Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A kérdésben nem szerepel a daganatos betegség fajtája, de a kérdés megválaszolása így is egyszerű és vonatkozik mindenféle daganatos betegség miatt éppen kezelés alatt álló betegre.

A C-vitamin és sok-sok egyéb anyag (pl. beta-karotin) rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatok kialakulásának kockázata (tehát a megelőzés egyik tényezője lehet). Az egészségesen táplálkozó embereknél kevesebb a daganat - mint pl. a szegényeknél - akik nem tudják maguknak még a betevőt sem megvenni.

Kialakult, előrehaladott daganatos betegségben semmit sem ér a C-vitamin, még igen nagy dózisban (10.000 mg = 10 gramm naponta!) sem: a placébót kapók és a nagy dózisú C-vitamint kapók között ugyanazok az eredmények.

Daganatos betegség kemoterápiás kezelése alatt csak a normál vitamin-bevitel javasolt, nem kell túllőni a célon, mert az oxidációs-redukciós folyamatok során a gyógyszerek között kölcsönhatások léphetnek fel, egyesek hatása erősödik, másoké gyengül, vagy kiűrülése elhúzódik, ezért toxikussá válik, stb. Ezt nem kell kockáztatni.

Mivel a C-vitamin hatástalan a rákra, ezért nem vagyunk túlzottan kiváncsiak arra, hogy a szokásos rákgyógyszerekkel milyen kölcsönhatások léphetnek fel. Ha hatásos lenne a C-vitamin rákban, már régen kivzsgáltuk volna sokezer betegen, hogy mondjuk milyen a C-vitamin és a Taxol kölcsönhatása, vagy hogy pl. erősíti-e a doxorubicin cardiotoxikus hatását, stb.

Tehát a beteg táplálkozzon egészségesen, úgy, ahogy szeret. Nem kell agyontömni most vitaminokkal. Majd a gyógyulás után lehetne figyelni a diétára.

WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.