Rejtett betegségek jelei a lábon

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződésről, duzzanatról mielőtt cipődbe rejtve megfeledkezne, járjon utána, mi lehet kialakulásának oka!

A láb és a körmök fontos jelzést közvetítenek. Egyes betegségek nem jelentkeznek feltűnő panaszokkal, olykor csak a lábon megjelenő elváltozások hívják fel rájuk a figyelmet. Vegye komolyan az apró, ám annál fontosabb jeleket, mert segítenek megelőzni a súlyosabb problémát. Az orvosi vizsgálat meggyőzi arról, hogy érdemes volt hallgatnia lába üzenetére.

Bütykök és sebhelyek – Kezeletlen diabétesz

A fel nem fedezett cukorbetegség súlyos formát ölthet, ha nem kezdődik meg idejében a kezelés. Lehet, hogy nem tapasztal jellegzetes tüneteket, azonban a lábujjakon kialakult kinövés, a bütyök és a lassan gyógyuló, apró sérülések felhívják figyelmét a rejtőző diabéteszre.

A betegségre jellemző idegrendszeri károsodás miatt a lábak elveszíthetik érzékenységüket. Észre sem veszi, ha súrlódás vagy ütés éri, és a kis sebek az anyagcserezavar során kialakuló sejtelhalás miatt elfekélyesedhetnek.

Elsősorban a nagylábujjat, vagyis az öregujjat érinti a bütykök megjelenése, amiért elsősorban a szűk, kényelmetlen cipő okolható – azonban diabétesz esetén sokszoros az előfordulás esélye. A betegség kísérő jelensége, hogy a mozgatóizmok sorvadásnak indulnak, és megváltozik a lábboltozat. Az ujjak szokatlan formát öltenek, az apróbb csontok és ízületek elcsúsznak. Emiatt a korábban megfelelő cipő is fokozott nyomással terheli a lábfejet. A folyamatos irritáció hatására kialakul a fájdalmas kinövés, a bütyök, melyet súlyosabb esetben műtéttel kell eltávolítani.

Megerősíti a cukorbetegség gyanúját, ha éjszaka lába nyugtalan, hangyamászás-érzés lép fel, és a tapintást alig érzékeli a láb felületén. Ezek a jelek már hosszasan kezelés nélkül hagyott diabéteszre utalnak, semmiképp ne halogassa a vér- és vizeletvizsgálatot!

Ezt olvasta már? A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén

Domború, homorú, recés – Árulkodó lábkörmök

Hajlamos lehet kizárólag a kézkörmök állapotára figyelni, pedig a lábujjak körme sem véletlenül ölt rendellenes formát.

A kanál alakú körömre jellemző, hogy széle kifelé hajlik, felszíne homorú. Ez az elváltozás leggyakrabban vashiányt jelez, főként akkor, ha emellett a körmök elvékonyodnak, lemezesen leválik róluk egy-egy réteg. Ha laboratóriumi vizsgálat is alátámasztja a gyanúját, a vaspótló gyógyszerek mellett iktasson étrendjébe kevés zsírszegény vörös húst. A növényi táplálékok közt is gazdag vasforrásokra lelhet: a mák, a szezámmag, a fekete szőlő és a csalántea segít megszüntetni a hiányt.

Puffadt lábfej – Segélykérő vesék

A nefrózis szindróma jellegzetes tünete a lábfej és a boka duzzanata. A vesekárosodás miatt nagy mennyiségű fehérje kerül a vizeletbe, és a vérfehérje, az albumin csökkenése miatt, a keringésből folyadék áramlik a szövetekbe.

Elsősorban estefelé tapasztalja a lábdagadást, mely az éjszaka folyamán a vízszintes testhelyzet miatt mérséklődik. Figyelje meg a szemhéját is, mely épp ellenkezőleg, reggelre lehet feltűnően puffadt. Ha emellett csökken a vizeletmennyiség, fáradékony és étvágytalan, a jelek tovább erősítik a nefrózis gyanúját.

Tovább A diabéteszes láb ápolása

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.