• Ételallergia

        Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
        Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.
        WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.
        Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus
        Gondolta volna, hogy poratka allergiával egy ráksaláta is veszélyes lehet? Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa a poratka allergia és az ételallergiás tünetek közti kapcsolatra figyelmeztet.
        WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.
        Budai Allergiaközpont - Rajcsik Enikő, dietetikus, gyermektáplálkozási szakértő
        Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.
        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
        WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.
        Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus
        Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!