• Terhesség, bárányhimlő és övsömör

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 14 hetes kismama vagyok. Az iskolában ahol tanítok, bárányhimlő járvány van. Én gyermekkoromban átestem bárányhimlő fertőzésen, viszont úgy hallottam, hogy a bárányhimlő vírusa övsömört is okozhat. Övsömöröm még nem volt. Szeretném kérdezni, hogy elkaphatom e az övsömört, ha voltam már bárányhimlős, ill. ha igen, akkor veszélyes e ez a magzatra nézve. Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a bárányhimlő témában

        Tisztelt Kismama! Az övsömör és a bárányhimlő kórokozója azonos, de az övsömört nem a bárányhimlős gyerekektől kapják el az idősebbek, hanem a gyermekkorukban átélt bárányhimlő utáni védettség csökkenésével a vírus újra aktiválódhat szervezetükben. Övsömört tehát nem lehet "elkapni" másoktól, és az övsömörös beteg nem is fertőz. A bárányhimlőn átesettek 10-20%-ban jelenik meg az övsömör. Egyebekben a várandós édesanya övsömöre nem veszélyezteti a magzatot. Az övsömör hatására megnő az ellenanyagszint, ami a méhlepényen keresztül átjutva a magzatba születés után nagyobb védelmet biztosít fiatal csecsemőkorban.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2011. május 16., 13:50; Megválaszolva: 2011. május 22., 14:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Azzal a panasszal fordulok tanácsért, hogy pontosan 1 éve hagytam abba a Nuvaring hüvelygyűrű használatát (3év használat után),de fél év elteltével ismét elkezdett meghosszabbodni a ciklus (35-38 napra jött meg a...
        Szoptatás alatt szedhető a Benfogamma tabletta, a cataflam tabletta illetve használható a canesten kenőcs?
        Tisztelt dr. Úr A 12.hetes vérvételen a fehérje a vizeletben negatív volt, a 18hetes uh vizsgálaton, várakozás közben osszeestem, levegotlenseg, melegség, illetve állva várakoztam miatt történt , az uh.on minden rendben volt a a babával,...
        Kedves Szakértő! 28 hetes kismama vagyok, a héten érkezett meg hüvelyváladék tenyésztés eredményem: Streptococcus agalactiae (B-Cs), Levofloxacin: Érzékeny; gomba nem tenyészett ki. Orvosom Canesten hüvelytablettát (3x1) javasolt, sajnos...
        Tisztelt Szakértők! Kisfiam lassan egyéves lesz. Mielőtt még tudomást szereztem volna a terhességemről, sajnos volt egy balesetem, amikor röntgen készült (ólomköpeny volt rajtam), illetve fekete nadálytő krémmel kezeltem az érintett...
        Tisztelt doktor úr Ma voltam UH.-n. Utolsó menstruáció alapján 7 hetes terhes lennék, de az embrió méretei alapján csak 5.Így nyilván még szívhang sem észlelhető. Lehetséges, hogy ennyivel később estem teherbe vagy az embrió nem...
        Kérdésem lenne, hogy 9 hetes terhesen az Utsh értéke 3,5 Miu/ml. Ez az érték normális?
        November másodikán 5-10 mp-ig óvszer nélkül szeretkeztünk a párommal. 3-án megjött. Nov 30-án teszt negatív. Dec 7-én megjött, 17én a teszt újra negatív. Január 12-én megjött újra és febr 3-án újabb teszt lett negatív. Febr 20-án...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.