• Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a varicella zoster vírus (más néven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    Ön tudta?

    A bárányhimlő gyógyulásakor a vírus nyugvó, inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői érző idegdúcokban.

    Amikor a szervezetet valamilyen  nagyobb megterhelés éri (legyen az baleset, nagyobb fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedés, kemo- vagy sugárterápiával kezelt daganatos állapot) vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer (például időskor, HIV-fertőzöttség, szervtranszplantáció, stb.), a varicella vírus aktiválódik.

    A bárányhimlő fertőzést követően, a gyógyulás után a vírus lappangva marad a szervezetben, majd az immunrendszer legyengülésével járó esetekben aktiválódik, és kialakulnak a jellegzetesen erősen fájdalmas bőrtünetek.

    A betegség legnagyobb arányban a 60 év felettieket érinti, ám a fenti esetekben nem ritka az sem, hogy fiataloknál alakul ki valamilyen alapbetegség talaján. Fiatal, látszólag egészséges övsömörben szenvedő betegeknél nem ritka ezek miatt az esetlegesen a háttérben meghúzódó tumor kutatása. Kutatások szerint a bárányhimlő elleni védőoltásban részesülteknél később ritkább az övsömör előfordulása is.

    Hirdetések

    Az övsömör tünetei

    Terhesség és övsömör

    Gyakori kérdések Elkaphatom-e az övsömört, ha voltam már bárányhimlős, illetve ha igen, akkor veszélyes-e ez a magzatra nézve? Dr. Rákóczi Éva, infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

    A hólyagos bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal fájdalom jelentkezik a bőrfelület valamely körülírt területén. Ez az úgynevezett prodromális fájdalom olyan erős lehet, hogy például mellkasi elhelyezkedés esetén szívinfarktust utánozhat, hasi jelentkezés esetén pedig heveny vakbélgyulladás, epegyulladás vagy gyomorperforáció gyanúját is keltheti.

    Két vagy három nappal a fájdalom kezdete után megjelennek a tipikus övsömör kiütések, vagyis apró hólyagocskák a duzzadt, vörös bőrfelületen. A panaszok gyakran valóban az öv vonalában, azaz az alhas egy sávjában jelennek meg, azonban a test más részein is gyakoriak (arcon, mellkason, stb.). A bőrterület nem más, mint annak az érzőidegnek a beidegzési területe, melyet az aktiválódó vírus megbetegít.

    Nagyon jellegzetes, hogy a kialakuló tünetek a test egyik oldalán, a középvonal átlépése nélkül fejlődnek ki. A kiütés mellett magas láz tapasztalható és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

    A hólyagok hasonlóan néznek ki, mint a bárányhimlős hólyagok, azaz vörös alapon csoportosan helyezkednek el, majd bepörkösödnek. Körülbelül 2 hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet.

    Ez is érdekelheti Önt A zsibbadás is az övsömör jellemző tünete - mi okozhat még zsibbadást?

      

    Az övsömör szövődményei

    Miként fertőz az övsömör?

    Gyakori kérdések Dolgozhatok-e mint szakács a szakmámban, amíg meg nem gyógyulok? Mikor mehetek vízbe? Dr. Csuth Ágnes, háziorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Amennyiben a beteg nem fordul időben orvoshoz, az övsömör szövődményes esetei alakulhatnak ki. Ez lehet a hólyagok bakteriális felülfertőződése, vagy bevérzéses jellegűvé válása, továbbá a bőr körülírt elhalása, apró fekélyek kialakulása. Utóbbi esetben heg visszamaradására kell számítani.

    Előfordul, hogy a sebek eltűnése után is erős fájdalom tapasztalható a területen. Ez 1-2 héttől akár több hónapon át is tarthat. Ezt a posztherpetikus neuralgiának nevezett tünetet tíz övsömörös betegből csupán egy tapasztalja, és leginkább 80 év fölöttieknél jellemző.

    Az arcon, a szemkörnyéken létrejövő zoster a szaruhártya kilyukadását (cornea perforatio) okozhatja, amely az adott szem vakságához vezet.

    Erősen legyengült immunrendszerű szervezet esetében a bőrtünetek kiterjedten az egész testfelületen megjelenhetnek (herpes zoster generalisata). Késői szövődmény a fájdalom tartós - több hónapon keresztüli - fennmaradása a bőrtünetek gyógyulása után is az adott bőrterületen (postherpeses neuralgia).

    Bővebben A neuralgia, neuralgiás fájdalom és formái

    Ez is érdekelheti Önt A herpesz-vírusok által okozott neurológiai tünetek

    Az övsömör kezelése, kilátásai

    Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer (pl. acyclovir) adása, amit arci elhelyezkedés esetén infúzióban szoktak alkalmazni. Ennek azonban igazán csak akkor van értelme, ha a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül van mód elkezdeni.

    Fontos!

    Az övsömör ugyanúgy fertőző azokra nézve, akik még nem estek át varicella-fertőzésen, mint maga a bárányhimlő. Különösen gyermekek és a terhesek védelme fontos! A hólyagok gyógyulása után a betegség már nem fertőz, addig azonban tanácsos kerülni az közösségeket.

    Emellett helyi szárító kezelést, ecsetelőt, kenőcsöt vagy pasztát kap a beteg a hólyagokra, majd hámosító hatású szereket a visszamaradó apró hámfosztott területekre. A hólyagok megnyitása a kezelés során nem javasolt, mivel telve vannak vírusokkal és ezzel a terjedésüknek kedvezhetünk.

    A fájdalom mértékétől függően kap a beteg fájdalomcsillapítókat, ezenkívül B-vitaminokat, hogy az érintett idegek hamarabb regenerálódjanak. A herpes zoster utáni fájdalom kivédhető az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel, valamint alacsony dózisú hozzáadott szteroiddal. Utóbbi szemkörnyéki tünetek esetén tilos, mert a szaruhártya átlyukadásának esélyét növeli.

    Az övsömör kiújulása extrém ritka, erősen legyengült immunrendszerű szervezetben fordulhat elő.

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász    Ez is érdekelheti Önt Kiütéses fertőző betegségek

    Szóljon hozzá! Önnek is van tapasztalata a betegségről? Írja le betegtársainak!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Rosszindulatú melanoma

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat a malignus melanoma.

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    A depresszió kezelése

    A gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A kezelés részét képezheti a pszichoterápia is.

   •  

    Hozzászólások (28)
    Írta: B.NÉ.
    Én 3 hónappal ezelött kaptam övsömört.elötte míg nem jöttek ki a kiütések,EKG,vizsgálat,ultrahang vizsgálat volt.infarktus gyanu,epekő fájdalom gyanu tüneteim voltak.Mikor a háziorvos meglátta a kiütéseket akkor lett konkrét a diagnózis,hogy övsömöröm van.Hát tényleg mint a szülési fájdalom,olyan fájdalmaim voltak eleinte.kb.2 hétig.Utána valamennyire enyhült a fájdalom.Herpesin gyógyszert kaptam,B komplex vitamint ajánlottak,azt szedem./Milgammát/ is ajánlottak Contramal cseppeket szedek Enyhébb fájdalomcsillapitók nem használtak.Most jelenleg csak estére szedem be a cseppeket,mivel éjjel jön leginkább a fájdalom.Még mindíg.3 hónap után.AZ Onkológiai Int.ben is voltam a fájdalmak miatt.Ott azt is mondta a doktornő,hogy életem végéig is eltarthat a fájdalom.Remélem nem így lesz.!A gyógyszer miatt székrekedésem lett.Sárgabarack ivólevet iszogatok.1 litert legalább naponta.Szóval 3 hónap után is még fájdogál.Nekem a jobb oldalamon jöttek egész kicsi sömör szerű hólyagok.Zsibbadás azon a helyen és fájdalom.Körömvirág krémmel kenegettem.Betadint ajánlott a börgyógyász.

    Írta: Module
    ...az előzőhöz még annyit,hogy fertőzés idején csak zuhanyozzunk,hogy az esetleges kifolyó genny miatt ne terjedjen tovább a betegség.Én egyébként voltam gyerekkori bárányhimlős,tehát nem fertőzéssel kaptam el,hanem kiújult,nemrég vesztettem el a munkahelyem,úgyhogy elég nagy stressz ért.A stressz egy agressziv immunölő/rák okozó behatás,tehát óvakodni kellene tőle,ami viszont sajnos abszolút nem életszerű. :( A stressz behatást imádja a herpesz,sokan panaszkodnak hogy ilyenkor jelenik meg pl. az ajakherpesz. Ne feledjük hogy kellő cink,fém bevitellel,vitaminfogyasztással,egészséges életmóddal,táplálkozással(pl.teljes kiőrlésű kenyér),rendes alvással,egyszóval egészséges életmóddal azonban nem lesz esélye újra kitörni.Mindenki gondolja át az életét.

    Írta: Module
    Sziasztok! Nekem úgy kb. 3 hete a bal combomat támadta meg,nyolc(!)helyen,és a bal oldalamról indult fenékmagasságban.Keresztülfúrta magát a lábamon,a túloldalon már 8 helyen jött ki.A legfelső kb.2 centivel kerülte el a nemi szervem.Én még azt is éreztem,mikor megtámadott,mintha jókora kötőtűket szúrtak volna belém. Az orvos antibiotikumot írt fel,meg vmi kenőcsöt.Amikor már totál felhólyagosodott,zuhanyzás közben egy frissen kibontott mosogatószivacs dörzsis felével körkörösen simogattam,akkor fakadtak ki.Utána sebes lett,ami azóta lassan de biztosan gyógyulgat.Amit én tudok:csak az kapja el,aki volt bárányhimlős.Aki nem volt,az herpeszestől nem herpeszt,hanem bárányhimlőt kap,nagyon fontos.A gennyedzés szakaszában fertőz,a hólyagokban lévő folyadék herpesz/bárányhimlő vírust tartalmaznak.A fertőzés/gyógyulás időszakában együnk sok tejfélét(túró!kefir!tej!főleg tojás!)mert ezekben ellenanyag található az övsömör/herpesz ellen.Az aciklovir csak időben észlelt övsömör/herpesz kezelésére alkalmas,ha már hólyagos,fújhatod.Mint minden vírus,úgy ez is gyűlöli:a cinket!Nem lesz esélye,sem kedve előjönni,ha a szervezet megfelelő cinket tartalmaz.A cink ugyanis fertőtlenít,de ami a legfontosabb hogy agressziv falósejteket hoz létre,amik falánk lévén kifejezetten vírusokra,legfőképpen bőrön próbálkozó vírusokra vadásznak,s ha találnak,azt jóízűen elfogyasszák.A cink más vírusokra is nagyon jó megoldás.A cink immunerősítő.35-milligrammos BioCink 30db-os kiszerelés mindössze 1500 Ft,nem drága.Mindennap lehet szedni,mint táplálékkiegészítő.Nem kell kenőcs,mert a cink fel fogja emészteni. Amit még gyűlölnek a vírusok,így aherpesz is:a fémeket:réz,magnézium,cink,vas,szulfidok.Ezeket tartalmazza ugyan a szervezet,de nevetséges mennyiségben,úgyhogy pl.Béres csepp formájában egész nyugodtan be lehet vinni.A Béres csepp is immunerősítő.Az övsömör/herpesz utáni izomfájdalomra mindenhol a B vitamin szedését írják. Azonkívül ha tehetjük,mozogjunk,cserélődjön a vér,erősödjön az immunrendszer,hogy soha több ne jöhessen elő ez az undorító gusztustalan förmedvény.

    Lapozzon a hozzászólások között!