagy krónikus betegek számára! Az Állatok Világnapján nemcsak betegségekről ejtünk szót, hanem programokat is ajánlunk olvasóinknak a jeles nap alkalmából!

    Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.

    Kutyák és cicák

    Kutyák és macskák leginkább bélférgek okozta betegséget terjesztenek, leggyakrabban toxocariasist. Egysejtű élősködő a toxoplasma, amit elsősorban macskák terjesztenek ürülékükkel. A terhes nőknek kell különösen kerülni a fertőzés lehetőségét, mert magzati ártalmat okozhat.

    Hirdetések

    Ön tudta?


    A különböző madarak tolla allergiás reakciót válthat ki. Az allergológusok sokáig úgy vélték, hogy ennek oka valószínűleg a madártollban előszeretettel megbúvó poratkák tömege, ám a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a toll önmagában is okozhat allergiás tüneteket.

    A macskakarmolási betegség  kórokozója a Bartonella henselae nevű baktérium, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül és okoz lázas betegséget helyi nyirokcsomóduzzanattal. A macskák között a baktériumot bolhák terjesztik.

    A kullancsok, bolhák állatokról emberre kerülve terjeszthetnek betegségeket. Kedvenceink hazahozhatják ezeket az ízeltlábúakat, melyek átkerülhetnek a gazdira, bár jó higiénés viszonyok és odafigyelés közepette nem nagy eséllyel, jelentőségük inkább a fertőzések állatok közötti átvitelében van. Kullancs emberre Lyme-kórt, agyvelőgyulladást (kullancsencephalitis vírus) és tularaemiát (nyúlpestis) terjeszthet. A bolha elvileg pestist is terjeszthet, de ehhez vadon élő fertőzött rágcsálóból kell származnia.

    A vadon élő emlős állatok (róka, patkány, denevér, hörcsög) veszettséget terjeszthetnek elkóborolt háziállatra is, ezért fontos az évenkénti védőoltás.

    Egyéb állatok környezetünkben

    Tennivalók harapás esetén


    Állatharapáskor a veszettségen túl a tetanus elleni védőoltás mérlegelendő. Az állat szájában élő baktériumok ezen kívül veszélyes sebfertőzéseket is okozhatnak. Minden állatfaj szájában más a  baktériumösszetétel, az antibiotikum kezelés ettől függ.

    Rágcsálók vizeletével terjed a leptospirosis. A betegség magas lázzal, esetenként súlyos, halálos máj- és veseelégtelenséggel, savós agyhártyagyulladással jár.

    A díszpapagájoktól atípusos tüdőgyulladást, psittacosist lehet kapni. Kórokozója a Chlamydia psittaci.

    Hüllők igen ragályos Salmonella baktériumokat ürítenek, ami az emberben hasmenést, ritkán más súlyos betegséget okozhat.

    Trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak az akvárium tisztításakor, ilyen a Mycobacterium marinum.

    Kullancs teszt


    Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!
    Töltse ki kullancs tesztünket! >>

    Trópusokról származó állatok egzotikus betegséget terjeszthetnek (pl. majomhimlő). Tanácsos állatorvos véleményét kérni a veszélyekről. Bármilyen sokféle állatközvetítette fertőzést ismerünk, mindig várható újabb, eddig ismeretlen, vagy ilyen módon korábban betegséget nem okozó kórokozók felbukkanása.

    Olyan betegségeket is terjesztenek állatok, melyek egészséges egyénekben nem, vagy csak enyhe problémákat okoznak, azonban immunitásukban sérült egyénekben életveszélyesek lehetnek.

    A legfontosabb szabályok!

    • Mindig adassa be házikedvenceinek a kötelező védőoltásokat!
    • Végeztesse el rendszeresen a féregtelenítést!
    • Riassza és irtsa az ízeltlábú élősködőket (bolha, kullancs)!
    • Óvakodjon attól, hogy kedvencei vadon élő állatokkal kerüljenek kapcsolatba!
    • Ne feledkezzen meg a gondos szappanos kézmosásról, különösen hüllők érintése után!
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Vigyázzon, hogy kisgyermekek ne vegyenek szájukba potenciálisan szennyezett talajt!
    • Használat után fedje le a homokozót, hogy a macskák ne használhassák ürítésre!
    • Az állatokkal való játék közben kerülje a harapást, karmolást, szükség esetén pedig forduljon orvoshoz!
    • A sérült immunitású személyek, azaz legyengült, idős személyek, tartósan az immunrendszer gyengítését célzó gyógyszert szedők (pl. reumás és más autoimmun betegek, AIDS betegek) kerüljenek mindenféle állatot!
    • A terhesek különösen óvakodjanak a házikedvencek által terjesztett toxoplasmától!

    (Dr. Gócs Viktor, infektológus)

     Programok és pályázat az Állatok Világnapján


    • Budapest: Vetélkedőkkel, látványos játszóházzal, állatbemutatókkal és színes színpadi programokkal várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert az állatok világnapja alkalmából rendezett egyhetes programsorozatán, az Állatszeretet Fesztiválján október 1. és 7. között. Mentőexpedíció néven többállomásos vetélkedőn vehetnek részt a gyerekcsoportok, hogy megismerkedjenek az intézményben látható veszélyeztetett élőlényekkel. A Magyar Madármentők Alapítvány állomáshelyén bepillanthatnak az állatmentő tevékenységek titkaiba - tájékoztatta Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője közleményben az MTI-t. A rendezvényen részt vesz a Greenpeace Magyarország is: a tengeri élővilág pusztulásáról szóló fotókból állít ki egy tárlatra valót a Nagy-tó japánkerti oldalánál. A Madagaszkár ház és az állatsimogató térségében a magyarországi állatvédő szervezetek mutatkoznak be. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének standja a pálmaház mellett lesz, és ugyanitt lehet majd megismerkedni a Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából Budapest és tágabb környezete természeti értékeivel is. Lesznek állatbemutatók, látványetetések, bábelőadás és családi koncert is. Az Állatszeretet Fesztivál utolsó napján, vasárnap rendezik meg az állatkerti nevelőszülők napját. Az állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbefogadó állatbarátok számára szervezett hagyományos program idén jubilál, hiszen ilyen örökbefogadásra éppen húsz esztendeje van lehetőség a városligeti intézményben. Az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjének tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról évtizedek óta megemlékezik az intézmény. Az Állatszeretet Fesztivál elnevezés egy másik hagyományt is felelevenít, a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az állat- és növényszeretet napját. Az elsőt éppen kilencven éve, 1922-ben rendezték meg.
    • Káposztásmegyer: Az állatok világnapja alkalmából, október 6-án, a Rex Alapítvány reggeltől késő délutánig tartó családi eseményekkel ünnepli fennállásának 20. évfordulóját állatvédelmi központjában, a káposztásmegyeri Rex Állatszigeten. Az elmúlt két évtizedben az ország egyik legismertebb állatvédő szervezete több mint 15 ezer állatot mentett meg, csaknem 10 ezer házi kedvencnek talált jó gazdát, valamint diákok több nemzedékével ismertette meg a felelős állattartás alapjait - hangzott el az eseményeket beharangozó pénteki sajtótájékoztatón. Az ünneplés és visszaemlékezés mellett egy Guinness-rekordkísérletre is vállalkoznak, szeretnének majdnem 6 ezer plüssállatot összegyűjteni. Ezek túlnyomó részét a felelős állattartást hangsúlyozó üzenettel ellátva gyermekeknek ajándékozzák - a többi között a Heim Pál Kórháznak, a Bethesda Kórháznak, illetve az SOS Gyermekfalunak -, a régi példányok pedig a Rex Állatsziget hamarosan megépülő múzeumába kerülnek. A gyűjtés nyár óta tart - mondta el az alapítvány egyik vezetője, Haba Gábor. Az esemény védnöke, Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester egy 200 szeletes óriástortával köszönti majd a Rex Alapítványt. Király Péter állatorvos, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója felidézte, hogy a káposztásmegyeri Farkaserdő szélén fokozatosan fejlődött ki a ma már kutya és macska örökbefogadási központ, a karantént, kutyaiskolát, állatsimogatót, háztáji farmot, Kuckófalva néven játszóteret működtető állatsziget.
    • Debrecen:
     Október 4-én 9-től 11- óráig Gyűrűzési bemutató a Magyar Madártani Egyesület bemutatója
     Október 4-én és 5-én 9 órától Látványkonyha a fedett pihenőnél - Készítsünk együtt majomkenyeret!
     Október 4-én csütörtökön 10 órától Körmözési bemutató az állatsimogatónál
     Október 4. csütörtök 19 órától Az éjszaka állatai – szakvezetéses séta az esti állatkertben előzetes jegyváltással.
     Október 7-én 10 órától Megmérjük mennyit nőttek a sarkantyús teknősök és az óriáskígyók a Terráriumban
     Október 4-7. között az Állatok világnapja alkalmából 10%-os kedvezményt adunk minden állatkerti belépő árából.
     Október 4-7. között a vidámparki kisvasút díjtalanul üzemel. Az utazás során vendégeink láthatják a dámszarvasokat, a tevéket és a sörényes juhokat.
    • Pályázat: Állatbarát plakátpályázatot hirdet az Orpheus Állatvédő Egyesület, amely a kiírással a környezettudatosság és a felelős állattartás fontosságát akarja népszerűsíteni a fiatalok körében. A pályázók állattartással kapcsolatos pozitív vagy negatív példákat bemutató plakátokkal nevezhetnek a kiírásra, amelyeket A4-es vagy A3-as méretben szabadon választott technikával (rajz, festmény, kréta) lehet elkészíteni - áll az egyesület közleményében. A munkák témája lehet például a hobbicélú vagy a gazdasági állatok tartása, a cirkusz, az állatkert, a vadászat, a prémtermelés, az állatkísérletek, a világ állatvédelmi problémái, valamint bármilyen állatokhoz szorosan kapcsolódó szabadon választott téma. A pályázati anyag hátoldalán fel kell tüntetni a pályázó nevét, címét, életkorát, telefonszámát, iskolája elérhetőségét, valamint a pályamű címét. A 14 év alatti pályázók gyermek, a 14 év felettiek pedig a fiatal-felnőtt életkori kategóriába kerülnek besorolásra. Az elkészített pályázati anyagok postára adási határideje 2013. február 05. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői egyebek mellett osztálykiránduláshoz kaphatnak támogatást, vagy táblagépet, rajzfelszerelés, laptopot, sportfelszerelést és vásárlási utalványt is nyerhetnek. Az elkészült alkotásokat az Orpheus Állatvédő Egyesülethez "plakátpályázat 2012/2013" jeligére a 6701 Szeged, P.F.: 929. címre várják. A részletes pályázati feltételekről, valamint később a nyertesek névsoráról a www.zug.hu oldalon lehet tájékozódni.
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerülje el ezt a teljesítményfokozót!

    A modafinil hatóanyagú készítmények alkalmazása súlyos egészségügyi kockázatokkal jár!

    Fogamzásgátlás

    Melyek a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők?

    Milyen betegségek okozhatnak szúró fájdalmat?

    A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet. Milyen betegségek járhatnak szúró fájdalommal?

    Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást!

    Sokan számítógép előtt töltik egész napjukat. Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: lymekor
    A bartonella nevű betegség a kutyától is elkapható valamint kullancs / bolha is terjeszti.Tünetei:emelkedett májenzimek (AST, ALF),talpfájdalom, bokafájdalom,égő fájdalom, bőr alatti „mozgás” érzete,Encephalopathy,Endocarditis,lábfájdalom - ébredéskor általában rosszabb illetve állás közben, csak az egyik oldalon jelentkezik jellemzően,fejfájás,szemek mögötti szúró fájdalom,hemolízis, együtt jár vérszegénységgel,immungyengeség,sárgaság,myalgia,mycocarditis,kognitív zavarok, memóriaproblémák (nem annyira erős, mint egy babesiás beteg esetén),a nyirokrendszer gyulladása, megnagyobbodása (a nyirokcsomó ritkán kemény, inkább fájdalmas),csontfájdalom,kiütések, bartonella – csíkok,kóros aluszékonyság,a központi idegrendszer érintettségére utaló jelek: izomrángás, idegrángás, petit mal, antiszociális viselkedés, remegés, tremor, idegesség, gyakori hangulatváltozások,.GI érintettség esetén: gastritis (gyomorhurut) vagy mesenteric adenitis,csípőfájdalom,Splenomegalia (ritka),

    Írta: macskabarát
    A macskánk egyszer majdnem megfulladt a nyakörvtől mert húzgálta le magáról.

    Írta: kutyabarát
    Szerintem a kullancsok ellen a leghatékonyabb a nyakörv használata, érdemes körülnézni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra (tartósság, vízhez való viszonya, ár stb. alapján).