• Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag és mi az, amit fontos tudni róla?

    A paracetamol tartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyos fájdalom (fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom ill. -gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) csillapítására alkalmasak, gyulladáscsökkentő hatásuk azonban nincs.

    Paracetamolból felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni. Naponta (24 óra alatt) maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet bevenni.

    Gyermekek esetén ez alacsonyabb! 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilogrammra számolva. Ajánlások szerint 3 hónapos kor alatt, illetve 6 kg-os súly alatt nem javasolt a paracetamol szedése! 

    Vesekárosodott betegeknél nem szükséges az adag csökkentése, csak a két gyógyszerbevétel közötti időt kell megnövelni: közepes mértékű vesekárosodás esetén 6 órára, súlyos vesekárosodás esetén 8 órára.

    Hirdetések

    A paracetamol hátrányai

    A terhesség és szoptatás alatti paracetamol használat

    Bár a terhesség alatti paracetamol használat úgy tűnik nem növeli a születési rendellenességek számát, mégis ha lehet csak a legszükségesebb esetben alkalmazzuk, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszert, hiszen mégiscsak testidegen anyagokról van szó. Kutatások szerint a várandósság első 3-4 hónapjában alkalmazva magzati ártalmat nem okoz, szedése azonban mindig egyéni elbírálás, szakorvosi javaslat eredménye kell legyen! A paracetamol az anyatejbe kiválasztódik, így szoptatás ideje alatt szintén kérjük ki védőnő, vagy gyermekgyógyász tanácsát.

    A paracetamol nagy adagban májkárosító hatású, valamint a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. Normál esetben a paracetamol zömmel a májban bomlik le, de nagy dózis telítheti ezt az utat és a gyógyszer mérgező vegyületté alakul, amely kötődik a májsejt proteinjeihez és megöli a sejtet.

    Paracetamol mérgezésben a betegek tünetmentesek lehetnek, vagy csak hányingerre és hányásra panaszkodnak, de 48-72 órával később viszonylag kis mennyiség (több mint 10 g, 20-30 tabletta) végzetes májszövet-elhalást okozhat. Ezért fontos a paracetamol 4 óránkénti adagolásának betartása, mert ebben a dózisban a szervezet még gond nélkül fel tudja dolgozni.

    Mikor nem ajánlott a paracetamol tartalmú gyógyszeres kezelés?

    Májkárosodás esetén nagyon óvatosan szabad csak adagolni a paracetamolt. Enyhébb károsodás esetén csökkenteni kell a dózist és/vagy növelni az adagok bevétele közötti időt. Ebben az esetben legjobb lenne szakorvos véleményét kikérni a paracetamol terápiával kapcsolatban, vagy pedig egyszerűen más hatóanyag tartalmú lázcsillapítót bevenni. Közepes vagy súlyos májelégtelenség esetén nem javasolt a paracetamol alkalmazása!

    Az előzőekben említett májkárosító hatás miatt krónikus alkoholfogyasztóknak nem ajánlott paracetamolt szedni a valószínűleg már fennálló májelégtelenség miatt, valamint a gyógyszer alkalmazása során sem szabad alkoholt fogyasztani.

    Tartós, nagy dózisú adagolásnál mellékhatásként nem csak hepatotoxicitás, de fejfájás is felléphet. Ilyenkor a szedést fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni! 

    Mi szól a paracetamol mellett?

    A paracetamolnak azonban vannak olyan tulajdonságai, melyek jobbak a többi lázcsillapítónál. Több láz- és fájdalomcsillapító károsítja a gyomor nyálkahártyát, így hosszú ideig nagy dózisban alkalmazva akár gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést okozhatnak. Ilyen hatóanyag az acetilszalicilsav, egyéb szalicilsav-származékok, a diklofenak és az ibuprofen, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A paracetamolnak nincs nyálkahártyakárosító hatása, így gyomor- vagy nyombélfekély betegségben szenvedő lázas betegeknek inkább a paracetamol hatóanyagú lázcsillapító javasolt.

    Az acetilszalicilsav tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóknak jelentős vérálvadásgátló hatása is van, mivel gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, így megnövelik a vérzési időt. Emiatt azoknak, akik véralvadásgátlót szednek, javasolt a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók alkalmazása, mivel annak nincs befolyása a véralvadási értékekre.

    A paracetamol nem teljesen veszélytelen, mégis a kockázatok ismeretével az általa esetlegesen okozandó problémákat minimálisra lehet csökkenteni és így biztonságosan alkalmazható szer.

    Dr. Kovács AnikóForrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Gerincbetegségek

    Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását? Cikkünkben praktikus tanácsokat olvashat egy csokorba szedve.

    Vesebetegségek korai felismerése

    Orvosi gyógymasszázs kezelések alatt felállított diagnosztikai módszer segíti a felismerést.

    Genetikai tanácsadás

    Mikor valaki gyermeket vár, leginkább az foglalkoztatja, egészséges lesz-e. Kiknek javasolt felkeresni a genetikai tanácsadást?

    Meddőség

    Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra? Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: SzGabesz
    Én sosem léptem túl a megengedett mennyiséget, mikor szedtem paracetamol tartalmú készítményeket. Mikor először alkalmaztam, jó hatásfoka volt. Egy ideje azonban nem tudok paracetamol tartalmú "gyógyszereket" szedni, mert pl. fejfájás esetén a triplájára növeli azt, mellé pedig még torokfájást is okoz. Nem sokkal a beszedés után. Egyszer a barátnőm nem hitte ezt el nekem, és hallgattam rá, bevettem egy ilyesféle készítményt migrénre. Mondanom sem kell, hogy azt hittem, felfordulok. Azóta kizárt, hogy ilyen hatóanyagú szereket szedjek. De mint az előttem lévő hozzászóló is mondta, mindenki más. Mindenkiből mást válthat ki, mindenkinek más adagban kellene szednie, vagy egyáltalán nem szednie.

    Írta: Vendég
    Sajnálom, hogy a cikk írója ennyire általánosít. Hiányolom, hogy nem tér ki a hatást befolyásoló egyéb tényezőkre, mint életkor, testsúly, életmód, meg úgy egyáltalán honnan is tudhatnánk, kinek mennyire jól működik a mája.Lehet, hogy STATISZTIKAILAG egy egészséges embernél még leküzdhető az a májkárosodás, amit a szer okoz, de nem vagyunk egyformák. Két egészséges máj is különbözik egymástól. De teljesen kimaradt például az éhezés melletti alkalmazás veszélye is. Aki nem eszik mellette rendesen, búcsúzzon el a májától.Az utolsó mondatba is belekötnék:"A paracetamol nem teljesen veszélytelen, mégis a kockázatok ismeretével az általa esetlegesen okozandó problémákat minimálisra lehet csökkenteni és így biztonságosan alkalmazható szer."Fogalmazzunk úgy, hogy "A paracetamol veszélyes, mégis a kock..."Egy egészséges ismerősöm abba halt bele, hogy sosem lépte túl az előírt mértéket és gyakoriságot, semmilyen szempontból nem volt veszélyeztetett.Ha már a magyar egészségügy szar, nem kéne az embereket félrevezetni. Vagy fáj leírni egy gyógyszerről, hogy veszélyes?! Persze könnyebb azt írni, hogy "nem veszélytelen", a gyanútlan beteg is könnyebben elhiszi, de a méreg attól még méreg marad. Érdekes, a kemoterápiánál meg tudják mondani.Egyébként jó leírás, már csak azon kéne finomítani, hogy nem bagatellizáljuk el a veszélyeket, hanem kereken megmondjuk az embernek, hogy meghalhatsz, ha szeded... hadd döntse el már ő, mit akar. Esetleg, hogy pl. a C és E vitaminok csökkentik a mérgezés veszélyét?Köszönöm a többi beteg nevében is a leírást, és szeretnék a jövőben több (és nyersebb) őszinteséget kérni, ha már az ember életéről van szó.Üdv.ui.: Ha tárgyi tévedésem van, kérem bátran javítsanak ki, én csak laikus vagyok. Azt tudom, amit láttam, hallottam, olvastam.

    Írta: Vendég
    A cikkben leírtak valóságtartalmát a saját tapasztalataim alapján is meg tudom erősíteni. Különösen figyelni kell a túlfogyasztásra. fepa2