A fáradékonyság lehetséges okai

szerző: Dr. Antalffy Katalin Anita - WEBBeteg
frissítve:

A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban.

Életmód okok a fáradtság hátterében

Esetenként a panaszokat vírusos vagy bakteriális fertőzés, esetleg egy komolyabb betegség is kiválthatja, de legtöbbször szerencsére életmódból fakadó okai vannak a kimerültségnek, amely néhány változtatással orvosolható.

1. Túlsúly

Túlsúllyal küzdünk, vagy túl soványak vagyunk - bármelyikről legyen szó, komoly megterhelést jelenthet a napi tevékenységek elvégzése. Amellett, hogy a túlsúly a csontozatot és az egész szervezetet megterheli, fáradékonyságot okozva, alvászavarhoz is vezethet. Ezek közül a leggyakrabban az alvási apnoe jelentkezhet, melynek jellegzetes tünete az éjszakai légzéskimaradás, ami akár többszáz alkalommal is előfordulhat egyetlen éjszaka folyamán. Az érintett nem tud az ájszaka folyamán bekövetkező mikroébredésekről, ám reggel fáradtan ébred, és a nap folyamán fáradékonynak érezheti magát..

2. Alvási szokások, rendszertelen életmód

Ha hosszú időn keresztül nem alszunk jól, fáradttá, ingerlékennyé válunk. Az álmosság ugyan nem azonos a fáradtsággal, de gyakran a kialvatlanság okozza a kimerültséget. A rossz alvást okozhatják különböző alvászavarok, ám gyakran csak a rendszertelen életmód következménye. Ha szélsőségesen gyorsan - naponta - váltogatjuk a megterhelő tevékenységet a teljes pihenéssel, akkor pihenés során sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Éjszakai műszakban dolgozók könnyen érzik magukat fáradtnak, ez még valószínűbb, ha a műszakbeosztásuk gyakran változik.

Érdekesség, hogy a túl kevés, illetve rendszertelen alvás mellett esetenként a túl sok alvás is állandó fáradtsághoz vezethet. A leghatékonyabb, ha rendszeresen, minden nap azonos időben fekszünk le aludni, és csak annyit alszunk, amennyire tényleg szükségünk van. Ha kialakul egy egészséges alvási rutin, meglepően frissnek érezhetjük magunkat nem csak ébredéskor, hanem egész nap!

3. A fizikai aktivitás hiánya

Talán nem gondolunk rá, hogy a testedzéstől nem fáradttá, hanem éppen energikusabbá válhatunk, pedig így van. Edzés közben számos olyan anyag termelődik a testünkben, melyek segítenek a frissességünket megőrizni vagy elérni. Tehát az az energia, amit a mozgásra fordítunk, többszörösen térül meg.

4. Elégtelen folyadékfogyasztás

A folyadékháztartás felborulásának egyik első tünete a szájszárazság és a bőr kiszáradása mellett a fáradékonyság. A szervezetünk normális működéséhez, ezáltal a jó közérzethet is elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel, amely felnőttek esetén 2-2,5 liter naponta, melyet az elfogyasztott ételekből és folyadékokból nyerünk ki. Nagyon fontos, hogy ne csak a hőséggel járó nyári időszakban, hanem a többi évszakban is fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra, és ne csak akkor igyunk, ha megszomjazunk.

5. Táplálkozási szokások

Nem véletlenül hallhatju, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Ennek ellenére sokan kihagyják a napindító étkezést, esetleg nem megfelelő élelmiszereket fogyasztanak reggelire. Pedig az egészséges reggeli beindítja az anyagcserét és energiával lát el, hiányában viszont könnyen fáradttá, lassúvá válhatunk. Jó választás reggelire a tojás, a sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű péksütemények vagy a zabpehely, amelyek lassan felszívódó szénhidráttal biztosítják a megfelelő energiát a napi tevékenységek ellátásához.

Részletesen Hat táplálkozási szokás, ami miatt állandóan fáradtak lehetünk

6. Pszichés terhek, stressz

Ha úgy gondoljuk, hogy olyan problémáink vannak, melyeket nem tudunk megoldani, szintén okozhat fáradékonyságot. A magunkkal szemben állított túl magas elvárások eleve magukban hordozzák a kudarcot, amely frusztrációhoz és kimerültséghez vezethet. Ha nem érezzük, hogy mi kontrolláljuk az életünket, gyakran érezzük magunkat frusztráltnak és fáradtnak.

7. Élénkítőszerek

Néhány csésze kávé vagy tea egy nap elegendő ahhoz, hogy egy egészséges ember alvását megzavarja. Az este során elfogyasztott alkoholtól rövid távon ugyan jellemzően könnyebb elaludni, ám okozhat hajnali felébredést, így összességében szintén kedvezőtlenül hat az alvás mennyiségére és minőségére.

8. Kismamák

Várandósság és szoptatás alatt is fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat. Különösen jellemző ez az első trimeszterben, sokszor a terhesség első tünetei között tapasztalja a kismama, hogy néha napközben is indokolatlan fáradtság tör rá.

Krónikus betegségek a fáradtság hátterében

Bármelyik komolyabb betegség képes fáradékonyságot okozni, különösen azok, amelyek fájdalommal járnak. A daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a vérszegénység, a nehezen diagnosztizálható pajzsmirigybetegségek gyakran járnak fáradékonysággal, és gyakori a fáradékonyság a COVID-19 megbetegedést követő időszakban is.

Különösen gyakori oka a kimerültségnek a vashiány. Elsősorban a nők hajlamosak a vashiányos vérszegénységre, főleg ha erős a menstruációs vérzésük. Fáradtságot okozhatnak azonban az egyoldalú táplálkozás okozta más hiánybetegségek, továbbá az ételintolerancia, ételallergia is.

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemző tünete a súlyos kimerültség, a 2-es típusú diabétesznek viszont sokaknál nincsenek ilyen tünetei. Az étkezés után jelentkező nagyfokú fáradtság az inzulinrezisztencia tünete lehet.

Depresszióban a kimerültség ugyanolyan jellemző tünet, mint az étvágytalanság, testsúlygyarapodás vagy fogyás, a szorongás és a libidó elvesztése. A depressziós emberek gyakran a korai órákban felébrednek, amely tovább fokozza fáradtságukat

Sok esetben nem maga a betegség, hanem az arra szedett gyógyszer mellékhatása lehet a fáradtság. Bizonyos gyógyszerek - mint például a béta-blokkoló típusú vérnyomáscsökkentők, az erős fájdalomcsillapítók, vízhajtók - szedése, daganatos betegségek terápiája során alkalmazott sugár- vagy kemoterápia ugyancsak fáradékonysággal jár.

Részletesen A leggyakoribb betegségek a tartós fáradtság hátterében

Hogyan tudjuk csökkenteni a fáradékonyságunkat?

Mindannyian szeretnénk egy mágikus megoldást, hogy eltűnjön a fáradtságunk. A rossz hír, hogy nincs ilyen. Sok olyan termék kapható, ami ezt ígéri, de ne hagyjuk félrevezetni magunkat! Változtasson életmódján, ám ha betegségek tüneteit észleli, vagy az életmódváltás hatására sem javul fáradékonysága, forduljon orvoshoz! A betegségek által okozott fáradtság megállapításához elengedhetetlen az orvosi közreműködés.

1. Javítsunk az alvásunkon! Feküdjünk le aludni és keljünk reggel mindig azonos időpontokban, függetlenül attól, hogy eleinte hogyan érezzük magunkat! Legyen a hálószobánk komfortos: nem túl meleg, nem túl hideg és főleg nem túl zajos. Ne együnk vagy igyunk késő este! Próbáljuk meg csökkenteni a napközben szunyókálással töltött időt! Ha nem tudunk aludni, ne feküdjünk az ágyban ezen aggódva, hanem keljünk fel, csináljunk valamit, ami megnyugtat, elálmosít, és ha elég fáradtak vagyunk, akkor feküdjünk le újra! Válasszunk lefekvés előtt valamilyen relaxáló elfoglaltságot: olvassunk, halgassunk zenét vagy alkalmazzunk valamilyen relaxációs technikát.Vegyünk egy forró fürdőt elalvás előtt! Ha lehet, legalább 20 percig tartson.

2. Mozogjunk! Bár sok ember érzi úgy, képtelen mozgást iktatni életébe, hosszú távon sokat segíthet, hiszen energikusabbnak érezzük magunkat.

3. Csökkentsük a napi koffein mennyiséget! Próbáljuk meg csökkenteni a koffeintartalmú italok fogyasztását. Vigyázzunk, nemcsak a kávé és tea tartalmaz koffeint, de energiaitalok, kólák, egyes fájdalomcsillapítók is lehetnek koffeintartalmúak. Próbáljuk meg csökkenteni a naponta elfogyasztott csokoládé mennyiségét is, hiszen a csokoládé is tartalmaz különböző stimuláló hatású anyagokat.

4. Oldjuk meg súlyproblémánkat! A fogyással rendeződhetnek esetleges alvászavaraink is.

5. Tervezzük meg a napunkat, hetünket! Alakítsunk ki rendszert a mindennapjainkban! Támasszunk reális elvárásokat magunkkal szemben, ezáltal elkerülhetjük, hogy túlvállaljuk magunkat!

Dr. Antalffy Katalin AnitaForrás: WEBBeteg
Szerzők: Dr. Antalffy Katalin Anita; Nagy Attila fordító

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.