• Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a varicella zoster vírus (más néven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    Ön tudta?


    A bárányhimlő gyógyulásakor a vírus nyugvó, inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői érző idegdúcokban.

    Amikor a szervezetet valamilyen  nagyobb megterhelés éri (legyen az baleset, nagyobb fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedés, kemo- vagy sugárterápiával kezelt daganatos állapot) vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer (például időskor, HIV-fertőzöttség, szervtranszplantáció, stb.), a varicella vírus aktiválódik.

    A bárányhimlő fertőzést követően, a gyógyulás után a vírus lappangva marad a szervezetben, majd az immunrendszer legyengülésével járó esetekben aktiválódik, és kialakulnak a jellegzetesen erősen fájdalmas bőrtünetek.

    A betegség legnagyobb arányban a 60 év felettieket érinti, ám a fenti esetekben nem ritka az sem, hogy fiataloknál alakul ki valamilyen alapbetegség talaján. Fiatal, látszólag egészséges övsömörben szenvedő betegeknél nem ritka ezek miatt az esetlegesen a háttérben meghúzódó tumor kutatása. Kutatások szerint a bárányhimlő elleni védőoltásban részesülteknél később ritkább az övsömör előfordulása is.

    Hirdetések

    Az övsömör tünetei

    Terhesség és övsömör


    Gyakori kérdések Elkaphatom-e az övsömört, ha voltam már bárányhimlős, illetve ha igen, akkor veszélyes-e ez a magzatra nézve? Dr. Rákóczi Éva, infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

    A hólyagos bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal fájdalom jelentkezik a bőrfelület valamely körülírt területén. Ez az úgynevezett prodromális fájdalom olyan erős lehet, hogy például mellkasi elhelyezkedés esetén szívinfarktust utánozhat, hasi jelentkezés esetén pedig heveny vakbélgyulladás, epegyulladás vagy gyomorperforáció gyanúját is keltheti.

    Két vagy három nappal a fájdalom kezdete után megjelennek a tipikus övsömör kiütések, vagyis apró hólyagocskák a duzzadt, vörös bőrfelületen. A panaszok gyakran valóban az öv vonalában, azaz az alhas egy sávjában jelennek meg, azonban a test más részein is gyakoriak (arcon, mellkason, stb.). A bőrterület nem más, mint annak az érzőidegnek a beidegzési területe, melyet az aktiválódó vírus megbetegít.

    Nagyon jellegzetes, hogy a kialakuló tünetek a test egyik oldalán, a középvonal átlépése nélkül fejlődnek ki. A kiütés mellett magas láz tapasztalható és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

    A hólyagok hasonlóan néznek ki, mint a bárányhimlős hólyagok, azaz vörös alapon csoportosan helyezkednek el, majd bepörkösödnek. Körülbelül 2 hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet.

    Ez is érdekelheti Önt A zsibbadás is az övsömör jellemző tünete - mi okozhat még zsibbadást?

      

    Az övsömör szövődményei

    Miként fertőz az övsömör?


    Gyakori kérdések Dolgozhatok-e mint szakács a szakmámban, amíg meg nem gyógyulok? Mikor mehetek vízbe? Dr. Csuth Ágnes, háziorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Amennyiben a beteg nem fordul időben orvoshoz, az övsömör szövődményes esetei alakulhatnak ki. Ez lehet a hólyagok bakteriális felülfertőződése, vagy bevérzéses jellegűvé válása, továbbá a bőr körülírt elhalása, apró fekélyek kialakulása. Utóbbi esetben heg visszamaradására kell számítani.

    Előfordul, hogy a sebek eltűnése után is erős fájdalom tapasztalható a területen. Ez 1-2 héttől akár több hónapon át is tarthat. Ezt a posztherpetikus neuralgiának nevezett tünetet tíz övsömörös betegből csupán egy tapasztalja, és leginkább 80 év fölöttieknél jellemző.

    Az arcon, a szemkörnyéken létrejövő zoster a szaruhártya kilyukadását (cornea perforatio) okozhatja, amely az adott szem vakságához vezet.

    Erősen legyengült immunrendszerű szervezet esetében a bőrtünetek kiterjedten az egész testfelületen megjelenhetnek (herpes zoster generalisata). Késői szövődmény a fájdalom tartós - több hónapon keresztüli - fennmaradása a bőrtünetek gyógyulása után is az adott bőrterületen (postherpeses neuralgia).

    Bővebben A neuralgia, neuralgiás fájdalom és formái

    Ez is érdekelheti Önt A herpesz-vírusok által okozott neurológiai tünetek

    Az övsömör kezelése, kilátásai

    Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer (pl. acyclovir) adása, amit arci elhelyezkedés esetén infúzióban szoktak alkalmazni. Ennek azonban igazán csak akkor van értelme, ha a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül van mód elkezdeni.

    Fontos!


    Az övsömör ugyanúgy fertőző azokra nézve, akik még nem estek át varicella-fertőzésen, mint maga a bárányhimlő. Különösen gyermekek és a terhesek védelme fontos! A hólyagok gyógyulása után a betegség már nem fertőz, addig azonban tanácsos kerülni az közösségeket.

    Emellett helyi szárító kezelést, ecsetelőt, kenőcsöt vagy pasztát kap a beteg a hólyagokra, majd hámosító hatású szereket a visszamaradó apró hámfosztott területekre. A hólyagok megnyitása a kezelés során nem javasolt, mivel telve vannak vírusokkal és ezzel a terjedésüknek kedvezhetünk.

    A fájdalom mértékétől függően kap a beteg fájdalomcsillapítókat, ezenkívül B-vitaminokat, hogy az érintett idegek hamarabb regenerálódjanak. A herpes zoster utáni fájdalom kivédhető az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel, valamint alacsony dózisú hozzáadott szteroiddal. Utóbbi szemkörnyéki tünetek esetén tilos, mert a szaruhártya átlyukadásának esélyét növeli.

    Az övsömör kiújulása extrém ritka, erősen legyengült immunrendszerű szervezetben fordulhat elő.

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász    Ez is érdekelheti Önt Kiütéses fertőző betegségek

    Szóljon hozzá! Önnek is van tapasztalata a betegségről? Írja le betegtársainak!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    A vadon termő gombák veszélyei

    Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt kiemelten fontos, hogy szakellenőr vizsgálatát kérjék.

    A gyógyulás is lehet élmény!

    Egészségügyi beavatkozás, betegség vagy baleset után otthonos környezetben szeretne lábadozni? (x)

    A hízás meglepő okai

    Ha több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel.

    10 őszi sporttipp

    Ha rendszeresen sportolunk, könnyebben legyőzhetjük a rosszkedvet. Adunk 10 tippet, hogy ősszel is fitt maradjon.

   •  

    Hozzászólások (21)
    Írta: TBabszy
    2015-10-07 02:00
    Három éve estem túl az övsömör tortúrán. Az idő tompítja a fájdalom fokát, de az emlékezet megőrzi. Akkor csak úgy tudtam beszélni róla, a szülés (az első gyermekemet gyógyszeres beavatkozást követően erős fájdalom közepette hoztam világra.)semmi nem volt ahhoz képest, amit átéltem jó ideig.Kezelni is nagyon nehezen tudtam, mert hátul volt. Ráadásul összeszakadtak a hólyagok és kb 5x6 cm-es hámfosztott seb keletkezett.(Először és utoljára, megkértem a férjemet, hogy próbáljon segíteni. Szegény majdnem rosszul lett. Nem akartam kitenni mégegyszer ilyen sokknak. Több hétig kezeltem a doktornő által felírt gyógyszerrel cinkes fertőtlenítős, később zsírozó kenőccsel. A fájdalom, a zsibbadás hónapokig tartott, azután sokáig érzéketlen lett a terület. Egyébként éppen egy gerinctorna gyakorlatot végeztem aznap, és azt hittem meghúztam a combomat, mert ott kezdett fájni először. Legyengült immunrendszerem lehetett az oka, hogy megkaptam az övsömört. Pajzsmirigy beteg vagyok, annak szinte minden tünetével. Három éve Echinacea cseppeket szedek és igyekszem még egészségesebben étkezni. Sokféle zöldség, hal, kevesebb gyümölcs, teljes kiőrlésű kenyérfélék. Őszi téli időben jó szolgálatot tesz a kalcium, magnézium, cink tabletta. Azóta nem volt komoly megfázásom. Mindenkinek teljes gyógyulást kívánok.

    Írta: Margó
    2015-09-04 07:20
    Hasznos a CapsiPlast Paprika hőtapasz, enyhíti a fájdalmat. Gyógynövény boltban kapható.

    Írta: ROZSIKA.63 EVES
    2015-08-16 14:53
    ENEKEM IS KI JOT ES NAGYON VISZKEDETT.A HASAM ALAT.ELOBB ASZT HITEM HOGY KI KAPARTAM MOSAKODAS KOZBE.MAR NAGYON FAJT MIKOR ELL MENTEM AZ ORVOSHOZ.KIS HOJAGOK VOLTAK MAR.SOHA NEM VOLT IJEN NEKEM.AZ ORVOS ADOT BACTROBAN CREMET HOGY TEGYEK A SEBRE . KET NAP MULVA ROSZABB LET ELEVEN SEBB KELETKEZET.VISZA MENTEM AZ ORVOSHOZ ES VET ROLA KAPAREKOT ES ELL KULDTE A LABORATORIUMBA .KI DERULT HOGY ROSZ CREMET ADOT.ES HOGY EZ HERPEZ - OVSOMOR. TETEM A SEBRE VASELIN CREMET ES ETOL JOBB LETT.ES AZ ORVOS KI IRT ANTIBIOTICUMOT .HAROM HETIG TARTOTT A BETEGSEGEM.

    Lapozzon a hozzászólások között!