• A legelterjedtebb allergiatípusok

        Szerző:
        WEBBeteg

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

        Az asztma világméretű probléma, előfordulása egyre gyakoribb, főleg a gyermekek körében. Az asztmát a gyermekkor elsőszámú krónikus betegségeként tartják számon. 1980 és 1994 között a 4 év feletti gyerekek között a növekedés 160 százalék feletti volt.

        Magyarországi és európai arány

        A világ népességének 7,2 százaléka asztmás, a felnőttek körében 6 százalék körüli az arány, a gyermekek 10 százaléka beteg. Az asztma előfordulása sokszor földrajzilag és kulturálisan egymáshoz közelálló országokban is különböző, de akár egy ország régiói között is nagy lehet a gyakorisági eltérés. Az Egyesült Államokban az asztma előfordulási aránya 5 százalékra tehető, 1993 és 1998 között 27 százalékos volt a növekedési ráta, s főleg a fiatalokat érintette.

        Hirdetések

        A gyermekek körében az asztma a fiúkat érinti inkább, a fiú-lány arány 3:2, majd 12-17 év között 8:5-re alakul. Felnőttkorban 45-74 év között az arány megfordul és a nőknél jelentkezik gyakrabban a betegség.

        Magyarországon telefonos felmérés alapján mért adatok szerint az asztma előfordulása 6,1 százalék, ami lényegében megegyezik az európai adatokkal. A gyermekek asztmáját 86 százalékban 5 éves kor előtt észlelik, míg a felnőttek csak 12 százaléka ismerte betegségét már gyermekkora óta.

        Rhinitis

          Rhinitis - néhány típus

        • hypertrophicans: túltengéses orrnyálkahártya-gyulladás
        • rhinitis chronica: idült orrnyálkahártya-gyulladás
        • rhinitis vasomotorica: szénanátha

        Az allergiás rhinitis (orrnyálkahártya-gyulladás) előfordulási aránya változó: 3-25 százalék között mozognak az egyes felmérések értékei. Az allergiás rhinitis (orrnyálkahártya-gyulladás) előfordulási aránya változó: 3-25 százalék között mozognak az egyes felmérések értékei. Az eltérések oka a felmérési módszerek különbözőségében van. Ha a felmérés a tünetekre kérdez rá, akkor az orrpanaszokkal rendelkezők magas száma miatt nagyobb érték jön ki. Amennyiben azonban a betegség súlyosságát nézzük, már jóval alacsonyabb arányt kapunk.

        Az allergiás rhinitis előfordulása 3-20 év között 15százalék, a 20-30 évesek körében 12 százalék, 30-80 év között az előfordulási arány lényegesen csökken, 6 százalék alá kerül, így kijelenthető, hogy az allergiás rhinitis a fiatalkor jellemzője, a korral hevessége és súlya is jelentősen csökken.

        Magyarországon az allergiás rhinitis előfordulását 10-15 százalékra becsülik, ám az elmúlt évtizedekben egyre növekszik. Hazánkban is elsősorban a fiatal felnőttek betegsége, városban gyakoribb, mint vidéken. Nagyobb az allergiás betegség valószínűsége, ha valamelyik - de még inkább, ha mindkét szülő - allergiás betegségben szenved.

        Ételallergia

        Az ételallergia gyakorisága pontosan nem ismert. A világ lakosságának több mint 15 százaléka úgy gondolja, hogy allergiás lehet valamilyen ételre. A jelenleg legmegbízhatóbb tanulmányok szerint a felnőtt lakosság 3-4 százaléknak lehet ételallergiája, gyermekeknél ez az arány 6-8 százalékra tehető. A leggyakoribb kiváltó okok gyermekeknél sorrendben a következők: tojás, tej, földimogyoró és mogyoró. Felnőtteknél a listát a hal vezeti, majd a rákfélék következnek, utána a mogyoró és földimogyoró jön.

        Magyarországon rendelkezésünkre álló adatok alapján az ételallergia gyakorisága 2 százalékra tehető.

        A tehéntej-allergia korhoz kötött betegség, a betegek 90 százaléka az allergiáját három éves korára "kinövi", mindössze 10 százalékban lehet számítani az betegség későbbi életszakaszban való elhúzódásával. A születés utáni első hat hónapban még nem megfelelő a szervezet ellenállóképessége, és nehezebben bontja le az idegen fehérjéket, melynek következtében allergiás tünetek alakulhatnak ki.


        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, allergológus, tüdőgyógyász

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        A szív útja

        Tóth András, újságíró

        A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

        Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        Az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz!

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával, pedig teljesen más ez a két fogalom. Míg az allergia tünetei gyorsan alakulnak ki és sokszor veszélyesek is lehetnek, az intolerancia tünetei lassan alakulnak ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA