• Ótvar - A betegség és tünetei

    Az ótvar fertőző megbetegedés. A fertőzött személy nem mehet közösségbe, mivel a gennyes váladék továbbkenésével - saját felülfertőzésén túl - a beteg könnyen megfertőzi társait is.

    Az ótvar (impetigo) gennykeltő baktériumok okozta bőrfertőzés. A bőr legfelsőbb rétege, a körülbelül 0.3 mm-es szaruréteg. Ez alatt jön létre körülírtan egy-egy is gennygyülem.

    Leggyakrabban a staphylococcus aureus vagy streptococcus fajok okozzák. Főleg gyermekeken jellemző a fertőzés megjelenése. Általában az arcon, az orrnyílás, a száj környékén, a füleken és a kezeken alakulnak ki a tünetek. A beteg könnyen továbbfertőzi érintéssel társait és saját bőrét is a gennyes váladék továbbkenésével.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az ótvar leggyakoribb formájában mézsárga pörkkel fedett apró sebeket látunk, de létezik hólyagos formája is, melyben a víztiszta bennékű hólyagok lehetnek egészen apróak-de a mogyorónyi-diónyi méretet is elérhetik. Ebben az utóbbi formában a hólyagképződést a baktériumok által termelt toxinok váltják ki. Egyes esetekben pattanásszerű kiütések képét adja a betegség. Kezeletlen esetekben testszerte szóródnak a tünetek. A gyógyulást követően viszont nem hagynak heget maguk után.

    Az ótvar kialakulására több betegség illetve állapot is hajlamosít, így az atópiás ekcéma, a különböző herpesz fertőzések, de befertőződhetnek az övsömör kapcsán kialakuló hólyagok és hámhiányos, valamint a tetvesség vagy rühösség miatt kivakart területek is. Kialakulása nyáron gyakoribb, mivel a meleg kedvez a baktériumok megtapadásának.

    Hogyan kezelhető az ótvar?

    Miért kell kezelni?


    Az ótvar szövődményeként megjelenhet nyirokér-gyulladás, ami egy vörös csík képében mutatkozik a bőrön, a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása is jellemző, de kialakulhat néha orbánc is. A legsúlyosabb szövődmény vesegyulladás lehet, ezért a kiterjedt betegség alatt és lezajlását követő két hét múlva vizeletvizsgálatot érdemes végezni. A diagnózis a látott kép alapján többnyire egyértelmű. Kétes esetekben, illetve a kórokozó beazonosítására tenyésztés végezhető a sebek váladékából vagy a hólyagok bennékéből.

    A kezelés diszkrétebb tünetek esetén csak helyi kezelés. Az első lépés a pörkök leválasztása kell, hogy legyen. Semmiképpen nem szabad lekaparni őket! A pörkök alatt található a fertőző baktériumok tömege, így érthető, hogy a pörk tetejére kent kenőcsnek miért nincs hatása, illetve a lekaparásuk a betegség továbbkenését eredményezi.

    A pörkleválasztás kenőcsökkel, esetlegesen borogatással valósítható meg. Az így hozzáférhetővé váló hámhiányt azután fertőtlenítő ecsetelővel, gyulladáscsökkentő, hámosító kenőccsel kell bekenni, melyek többsége receptköteles. Ezen területeket - kivéve az arcot - bekötve kell tartani. Mindaddig folytatni kell a sebkezelést, amíg az utolsó pörk is le nem válik és a visszamaradó hámhiány begyógyul.

    Szövődményes vagy igen súlyos esetekben antibiotikumot kell szedni a betegnek. Az ótvar a teljes sebgyógyulás után már nem fertőz, de amíg ez be nem következik, a fertőzött személy nem mehet közösségbe.

    (WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász, DRportal szakértő)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Teljes élet IBS-sel? Igen!

    Jellemző Önre a hasi diszkomfort-érzés? Gyakran görcsöl, puffad és fáj a hasa? Hogyan kezelhető az IBS? (x)

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségektől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és környezetünket.

    A barátok egészségvédő szerepéről

    Számos kutatás bizonyítja, hogy az elszigeteltség és a szoros érzelmi kapcsolatok hiánya fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (8)
    Írta: cinthia
    2014-10-10 13:25
    bocsánat rosszul irtam nem kézel-hanem gézzel

    Írta: cinthia
    2014-10-10 13:23
    nekem is ez van épp és nagyon szépen gyogyul..magán rendelésen voltam börgyogyásznál..kedves zsanett ha követed amit én csináltam neked is meg gyogyul..1 be kenyed kézel hydrog perox del-el..ez egy ilyen savas folyadék..kézre ráfolyatod és ugy a beteg felületre..majd tiszta kézel eltávolitott a pörkös területe(ami genyes seb..feláló börfelület elkezded ovatosan mint ha törölnéd és lefogjönni..picit csip de nem vészes)aztán fülpiszkáloval bekenyed Sol.merbomini Fono-val ez egy rózsaszin fertötlenitö..aztán egy krémmel:Bactroban ez is egyfertötlenitő..zsirosabb krém aztán bekötözöd..!fontos h belegyen kötve mert igy nem terjed tovább..!!mindenap minimum2x kell és akkor 5-6 nap alatt elmulik akármilyen csunya is!a 2 kezeléstöl fogva ugy kell kezdeni h langyos vizzel letisztitod rola a krémet amit bekenytél előzoleg és ugyan ugy előröl minden!!ezekért a gyogyszerekért 3500 ft fizetem antibiotikumal együtt..!!remélem segítetem kérlek irj h javult.e:)

    Írta: Elric Freeman
    2013-07-05 16:22
    Kaliumpermanganattal (azt hiszem ezen a neven lehet kapni a magyar gyogyszertarakban) kell kenegetni naponta sokszor. Orankent, ketorankent es igy kb 1 honap alatt teljesen elmulik. Erdekes, hogy ahol a bacik vannak ott pezseg a szer...

    Írta: rekus
    2012-11-30 17:57
    A kislányom a kiskutyától kapta el...borzasztóan nézett ki! Ami segít kamillával mosni naponta 3x ha megszáradt van egy piros ecsetelő ezzel lekezelni a felületet majd van egy fertőtlenítő antibakteriális krém azzal kenni!Mellé kanalas antibiotikumot kap! Remélem tudtam segíteni!!!!!!

    Írta: Yoriko
    2011-04-10 10:04
    Érdekes, hogy a cikk úgy kezdődik, hogy a fertőzött nem mehet közösségbe... Akkor valaki megmondaná nekem, hogyan lehet az, hogy a szomszéd gyerekek LÁTVÁNYOSAN ótvarosak, az egész arcuk jóformán, és mégis mehetnek óvodába? Azt mondták az óvónők, hogy nem tehetnek semmit, letörlik a tárgyakat utána, ha féltem a gyerekem, ne vigyem oviba... Számomra ez felháborító, miért az én egészséges gyerekem ne járjon oviba, én vegyek ki szabadságot az ilyenek miatt? Körbejártunk minden - szerintünk - illetékes szervet, védőnő, orvos, önkormányzat, gyerekvédelem, még az ANTSZ-t is felhívtuk, mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nem ők az illetékesek, nem az ő hatáskörük, nem tehetnek semmit. Az orvos felírta nekik a kenőcsöket, de nem váltják ki... Mit lehet tenni???? Kihez forduljunk?

    Lapozzon a hozzászólások között!