• Szépségszobrászat - a plasztikai sebészeti beavatkozások

    Szerző:
    WEBBeteg

    A plasztikai, rekonstruktív és kozmetikai sebészet tárgykörébe számos olyan műtét tartozik, amelyek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése. Ezek a műtétek speciális szaktudást igényelnek, a beteg bőrének és szöveteinek gondos előzetes vizsgálatát, precíz vágás- és varratvezetési technikákat a későbbi hegesedés minimalizálása érdekében.

    A plasztikai műtétek választékát a miniatürizált eszközök, a művégtagok és -testrészek kialakítására alkalmas új anyagok, illetve a tökéletesített sebészi technikák megjelenése jelentősen kiszélesítette. 

    Hirdetések

    Bár a szakma három ága (a plasztikai, a rekonstruktív és a kozmetikai sebészet) a technikai alapok és általános szemléletük tekintetében nem tér el nagy fokban, mégis a hangsúlyaik eltérnek egymástól. A plasztikai sebészet területe elsődlegesen a születési hibák korrigálása, bőrhibák (szemölcsök, anyajegyek és hegek) eltüntetése. A kozmetikai sebészet műtétei a beteg fiatalabb, vagy előnyösebb megjelenésének érdekében történnek.

    A rekonstruktív sebészet működési területe a helyreállítás - legyen szó égések következtében sérült testtájakról, vagy születéskor hiányzó testrészekről, esetleg műtéttel eltávolított területek helyreállításáról. A rekonstruktív sebészet a plasztikai sebészet legrégebbi ága, amely a háborúkban megsérült katonák sebeinek helyreállításából nőtt ki.

    Mikor nem lehet plasztiaki beavatkozást végezni?

    Bizonyos orvosi, illetve pszichológiai állapotok esetén nem javasolt plasztikai műtétet végezni. Orvosi szempontból ilyenek egyes szívbetegségek, súlyos fertőzések (hepatitisz vagy HIV-fertőzés), áttétekkel járó daganatos betegségek, súlyos fokú elhízás - 30%-ot meghaladó túlsúly esetén zsírleszívást nem szabad végezni - és véralvadási zavarok).

    Blefaroplasztika - Szemhéjplasztika, a lógó szemhéjak plasztikai műtéte

    Dermabrázió  - A bőr felső rétegeinek eltávolítása kémiai vagy mechanikai úton

    Facelift  - Arcbőremelés, a megereszkedett arcbőr műtéti megemelése

    Liposzukció  - Zsírleszívás, a bőr alatti zsírrétegek vákuumos eltávolítása

    Mammoplasztika - Mellplasztika, az emlők méretén, formáján változtató műtét

    Rinoplasztika - Orrplasztika, az orr alakján változtató műtét

    Amikor valaki plasztikai műtétre szánja el magát, annak természetesen lelki oka is van. Korunk társadalmában túlzott jelentősége van a külsőnek (ezt erősíti a média is), különösen bizonyos szakmákban (színészek, modellek, média, politika). Sok esetben valóban az egyén érvényesülése függ attól, hogy mennyire vonzó. Ám hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy testünk előnyös változása valamennyi problémánkat megoldja.

    Pszichológiai szempontból nem mindenki alkalmas plasztikai műtétre - az orvos felelőssége és döntése, hogy milyen esetben vállalja a műtétet. Dr. Tasman, svájci plasztikai sebész frappáns mozaikszavakkal foglalta össze, kiket tart alkalmasnak a plasztikai műtétre.

    A tipikusan jól kezelhető betegek a SYLVIA-csoportba tartoznak (angolul Secure: határozott, Young: fiatal, Listens: szófogadó, Verbal: jó kommunikációs készségű, Intelligent: intelligens, Attractive: vonzó), a rossz alanyok pedig SIMON-csoportba sorolhatók (Single: egyedülálló, Immature: éretlen, Male: férfi, Overexpectant: túlzott elvárásokkal bíró, Narcissistic: hiú).

    A szakma három ága

    Plasztikai műtétek

    A leggyakoribb plasztikai műtétek a zsírleszívás (liposzukció), a "kémiai vagy mechanikus hámlasztás" - más néven dermabrázió (hegek vagy tetoválások eltávolítása) és gyermekek elálló fülkagylójának korrekciós műtéte (otoplasztika).

    Kozmetikai sebészet

    A kozmetikai műtétet általában az arcon végzik, célja a szépséghibák eltüntetése, a tökéletes arcbőr, vagy egyes alaki hibák korrekciója. A leggyakoribb műtétek hazánkban az orrplasztika (rinoplasztika), az arcbőr emelése (facelift vagy ritidectómia), a szemek alatti táskák műtéte (blefaroplasztika), illetve a mellplasztika (mammoplasztika).

    Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a gyermekek ajak- vagy szájpadhasadékának korrekciója is a kozmetikai sebészet közé sorolható. Ezt hazánkban gyermeksebészek végzik. Bár sokan azt hiszik, hogy a kozmetikai sebészetet elsősorban nők veszik igénybe, egyre több férfi jelentkezik arcbőremelés, szemhéjműtét, hajátültetés vagy zsírleszívás céljából.

    Rekonstruktív sebészet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Általában daganatok, égések vagy balesetek miatt végzett műtétek, amelyek súlyos csonttörések korrekcióját, bőrátültetést, amputált ujjak visszaillesztését, vagy protézisek implantálását is magukban foglalhatják. A protézisek hiányzó végtagok, fogak, csípő- vagy térdízület pótlására alkalmas mesterséges anyagok. Daganatos betegekben az arc vagy egyéb testtáj funkciójának és külső megjelenésének együttes helyreállítása a rekonstruktív sebészet feladata. A leggyakoribb műtét az emlő helyreállítása, hegek, vagy daganatok eltávolítása.

    (Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész)

    Vissza a műtéti eljárásokhoz, leírásokhoz!

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az ókori egyiptomiak társadalmi státusként viselték a parókát, a Római Birodalomban már divatcikk volt. Milyen az ideális XXI. századi hajpótlás? Megmutatjuk!
    Apró hámsérülések segíthetnek a bőr fiatalításában és a plasztikai műtétek kiváltásában. Kipróbáljuk!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások