A magas koleszterinszint összefügg az időskori depresszióval is

Medipress
megjelent:

A férfiak és nők esetében egymástól eltérő - a koleszterinszintet megfelelően beállító - kezeléssel, megelőzhető a depressziós kialakulása az idősebb emberek esetében.

Francia kutatók 65 éven felüli férfiakból és nőkből álló nagy létszámú csoportot követtek nyomon hét évig. Vizsgálatukból kiderült, hogy a depresszió a nőkben a „jótékony”, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL-koleszterin) alacsony szintjével áll összefüggésben, ami esetükben megnöveli a szív-érrendszeri megbetegedések, köztük a stroke (szélütés) kockázatát.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a stroke bizonyos típusai megnövelik a depresszió kockázatát. A férfiakban viszont a „rossz”, alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) alacsony szintje áll kapcsolatban a depresszióval. Ez az összefüggés azokban a férfiakban a legerősebb, akik genetikai hajlammal rendelkeznek a szerotonin-szállító génnel kapcsolatos depresszióra.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a rendellenes lipidszint klinikai szabályozása visszaszoríthatja a depressziót az idős emberekben, de a két nem esetében eltérő kezelést kell alkalmazni” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dr. Marie-Laure Ancelin, az INSSERM kutatója.

„Az LDL-koleszterin szérumszintje fontos biológiai markernek számít a férfiakban, ahol a normális működés tartománya szűk. E tartomány felett a szív, illetve agyi érrendszeri kockázat megnő, a tartomány alatt pedig a depresszió kockázata nő.”

A Biological Psychiatry folyóirat július 15-i számában közzétett tanulmány szerzői összegzésükben azt írják, hogy a HDL- és az LDL-koleszterin szintjének szabályozásával, az idős emberekben megelőzhető a depresszió kialakulása.

(Medipress)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.