• Schumacher rehabilitációja: Mindent újra kell tanulnia!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy közúti vagy sportbaleset sérültje. Amennyiben ez még is előfordul – mint a hétszeres Forma-1-es világbajnok esetében - nincs sok esély arra, hogy teljesen felépüljön. Dr. Dénes Zoltánt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatóját kérdeztük.

    Felébredt a kómából a december 30-án, a Francia-Alpokban életveszélyes síbalesetet szenvedett Michael Schumacher, aki a német Bild című lap értesülései szerint már reagál hangokra, de beszélni még nem tud, így szemeivel jelez. A sportolót Grenoble-ből egy, az otthonától mindössze 40 kilométerre fekvő kórházba szállították át, ahol a nyilvánosság kizárásával folyik majd a rehabilitációja. Valószínűleg maradandó károsodásai lehetnek - mondta az általunk megkérdezett orvos.

    Dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatója arra emlékeztetett: nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy-egy beteg. Aki baleset következtében kerül ilyen állapotba, az néhány százas nagyságrendű eset. Előfordulhat, hogy egy napig marad az intenzív osztályon, és amire leveszik a lélegeztetőgépről, már meg is szűnik ez az állapot. Évente nagyságrendileg 80 kómába került beteget veszünk fel az osztályra, ez átfogja az országos kétharmadot - tette hozzá a főorvos.

    Hirdetések

    Mitől függ a rehabilitáció időtartama?

    Függ a sérülés súlyosságától, milyen funkciók sérültek meg, legyen szó akár mentális, akár például járás vagy kézfunkcióról. Akik egy-két hétig kómában voltak, azoknak a rehabilitációja hónapokig is eltarthat. Előfordult már olyan eset is, hogy fél vagy egy évig, vagy akár két évig is foglalkozni kellett a páciensekkel. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyen sokáig bent fekszenek a kórházban, idővel hazamehetnek, az otthonukban foglalkozik velük a gyógytornász és a logopédus.

    Ez azt jelenti, hogy újra kell tanulnia a betegnek a legalapvetőbb funkciókat?

    Igen. Pelenkázva vannak a betegek, nem tudnak mozogni, nem tudnak enni. Az első hetekben az ápolók tanítják meg az öltözködést, az étkezést a betegnek. Újra kell tanulnia a kézfunkciókat, a járást vagy a beszédet. Hasonlóan a csecsemőkhöz, mindent újra kell tanulnia, de hozzá kell tenni, hogy egy fiatal agy óriási fejlődésre képes, idősebb korban ezek a kapacitások már jóval kisebbek.

    Kik segítik a beteget a rehabilitáció időszakában?

    A teamben az alapfeladatokat az ápolók végzik. Részt vesz a munkában agysérültek rehabilitációjára specializálódott szakember, gyógytornász, ergoterapeuta, logopédus, pszichológus, szociális munkás.

    Mit kíván a családtól egy ilyen helyzet?

    Óriási feladatot ró a családra ez az időszak, látogatni kell a beteget a kórházban, foglalkozni kell az otthonába került pácienssel. Nagyon fontos, hogy amikor a beteg tudata kezd visszatérni, a család mellette legyen.

    Mire emlékszik a beteg a kómás időszakból?

    Semmire sem emlékeznek. Olyan ez, mint a számítógép, amikor lefagy. Gyakorlatilag a baleset idejétől egészen addig tart ez az állapot, ameddig vissza nem áll az emlékezet, amikor már a mindennapi dolgait is tudja csinálni. Ez lehet egy vagy két hét, de akár több hónap is. Előfordulhat, hogy nem tud megfelelően működni a rövid távú emlékezete a páciensnek, ez nagyon súlyos sérülésnél fordulhat elő. A baleset előtti eseményeket szerencsés esetben felépülésük után képesek visszaidézni, megismerik a családtagjuk hangját, arcát.

    Bővebben a kómáról

    A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de agyi keringési zavar (pl.: újraélesztés, sokkos állapot), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is.

    Olyan agyi károsodás jöhet létre, amely miatt nincs kontaktusunk, tudatos kapcsolatunk a beteggel. Lélegzik, szíve működik, táplálható, de a külső környezetre nem, vagy csak alig reagál. Fekszik az ágyban, ám kontaktus nem létesíthető vele. A szem nyitott vagy zárt egyaránt lehet, az utóbbi eset nyilvánvalóan súlyosabb helyzetre vall.

    Amennyiben az eszméletlenség nem haladja meg az egy hónapot, van remény arra, hogy a beteg visszatérhet eredeti foglalkozásához is.

    Két-háromheti kóma után akár teljes felépülés is bekövetkezhet. Lassú javulás egy esztendő után is megindulhat, de ilyenkor biztosan maradandó károsodásokkal is számolni kell, vagyis a beteg ellátásához sok külső segítség, ápolás szükséges.

    A fiatalok könnyebben regenerálódnak, 40 év fölött ez már jóval nehezebben megy, a 60-80 évesek szervezetének tartalékai pedig már nagyon kicsik.

    Az emlékezet visszatérésekor sokat segít, ha a beteg ismerős arcokat lát és hangokat hall, hiszen csak ezek a biztos pontok.

    A kómás beteg jó testi állapotát is fenn kell tartani. Fontos, hogy ne fogyjon le, ízületei ne zsugorodjanak, ne legyenek felfekvései. Az ápolás nagyon nehéz, a magatehetetlen, 80-100kg súlyú embereket naponta kell forgatni, felállítani, fürdetni, és minden ízületüket átmozgatni.

    (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet - Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya)

    Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya

    Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/8241/koma

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A Parkinson-kór tünetei

    Dr. Csuth Ágnes

    A betegség súlyosságától függően a tünetek egyénenként változhatnak.

    Teljes kiőrlésű gabona

    Dr. Reinhardt István

    A gabona feldolgozásának ez a módja egészen másfajta alapanyagot hoz létre.

    Tegyünk meg mindent a biztonságunkért! -...

    A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a...

    Schumacher felébredt a kómából

    A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher 169 nap után felébredt a kómából, és elhagyta a grenoble-i klinikát. Még nem tudják...

    Most készül síelni? Mindent tud a...

    Nagyon sokan nem szakképzett oktatótól tanulnak síelni, ezért hibás technikával, ön- és közveszélyesen síelnek, nincsenek tisztában az...

    A csonttörések és kezelésük

    A váz- és izomrendszert minden nap érik kisebb-nagyobb sérülések. A zúzódások, horzsolások mindennaposak, emellett pedig az egyik...

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a...

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

    7 tipp a helyes lázméréshez

    A testhőmérséklet mérésére ma már számos hőmérő és különböző mérési módszerek közül választhatunk. Emellett a mérési helytől...

    Teljes kiőrlésű gabona - Mondják, hogy...

    A teljes kiőrlésű magvakat még a táplálkozástudományban járatlanabbak is egészségre kedvező hatásúként tartják számon. Valóban, a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA