• Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket.

    Budapesten a külső kerületekben rossz a helyzet

    Budapest külső kerületeiben lényegesen az egészségügyi határérték felett alakul a nyári szmogot jelző talajközeli ózon koncentrációja. A tegnapi napon, a Gilice téren az ózon koncentrációja 144 ug/m3 volt, miközben az egészségügyi határérték 120 ug/m3. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig csak 100 ug/m3 tart elfogadhatónak, de ez alatt is jelentkezhetnek egészségügyi problémák. Hasonló a helyzet Pesthidegkúton is (128), és a többi peremkerületben, míg a város belső kerületeiben egyelőre a határérték alatt maradnak az értékek – értesült a gimpexsport.eu oldal.

    Hirdetések

    Pécs, Győr, Veszprém határérték feletti koncentrációk

    Összefüggést mutattak ki az ózonszint és a hírtelen szívmegállás között


    Közvetlen kapcsolatot találtak a houstoni Rice Egyetem kutatói a kórházon kívüli szívmegállásos (OHCA) esetek és a légszennyezettség, valamint az ózonszint között. Összefüggést mutattak ki az ózonszint és a hírtelen szívmegállás között>>

    Vidéken Pécsett a legmagasabbak a koncentrációk, a Boszorkány úti mérőállomáson 155 ug/m3-es koncentrációt regisztráltak a műszerek. De határérték felett alakul Győrött (123), Veszprémben (137) és Székesfehérváron (130) is az ózon koncentrációja. Miskolcon (115) és Debrecenben (111) pedig kevéssel határérték alatti értékeket jegyezhettek fel. A koncentrációk folyamatosan emelkednek, van olyan település, ahol már a hétvégén is határérték felett alakultak az értékek. Érdemi javulás a hidegfront érkezésével hétvégén várható.

    Irritálja a szemet, hányinger, fejfájás is jelentkezhet

    Az ózon irritálja a szemet, és a nyálkahártyát, de súlyosbítja a pollenallergiát is. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Ráadásul számos más, még veszélyesebb légszennyező anyag jelenlétét is jelzi, köztük a daganatkeltő peroxi-acetil-nitrátét.

    A sok napsütés, és az erős UV-sugárzás az oka

    A talajközeli ózon bonyolult reakciók során, az autók kipufogógázaiból jön létre, melyhez az energiát a nap UV-sugárzása biztosítja. A belvárosban kialakuló ózont, aztán a szél a külvárosokba szállítja, ahol feldúsul, míg a belső területeken a több szennyezőanyag idővel lebontja az ózont.

    Ez az oka annak, hogy a nyári szmog nem annyira a belvárosokat, hanem a lakóövezeteket sújtja.

    A szennyezőanyag koncentrációjának jellegzetes napi menete van, a déli óráktól kezdve este hét óráig a legmagasabbak a koncentrációk, utána meredeken csökken a szennyezőanyag mennyisége a légkörben.

    Károsítja a szemet, de komolyabb hatásai is vannak

    Mivel a nyári szmog, a hőséggel és a magas UV-sugárzással együtt jelentkezik, nagyon megterheli szervezetünket. A három hatást ráadásul tetézi még a magas pollenkoncentráció is. A káros hatások számos szervünkön jelentkezhetnek.

    A szemet irritálhatja a magas ózonkoncentráció, de az UV-sugárzás is komoly károkat okozhat. Rövidtávon begyulladhat a szem, hosszú távon szürkehályog kialakulását is eredményezheti, ezért is érdemes napszemüveggel védekezni az UV sugárzás ellen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hőség a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg legjobban, de a talajközeli ózon magas koncentrációja is növeli a halálozási rátát. Az Európai Bizottság felmérése szerint évente több tízezer ember idő előtti halála köthető a magas ózonszennyezettséghez.

    Ráadásul a parlagfű pollenjének koncentrációja is egyre magasabb. Az ózon pedig a pollenallergiások tüneteit jelentősen súlyosbíthatja.

    Érdemes arra is odafigyelni, hogy hiába a naptej, és a napszemüveg, egyes gyógyszerek fényérzékenységet idézhetnek elő, így már kevés napsugárzás is okozhat allergiás tüneteket.

    (gimpexsport.eu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az ajakherpesz nyáron is kísért - Megelőzés és kezelés

    Az évszakok váltakoznak, bizonyos vírusok viszont egész évben támadhatnak. Ilyen az ajakherpesz vírusa is, mely a meleg, napos időben is fertőzhet. Tippjeink segítségével azonban megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    Hogyan válasszon megfelelő lábbelit nyárra?

    Milyen szempontokat vegyen figyelembe lábbelivásárlásnál? Hasznos tanácsok.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA