A szaunázás kockázatai - Alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés és fiatalkor

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A krónikus betegségek mellett a szauna csak megfelelő elővigyázatossággal használható, vagy teljes mértékben kerülendő. Lássuk, mire figyeljenek a szaunázás során a gyerekek, az alkoholt fogyasztók és a gyógyszert szedők.

A téma cikkei

3/1 Szauna és szívbetegségek
3/2 Szauna és egyéb betegségek
3/3 Szauna és alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés

Szauna és a gyermekek

Egészséges gyermekek estében, semmiféle ellenjavallata nincs a szaunázásnak, a bennük lejátszódó változások nagyjából hasonlóak a felnőttekéhez.

A gyermekek esetében rövidebb, 5-10 perces szaunakabinban töltött idő javasolt, továbbá célszerű a gyermekeket az alacsonyabban levő szaunapadokra ültetni, mert ott nem olyan meleg a levegő.

Szauna és az alkoholfogyasztás

A szaunázás előtt és alatt, az alkoholos italok fogyasztásának komoly egészségkárosító hatása lehet, emiatt kerülendő. A szaunázás során a szervezetbe jutott alkohol, megnöveli a hirtelen bekövetkező vérnyomásesés (amely akár ájulással is járhat) és a szívritmuszavarok, valamint a szervezet túlmelegedésének (hipertermia) valószínűségét is.

Finnországban végzett felmérések alapján, a szaunázással valamilyen módon összefüggésbe hozható szív eredetű hirtelen halálok mintegy 80 százalékában ki lehetett mutatni, hogy az áldozatok alkoholosan befolyásoltak voltak a fatális esemény bekövetkeztekor.

Ezen túlmenően az alkoholos befolyásoltság, jelentősen megnöveli a szaunában bekövetkező balesetek, így például az égési sérülések valószínűségét.

Szauna és gyógyszerszedés

A szájon keresztül szedett gyógyszereknek sem a felszívódását, sem a szervezetbeni eloszlását, sem a kiürülését nem befolyásolja a szaunázás. A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket célszerű a szaunázás után bevenni (vagy úgy időzíteni a szaunázást, hogy a gyógyszerbevétel időpontja utána következzék), így elkerülhető a szaunázás közben esetlegesen fellépő túlzott vérnyomáscsökkenés.

A bőrön keresztül felszívódó (ún. transzdermális), és a bőr alá adott (úgynevezett szubkután) gyógyszerek felszívódása - a bőr keringésének fokozódása miatt - gyorsul. Ez gyakorlati problémát a vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkező nitrát tartalmú tapaszoknál, és a szubkután adott gyors hatású inzulinkészítmények esetében jelenthet. Célszerű ezen készítményeket is a szaunázás után felhelyezni, illetve beadni.

Dr. Horváth BalázsForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.