• Pest megyei volt az új influenzában meghalt férfi - az utcán lett rosszul

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Független Hírügynökség információi szerint egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében. Falus Ferenc országos tisztifőorvos kedden nem kommentálta a hírt, annyit azonban elmondott: az ÁNTSZ vizsgálata lezárult az ügyben, és az eredmények szerint a férfi környezetében senki nem fertőződött meg.

    Múlt szerdán jelentették be hivatalosan, hogy július 15-én meghalt egy új típusú influenzával fertőződött 41 éves beteg Magyarországon.

    Hirdetések

      Új influenza - 59 igazolt eset Magyarországon


    Az elmúlt napokban 12 új influenzás beteget regisztráltak Magyarországon. Ezzel - a halálos esettel együtt - 59-re emelkedett itthon az A(H1N1) -fertőzöttek száma. Tovább>>

    A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg.

    Halálát az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladás okozta, viszont a boncolás megállapította azt is, hogy két alapbetegsége volt, szív- és tüdőproblémával küzdött - közölték.

    Az ügyben nyilatkozott korábban az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tisztifőorvosa is.

    Schäffer Károly a Független Hírügynökségnek a múlt héten azt mondta: a 41 éves áldozat mintáját Dél-Dunántúlról küldték fel a fővárosba, viszont célzott arra, hogy a férfi nem ott lakott.

    Közben az elmúlt 24 órában újabb 5 esetben igazolta az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma itthon az A(H1N1) fertőzést, ezzel már 70-re nőtt a magyarországi újinfluenzás fertőzések száma az ÁNTSZ adatai szerint.

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legutóbbi, hétfői adatai alapján a világon eddig összesen 163 ezer 789 ember fertőződött meg az új vírussal, és közülük 998 halt meg.

      A H1N1-fertőzést korán felismerve használ leginkább az influenza elleni szer


    A H1N1 influenza ellen 24-48 órán belül a leghatásosabbak a rendelkezésre álló szerek - közölték olasz kutatók. Stefano Merler, a trentói Bruno Kessler Alapítvány kutatója munkatársaival megállapította, hogy az újinfluenzás eseteknél igen fontos a korai felismerés.

    "Nagy erőfeszítéseket kellene tenni egy olyan ellenőrző rendszer létrehozására, amely a lehető leggyorsabban képes észlelni és kezelni a felbukkanó eseteket, mivel a 24 óránál nagyobb késlekedés egyaránt hatástalanná teheti az antivirális kezelést és a megelőzést" - írták a szerzők a BioMed Central (www.biomedcentral.com) elnevezésű egészségügyi portálon.

    A H1N1-fertőzés megállapítására jelenleg háromféle gyorsteszt áll rendelkezésre az Egyesült Államokban. Merler kutatócsoportja megállapította, hogy a gyógyszerek mielőbbi használata sokat segíthet. Matematikai modelljük alapján az derült ki, hogy a fiatalabb emberek antivirális szerrel való kezelése számos életet megmenthet, ugyanez azonban nem érvényes az idősebbek kezelésére.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az országoknak, hogy a népesség 25 százalékának ellátására elegendő vírusellenes szert készletezzenek. "Munkánk azt bizonyítja, hogy még azokban az országokban is, ahol nem áll rendelkezésre a WHO által javasolt 25 százalékos antivirális készlet, lehetséges a megbetegedések és a halálozások csökkentése, ha a vírusellenes gyógyszerek felhasználásánál életkor szerinti prioritásokat állítanak fel" - hangsúlyozta Merler.

    A kutatók szerint Olaszországban például csak a lakosság 12 százalékának elegendő a meglévő készlet. A korábbi influenza világjárványok adatainak elemzése alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kis készletek mellett legcélszerűbb, ha minden fertőzöttet kezelnek, megelőzés céljából azonban csak a fiatalabb embereknek adnak szereket.

    MTI

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA