• Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a varicella zoster vírus (más néven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    Ön tudta?


    A bárányhimlő gyógyulásakor a vírus nyugvó, inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői érző idegdúcokban.

    Amikor a szervezetet valamilyen  nagyobb megterhelés éri (legyen az baleset, nagyobb fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedés, kemo- vagy sugárterápiával kezelt daganatos állapot) vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer (például időskor, HIV-fertőzöttség, szervtranszplantáció, stb.), a varicella vírus aktiválódik.

    A bárányhimlő fertőzést követően, a gyógyulás után a vírus lappangva marad a szervezetben, majd az immunrendszer legyengülésével járó esetekben aktiválódik, és kialakulnak a jellegzetesen erősen fájdalmas bőrtünetek.

    A betegség legnagyobb arányban a 60 év felettieket érinti, ám a fenti esetekben nem ritka az sem, hogy fiataloknál alakul ki valamilyen alapbetegség talaján. Fiatal, látszólag egészséges övsömörben szenvedő betegeknél nem ritka ezek miatt az esetlegesen a háttérben meghúzódó tumor kutatása. Kutatások szerint a bárányhimlő elleni védőoltásban részesülteknél később ritkább az övsömör előfordulása is.

    Hirdetések

    Az övsömör tünetei

    Terhesség és övsömör


    Gyakori kérdések Elkaphatom-e az övsömört, ha voltam már bárányhimlős, illetve ha igen, akkor veszélyes-e ez a magzatra nézve? Dr. Rákóczi Éva, infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

    A hólyagos bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal fájdalom jelentkezik a bőrfelület valamely körülírt területén. Ez az úgynevezett prodromális fájdalom olyan erős lehet, hogy például mellkasi elhelyezkedés esetén szívinfarktust utánozhat, hasi jelentkezés esetén pedig heveny vakbélgyulladás, epegyulladás vagy gyomorperforáció gyanúját is keltheti.

    Két vagy három nappal a fájdalom kezdete után megjelennek a tipikus övsömör kiütések, vagyis apró hólyagocskák a duzzadt, vörös bőrfelületen. A panaszok gyakran valóban az öv vonalában, azaz az alhas egy sávjában jelennek meg, azonban a test más részein is gyakoriak (arcon, mellkason, stb.). A bőrterület nem más, mint annak az érzőidegnek a beidegzési területe, melyet az aktiválódó vírus megbetegít.

    Nagyon jellegzetes, hogy a kialakuló tünetek a test egyik oldalán, a középvonal átlépése nélkül fejlődnek ki. A kiütés mellett magas láz tapasztalható és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

    A hólyagok hasonlóan néznek ki, mint a bárányhimlős hólyagok, azaz vörös alapon csoportosan helyezkednek el, majd bepörkösödnek. Körülbelül 2 hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet.

    Ez is érdekelheti Önt A zsibbadás is az övsömör jellemző tünete - mi okozhat még zsibbadást?

      

    Az övsömör szövődményei

    Miként fertőz az övsömör?


    Gyakori kérdések Dolgozhatok-e mint szakács a szakmámban, amíg meg nem gyógyulok? Mikor mehetek vízbe? Dr. Csuth Ágnes, háziorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Amennyiben a beteg nem fordul időben orvoshoz, az övsömör szövődményes esetei alakulhatnak ki. Ez lehet a hólyagok bakteriális felülfertőződése, vagy bevérzéses jellegűvé válása, továbbá a bőr körülírt elhalása, apró fekélyek kialakulása. Utóbbi esetben heg visszamaradására kell számítani.

    Előfordul, hogy a sebek eltűnése után is erős fájdalom tapasztalható a területen. Ez 1-2 héttől akár több hónapon át is tarthat. Ezt a posztherpetikus neuralgiának nevezett tünetet tíz övsömörös betegből csupán egy tapasztalja, és leginkább 80 év fölöttieknél jellemző.

    Az arcon, a szemkörnyéken létrejövő zoster a szaruhártya kilyukadását (cornea perforatio) okozhatja, amely az adott szem vakságához vezet.

    Erősen legyengült immunrendszerű szervezet esetében a bőrtünetek kiterjedten az egész testfelületen megjelenhetnek (herpes zoster generalisata). Késői szövődmény a fájdalom tartós - több hónapon keresztüli - fennmaradása a bőrtünetek gyógyulása után is az adott bőrterületen (postherpeses neuralgia).

    Bővebben A neuralgia, neuralgiás fájdalom és formái

    Ez is érdekelheti Önt A herpesz-vírusok által okozott neurológiai tünetek

    Az övsömör kezelése, kilátásai

    Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer (pl. acyclovir) adása, amit arci elhelyezkedés esetén infúzióban szoktak alkalmazni. Ennek azonban igazán csak akkor van értelme, ha a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül van mód elkezdeni.

    Fontos!


    Az övsömör ugyanúgy fertőző azokra nézve, akik még nem estek át varicella-fertőzésen, mint maga a bárányhimlő. Különösen gyermekek és a terhesek védelme fontos! A hólyagok gyógyulása után a betegség már nem fertőz, addig azonban tanácsos kerülni az közösségeket.

    Emellett helyi szárító kezelést, ecsetelőt, kenőcsöt vagy pasztát kap a beteg a hólyagokra, majd hámosító hatású szereket a visszamaradó apró hámfosztott területekre. A hólyagok megnyitása a kezelés során nem javasolt, mivel telve vannak vírusokkal és ezzel a terjedésüknek kedvezhetünk.

    A fájdalom mértékétől függően kap a beteg fájdalomcsillapítókat, ezenkívül B-vitaminokat, hogy az érintett idegek hamarabb regenerálódjanak. A herpes zoster utáni fájdalom kivédhető az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel, valamint alacsony dózisú hozzáadott szteroiddal. Utóbbi szemkörnyéki tünetek esetén tilos, mert a szaruhártya átlyukadásának esélyét növeli.

    Az övsömör kiújulása extrém ritka, erősen legyengült immunrendszerű szervezetben fordulhat elő.

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász    Ez is érdekelheti Önt Kiütéses fertőző betegségek

    Szóljon hozzá! Önnek is van tapasztalata a betegségről? Írja le betegtársainak!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    A jó hallás öröme az egész családnak ajándék

    Hallássérültként is élvezheti az ünnep meghitt hangjait! (x)

    Dietetikusok itthon és a nagyvilágban

    Ki a dietetikus és milyen területeken dolgozik Európában?

    Folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program

    A program folytatódik, beépül a védőnők mindennapi tevékenységébe.

    Több trombózis is volt a családban?

    Melyek a leggyakoribb genetikai eltérések, melyek trombózishoz vezethetnek? Hogyan szűrhetőek?

   •  

    Hozzászólások (24)
    Írta: Mária
    2015-11-17 16:18
    Sajnos én is most élem át ezeket a szörnyű napokat,61 évesen.A fájdalom leírhatatlan.Azt sem tudja az ember,hogy mije fáj valójában.Nekem a jobb oldali hasi részen és a jobb oldali hát részen jöttek ki a hólyagok,a fájdalom után egy héttel.Először hólyag,vagy vese gyulladásra gondoltam.Labor vizsga,urológia,onnan küldtek a bőrgyógyászatra ahol diagnosztizálták az övsömört.A kezelésre kaptam:Telviran,Donalgin,Indometacinum gyógyszereket,B1 vitamint és kenőcsöt.Mindez 9.600 Ft.Nagyon drága a kezelése az övsömörnek.Ma kezdtem el szedni a gyógyszereket,remélem tudok éjszaka aludni,ami eddig nem ment.Szörnyű egy betegség!

    Írta: hearthstone
    2015-10-29 21:45
    Kedves Társaim!Valóban viszket és fájdalmat érzek a sömör helyén (nekem a nyakszirtemen helyezkedik el).A Telviran 800mg-ot írta fel a kedves bőrgyógyász napi 5!!!!x szedésre + B vitamin komplexet napi 2 + valamilyen patikában kikevert krémet.Pár napja használom őket, de máris kisebb és "szebb" maga a sömör.Egyetlen hátránya az ÁRA! 13500ft-omba került ez a betegség... Hát igen! ELSZOMORÍTÓ, de valóban ilyen drága a kezelése...Hamari gyógyulást mindenkinek!20/f

    Írta: Lizin
    2015-10-16 21:04
    Furcsa, hogy a Webbetegnek az övsömörről szóló oldala nem említi az övsömör egyetlen hatásos ellenszerét, a LIZINt. Ezt a webbeteg egy másik oldalán találja meg, aki véletlen odatéved. Lizinnel a herpesz ellen. Szerző: WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docensÉn is csak azután találtam meg ezt a cikket, éppen ma, amikor már rég túl vagyok a herpes zosteren. Azért írok, mert itt is olvasom a szegény betegek néha irtózatos szenvedését, és segíteni szeretnék nekik. (Nekem csak közepesen fájt, még nem üvöltöttem, csak nyögtem, és csakis éjjel, de fájdalomcsillapítót csak 1-2-t voltam hajlandó magamnak engedélyezni, de az nem segített semmit.)Sok mindent kipróbáltam, több napot töltve az Interneten, s pár hét után, úgy a tízedik tippként, amiket olvastam, s nem használtak, vetettem be a TEJSAVÓ FEHÉRJEPORT. (Ha valaki nem ismerné: a bodybuilderek szedik, de sokféle betegségben is orvosilag ajánlott.) Már aznap éjjel aludtam egy keveset! Pedig előtte két hétig fájt, s alig aludtam. Napi 3 deka elég volt, kettőbe osztva, és a második nap már egyáltalán nem volt idegfájás, ami miatt nem aludtam, és a sebeim, hólyagjaim is szinte azonnal begyógyultak. Szóval, a furcsaság az, hogy ezt sem a házi orvos nem mondta nekem, sem más magyar orvosi oldalak… A háziorvos milgammát írt fel – az semmire sem jó, annál sokkal több hatóanyag van egy jó B-komplexben (pl. Vitaking), de segíteni ez sem fog. Meg felírt cinkes kenegető izét. Ez utóbbi jó valamire: de csak arra, hogy beleragadjon a sebekbe, és még jobban viszkessen. Eszébe ne jusson senkinek ezt használni, se pedig bármilyen nedves borogatást feltenni. Szárítani kell, nem nedvesíteni a hólyagokat. Énnekem otthon volt égésre Irix…mivel a sebem is „égett”, kipróbáltam: csodaszer, azonnal enyhít, és fertőtlenít a tiszta alkohollal, ami benne van. De időnként, min. naponta le kell mosni a sebről, és újra fújni, hogy ne egymásra ragadjanak a rétegek, hanem a sebre közvetlenül.A harmadik szer, amit használtam: a B12, mégpedig először inj. formában, napi egyszer 500 mcg-ot adtam be néhány napig, és azonnal megszűnik a sebek égése, viszketése, és minden idegfájdalom. Két baj van vele: 1. utána úgy fel vagyok dobva, hogy nem tudok aludni tőle 24 órán át, és 2.: 1500 ft / 1000 mcg ampulla, orvos írja fel. Ekkor vettem 1000 mcg-os B12 tablettát (a szokásos minimális hatóanyagúak nem jók), ennek u.az a hatása mint az injekciónak. Szóval: a B12 nem gyógyít, de azonnal csillapítja a bőr égését, és az idegfájdalmat (nálam megszüntette 24 órára), de a gyulladás nemsokára megint beindult az aljas vírusok hatásaként. Ekkor találtam rá a lizinre. Figyelem: nem biztos jó ötlet a lizin kapszula, azt részemről nem javasolom. Visszatérek Dr. Prokisch József cikkére: őnála persze nincs szó a fehérjeporról, ő a lizinben gazdag étrendet javasolja. – Nos, erről már én is olvastam korábban a Neten, és az étrendemet már a herpes kitörés másnapján igyekeztem lizin-túlsúlyosra alakítani (tejtermék stb.), de ez semmit sem használt nálam. Megjegyzés: a többi szokásos herpesz is közeli rokona a h. zosternek, ezért ők is szívesen reagálnak az általam fent említett szerekre. Jobbulást a szerencsétlen betegtársaknak! Együttérzek, mondanom sem kell, a baj csak az, hogy a gyógymód nincs benne a „protokollban”, ezért orvos nem ismeri, nem alkalmazza.

    Lapozzon a hozzászólások között!