• Mit tehetünk, ha félénk a gyerek? Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    3 éves kisfiam nagyon visszahúzódó az óvodában, szinte elbújik a szoknyám alá, ha a többi gyerek közé akarjuk engedni. Apa nélküli családban nevelkedik, 3 generáció nőtagaival együtt. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Anyuka! 

    A kisfiú visszahúzódó magatartása még nem jelent problémát. Beilleszkedési zavarok az esetek többségében főként agresszióval, a külvilág, az emberek iránti közönyös viselkedéssel jellemezhetők; erről a gyermek kifejezetten empatikus viselkedése okán nem beszélhetünk.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A helyzetüket, azaz a kisfia helyzetét leginkább a férfi-minta hiánya teheti problematikussá. A nemi azonosuláshoz, a férfias viselkedésmódok elsajátításához kimondottan szükséges az apai modell. Amennyiben az anya, vagy a női modell dominál a családban, nagyobb eséllyel fordulhat elő a gyermek önállótlansága, személyisége kevésbé lesz biztos alapokon álló, megküzdési stratégiái kevésbé lesznek hatékonyak.

    Az apa szerepe a családban tehát nem csupán érzelmi szempontból fontos. A férfi minta, s a hozzá kapcsolódó nemi attitűdök, értékek a kisfiú számára hozzáférhetőek legyenek - ennek biztosítása lenne pillanatnyilag a legfontosabb feladata az édesanyának. Ha az apa nem tölti be mintaadó, demonstratív funkcióját, a család többi férfitagjának kellene mielőbb megfelelő kapcsolatot kialakítani a kisfiúval.

    A gyermek korát tekintve az azonosulási folyamatok javában zajlanak. Hiába történik "trenírozás", tudatos irányítás - a hiányzó férfi modellt ekképpen a legjobb szándék mellett sem lehet pótolni.

    (WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA