Schumacher rehabilitációja: mindent újra kell tanulnia

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy közúti vagy sportbaleset sérültje. Amennyiben ez még is előfordul – mint a hétszeres Forma-1-es világbajnok esetében - nincs sok esély arra, hogy teljesen felépüljön. Dr. Dénes Zoltánt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatóját kérdeztük.

Felébredt a kómából a december 30-án, a Francia-Alpokban életveszélyes síbalesetet szenvedett Michael Schumacher, aki a német Bild című lap értesülései szerint már reagál hangokra, de beszélni még nem tud, így szemeivel jelez. A sportolót Grenoble-ből egy, az otthonától mindössze 40 kilométerre fekvő kórházba szállították át, ahol a nyilvánosság kizárásával folyik majd a rehabilitációja. Valószínűleg maradandó károsodásai lehetnek - mondta az általunk megkérdezett orvos.

Dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatója arra emlékeztetett: nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy-egy beteg. Aki baleset következtében kerül ilyen állapotba, az néhány százas nagyságrendű eset. Előfordulhat, hogy egy napig marad az intenzív osztályon, és amire leveszik a lélegeztetőgépről, már meg is szűnik ez az állapot. Évente nagyságrendileg 80 kómába került beteget veszünk fel az osztályra, ez átfogja az országos kétharmadot - tette hozzá a főorvos.

Mitől függ a rehabilitáció időtartama?

Függ a sérülés súlyosságától, milyen funkciók sérültek meg, legyen szó akár mentális, akár például járás vagy kézfunkcióról. Akik egy-két hétig kómában voltak, azoknak a rehabilitációja hónapokig is eltarthat. Előfordult már olyan eset is, hogy fél vagy egy évig, vagy akár két évig is foglalkozni kellett a páciensekkel. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyen sokáig bent fekszenek a kórházban, idővel hazamehetnek, az otthonukban foglalkozik velük a gyógytornász és a logopédus.

Ez azt jelenti, hogy újra kell tanulnia a betegnek a legalapvetőbb funkciókat?

Igen. Pelenkázva vannak a betegek, nem tudnak mozogni, nem tudnak enni. Az első hetekben az ápolók tanítják meg az öltözködést, az étkezést a betegnek. Újra kell tanulnia a kézfunkciókat, a járást vagy a beszédet. Hasonlóan a csecsemőkhöz, mindent újra kell tanulnia, de hozzá kell tenni, hogy egy fiatal agy óriási fejlődésre képes, idősebb korban ezek a kapacitások már jóval kisebbek.

Kik segítik a beteget a rehabilitáció időszakában?

A teamben az alapfeladatokat az ápolók végzik. Részt vesz a munkában agysérültek rehabilitációjára specializálódott szakember, gyógytornász, ergoterapeuta, logopédus, pszichológus, szociális munkás.

Mit kíván a családtól egy ilyen helyzet?

Óriási feladatot ró a családra ez az időszak, látogatni kell a beteget a kórházban, foglalkozni kell az otthonába került pácienssel. Nagyon fontos, hogy amikor a beteg tudata kezd visszatérni, a család mellette legyen

Mire emlékszik a beteg a kómás időszakból?

Semmire sem emlékeznek. Olyan ez, mint a számítógép, amikor lefagy. Gyakorlatilag a baleset idejétől egészen addig tart ez az állapot, ameddig vissza nem áll az emlékezet, amikor már a mindennapi dolgait is tudja csinálni. Ez lehet egy vagy két hét, de akár több hónap is. Előfordulhat, hogy nem tud megfelelően működni a rövid távú emlékezete a páciensnek, ez nagyon súlyos sérülésnél fordulhat elő. A baleset előtti eseményeket szerencsés esetben felépülésük után képesek visszaidézni, megismerik a családtagjuk hangját, arcát.

Bővebben a kómáról

A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de agyi keringési zavar (pl.: újraélesztés, sokkos állapot), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is. Amennyiben az eszméletlenség nem haladja meg az egy hónapot, van remény arra, hogy a beteg visszatérhet eredeti foglalkozásához is. Két-háromheti kóma után akár teljes felépülés is bekövetkezhet.

(Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet - Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya)

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya

Részletek:

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.